Neurochirurgul Leon Dănăilă, rugăciune la Mănăstirea Hodoș-Bodrog: „Fără credință, viața omului nu are niciun sens”

Cunoscutul neurochirurg Leon Dănăilă a explicat de multe ori cât de importantă e starea psihică și credința în Dumnezeu, atunci când ne luptăm cu boala. Academicianul a fost surprins la sfârşitul săptămânii în vizită la mânăstire.
Filip Stan
11 mart. 2024, 09:23
Neurochirurgul Leon Dănăilă, rugăciune la Mănăstirea Hodoș-Bodrog:

Sprijinit într-o cârjă și extrem de modest, Leon Dănăilă a fost fotografiat în weekend la Mănăstirea Hodoș-Bodrog. „Fără credință, viața omului nu are niciun sens”, au fost cuvintele academicianului

În aproape 60 de ani de carieră în neurochirurgie, a operat pe creier zeci de mii de bolnavi. Ajuns acum la 91 de ani, la 82 de ani Leon Dănăilă încă opera la fel ca în tinereţe. În fiecare dimineaţă la ora 6 era la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar Arseni.

”Dacă o persoană este receptivă și are credință în Dumnezeu, imunitatea organismului crește. Dacă ai credință poți să te vindeci. Ajută, de asemenea, și dacă cei apropiați sau medicul îl îmbărbătează pe bolnav și dacă el e optimist. Pentru că o boală este 50% stare organică și 50% stare psihică. De aceea e bine să fim optimiști și să nu dăm importanță lucrurilor mărunte. Bolnavii pesimiști au un sistem imunitar mai slab, iar depresia poate duce chiar până la cancer”, a explicat academicianul leon Dănăilă.

Unele studii sugerează că o credință spirituală sau religioasă puternică poate fi asociată cu o mai bună stare de sănătate mentală și poate contribui la reducerea stresului. Deoarece stresul cronic poate afecta negativ sistemul imunitar, se presupune că o credință puternică poate avea un impact pozitiv indirect asupra imunității.

Cum a ajuns Leon Dănăilă neurochirurg în București: „M-a dat la secția cea mai proastă. Erau toți paralizați, făceau pe ei, era un miros execrabil…” 
De asemenea, participarea la comunitățile religioase și practicile spirituale ar putea oferi suport social și emoțional, care, la rândul său, poate contribui la o stare de sănătate generală mai bună.

A refuzat însă postul de ministru al Sănătăţii care i s-a oferit înainte de 1989. Cu toate că e cunoscut în toată lumea, Leon Dănăilă e un om modest. Când ajungeai în clinica de neurochirurgie observai că pe uşă exista un anunţ că toate consultaţiile sunt gratuite.

Neurochirurgul Leon Dănăilă: „La mine, la Darabani, când cineva era bolnav, venea o babă și îi descânta, după aia chema preotul și îl împărtășea, și cu asta se termina tratamentul”

Reputatul neurochirurg Leon Dănăilă trăiește la limita sărăciei, la 90 de ani. Și-a dedicat toată viața medicinei și a salvat mii de vieți, însă acum omul care a fost inclus pe lista celor 500 de genii ale secolului XX trăiește pentru aceeaşi pasiune care l-a ghidat ca un far toată viaţa.

„Sunt în primul rând medic neurochirurg cu o activitate destul de mare în acest domeniu. Cred că nu mai am corespondent la noi în țară, nu știu, în străinătate nu am văzut, dar sunt solicitat din această cauză, fiindcă am o experiență mare, să dau consultații nu numai în domeniul neurochirurgical, ci și în domeniul afecțiunilor sistemului nervos central, al afecțiunilor cerebrale. Primesc telefoane din toată țara și din străinătate. Oamenii sunt interesați, îmi prezintă cazuri care sunt aparent intratabile, caută idei și rezolvări cât mai diverse, prin toată lumea. Au venit și din statul Arizona, și din Canada, și din Mexic, și din multe țări din Europa. Da, îi ajut cât pot”, spune Leon Dănăilă într-un interviu pentru Viva

Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgiliu Stroescu: „Toţi axonii cerebrali sunt mielinizați cu grăsime. Dacă facem restricție la grăsime, creierul suferă foarte mult”/ Stroescu: „Carnea e cancer”

Reputatul medic neurochirurg Leon Dănăilă a vorbit despre momentul care l-a determinat să aleagă Medicina, deși provenea dintr-o familie modestă și nu se putea lăuda cu nota 10 pe linie la școală.
„M-a pasionat tot timpul. Eu sunt născut într-o familie de oameni săraci. La mine, la Darabani, când cineva era bolnav, venea o babă și îi descânta, după aia chema preotul și îl împăr tășea, și cu asta se termina tratamentul. Individul respectiv murea. Eu auzisem că la Cernăuți, în Bucovina, sunt doctori și spitale unde pot fi tratați bolnavii nu numai cu descântece și cu împărtășanie, ci cu metode moderne care îi pot ajuta în diferite afecțiuni. Și atunci am zis: „Eu mă fac medic, să-i ajut pe toți oamenii ăștia săraci. Tatăl meu nu știa carte, nu a avut cine să mă învețe, dar eu am luat singur hotărârea asta, din iubire pentru oameni, să îi ajut și să îi fac bine. Și am persistat. După ce am terminat școala primară la Darabani, taică-meu m-a întrebat: „Rămâi la agricultură, la coarnele plugului, sau mergi la liceu?. „M-am săturat de agricultură, i-am spus. „Eu mă duc la liceu! M-am dus la liceu, am găsit o bibliotecă foarte mare și am citit cu nesaț cărți din domeniul medical. Mi-a plăcut foarte mult medicina și să îi ajut practic pe oameni. Chiar și atunci mă întrebau diverse persoane ce să facă, în cazul a diferite boli.

„La matematică abia am scăpat de corigență’

„După ce am terminat liceul, m-am dus la secretar, cel care trebuia să-i dea o adeverință fiecărui absolvent de liceu, întrebând la ce facultate vrea să se ducă. Eu am spus că vreau la Medicină. A fost surprins: „Cum, tu la Medicină?. Ei bine, matematica nu îmi plăcea, ce să rezolv? Niște probleme? Cu ce-i ajut pe bolnavi dacă fac niște ecuații? Eu, dacă sunt medic, îi ajut să îi fac bine pe bolnavi. Atunci l-am rugat să-mi dea o adeverință pentru Medicină și a zis: „Uite, toți care au nota 10 merg acolo, tu nu ai cum.

Adevărul era că toți colegii care erau fii de directori, fii de primari aveau nota 10 pe linie. Eu aveam 10 la științe naturale și la română. La matematică abia am scăpat de corigență. Da. În sfârșit… M-am dus totuși la Medicină.

Cele trei reguli de aur pentru a avea un creier sănătos, potrivit medicului Leon Dănăilă

Am dat examen la Iași și m-am întors acasă, că n-aveam bani să stau acolo să aștept rezultatele. Părinții mei mi-au dat numai de tren. Nu erau bogați ca să-mi dea să stau mai mult timp. M-am întors și, după o lună de zile, cum telefoane nu erau la vremea respectivă, am primit o carte poștală de la un coleg care dăduse la Politehnică și care era mai avut. Tatăl lui era învățător și, cum avea ceva bani, a rămas la Iași mai mult timp, așa că el s-a dus să vadă rezultatele pentru mine și pentru alții, fiindcă am fost vreo zece. El mi-a scris: „Dragă Leon, dintre toți care ați dat examenul la Medicină, numai tu ai absolvit. Ceilalți au picat. Atunci am căpătat curaj. A fost primul succes. Mi-am spus: „Domnule, totuși, dacă înveți și ai dorință pentru ceva, să faci bine, reușești în viață”, mai spune Leon Dănăilă pentru Viva.

Leon Dănăilă: „Nu îmi trebuie avere, când te naşti sărac, sărac mori. Azi mă simt ca un boschetar”

„Nu îmi trebuie avere, când te naşti sărac, sărac mori. Azi mă simt ca un boschetar, nu-ţi dă nimeni nicio atenţie, asta e realitatea. Am rămas sărac, am vândut totul şi acest apartament e vândut. N-am nicio avere, n-am nimic. Toate astea pentru oameni. Imi place să fac bine oamenilor pentru că vin dintr-un mediu inferior şi am văzut cât de greu este, viaţa e scumpă, o singură dată o trăieşti.Nu vreau să fac avere, n-am făcut avere din suferinţa oamenilor. Apartamentul acesta e vândut, dar cu condiţia să pot sta aici până mor. Eu sunt mulţumit în situaţia în care mă aflu, e foarte greu cu singurătatea, că sunt singur de 12 ani, mai greu cu mâncarea. Noroc că sunt magazinele astea, că mai găseşti fasole bătută, salată orientală, eu cu astea mă ţin. Nu mă pricep să fac mâncare, nici n-am timp. Mai bine scriu”, a mărturisit reputatul neurochirurg într-un interviu pentru Trimitas TV.

Reputatul medic neurochirurg profesor Leon Dănăilă, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, în judeţul Botoşani. A absolvit Liceul „Grigore Ghica Vv” din Dorohoi în anul 1952, apoi, în perioada 1952-1958, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi, potrivit biografiei de pe site-ul https://acad.ro/.

A lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960), iar ulterior, timp de un an, la Circumscripţia sanitară din Dărmăneşti (1960-1961). În anul 1961 a ocupat prin concurs postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul „Gh. Marinescu” din Bucureşti, scrie Agerpres. În anul 1966 a devenit medic specialist neurochirurg, iar în 1972 – doctor în medicină cu o lucrare referitoare la neurinomul spinal. Tot în 1972 a devenit licenţiat şi al Facultăţii de Filosofie-Psihologie din Bucureşti.

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Dusseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995).

În 1981 a înfiinţat prima secţie de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie vasculară din ţară şi în acelaşi an a devenit şeful Clinicii II Neurochirurgie vasculară din cadrul institutului (IBCV). Începând cu anul 1990 a fost conducător ştiinţific de doctorate, atât pentru doctoranzi români, cât şi străini (Israel, Grecia, Egipt), iar în această calitate a format 21 de doctori în ştiinţe medicale. (https://acad.ro/.)

În 1991 a ocupat prin concurs postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, iar în anul 1992, pe cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universităţii „Titu Maiorescu” din Bucureşti. În perioada 1992-2004 a fost director al departamentului de Neurochirurgie din cadrul Facultăţii de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti.

„Moartea nu este sfârşitul”. Revelaţiile geniului neurochirurgiei românesti Leon Dănăilă VIDEO

A fost director general al Spitalului „Gh. Marinescu” din Bucureşti (1994-1995), director general adjunct al Institutului de Boli Cerebrovasculare „Vlad Voiculescu” din Bucureşti (1995-2004), precum şi preşedinte al comisiei de neurochirurgie din cadrul Ministerului Sănătăţii (1990-2004).

Peste 40.250 intervenţii chirurgicale

A fost senator în legislatura 2016-2020, din partea Partidului Naţional Liberal, fiind ales în Circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti.

„Datorită specializărilor continue şi aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, în cazul neurinoamelor de acustic, a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale, de la 59% la 4%. Aceste rezultate se datorează faptului că a introdus în arsenalul sălii de operaţie din România microscopul operator în anul 1979 şi laserul în anul 1984”, se menţionează pe site-ul https://acad.ro/.

A efectuat peste 40.250 intervenţii chirurgicale din care peste 21.000 cu microscopul operator, peste 700 cu laserul şi circa 17.000 clasic, fără microscop şi fără laser, potrivit sursei menţionate mai sus. A introdus şi publicat pentru prima dată în România şi printre primii pe plan internaţional tratamentul conservator al hematoamelor intracerebrale primare. Este neurochirurgul care a operat anevrismele sistemului arterial vertebro-bazilar începând cu anul 1985 în România. Rezultatele acestor operaţii sunt publicate în diferite lucrări ştiinţifice. A studiat şi a efectuat primele calosotomii pentru tratarea epilepsiei.

Profesorul Leon Dănăilă deţine 18 brevete de inventator şi zece de inovator, printre care şi cel referitor la plastia cu pudră de os autolog (Brevet de inventie nr. 112951/februarie 1998). Face parte din comitetul director al unor reviste de specialitate: „Romanian Journal of Reconstructive Microsurgery”, „Romanian Neurosurgery”, „Romanian Journal of Neurology and Psychiatry”, „National Medical Review”, „Chirurgia”, „Medicina modernă”.

Membru al Academiei Române și al Academiei de Ştiinţe Medical

La 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, devenind apoi, la 20 decembrie 2004, membru titular al acesteia. Este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (din 1993), precum şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (din 2004).

Este, de asemenea, membru al Académie Européenne D’Information (1999), membru în „L’Académie Centrale Européenne des Sciences, des Lettres et des Arts” (2009), membru titular al American Romanian Academy of Arts and Sciences (2017), membru titular al Deutsch-Romänische Academie Baden-Baden EV (2017), membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din Republica Moldova (2018).

În oraşul Darabani există în prezent Muzeul „Leon Dănăilă”, în imobilul care a aparţinut părinţilor profesorului Leon Dănăilă şi unde pot fi văzute bunuri din colecţia personală a acestuia.

Leon Dănăilă s-a născut la 1 iulie 1933 la Darabani în județul Botoșani, unde a făcut și primele patru clase primare. S-a nascut într-o familie foarte modestă, fără cărți în casă, tatăl nu știa carte iar mama acestuia avea doar patru clase primare.

  • Este membru titular al Academiei Române din 20 decembrie 2004 și membru corespondent al acesteia din 24 octombrie 1997;
  • membru titular al Academiei de Științe Medicale (1993);
    membru al Academiei Oamenilor de Știință (2004),
    membru al New York Academy of Sciences (1995),
    London Diplomatic Academy (2000),
    L’Académie Centrale Européenne des Sciences, des Lettres et des Arts (2009) și
    World Academy of Letters (2008).
    Deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator.
  • Este autor a următoarelor 59 cărți și atlase de specialitate.

 

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alimentul care te încălzește iarna. Protejează organismul de frig și are grijă de sistemul tău imunitar
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Mandatele de arestare pentru Netanyahu și Gallant: Generalul iranian declară „moartea politică” a Israelului
MediaFlux
AMENDĂ de 2.900 de LEI pentru ȘOFERI! E obigatoriu!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?