UPDATE PROTEST: Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, luni, la Târgu Mureş, că se poate ajunge la o înţelegere cu reprezentanţii Federaţiei Solidaritatea Sanitară, care protestează, la Bucureşti, pe marginea veniturilor salariale, dar că buna-credinţă este necesară de ambele părţi.
„Nu cred că este vorba despre protestul medicilor. Este vorba despre protestul organizat de o federaţie, Federaţia Solidaritatea Sanitară. Dânşii au anumite revendicări. Noi am avut discuţii, chiar şi primul ministru a avut discuţii cu Sanitas şi cu Solidaritatea Sanitară. Ştiţi bine că prin ordonanţă de urgenţă au fost mărite semnificativ veniturile personalului medical, mai ales acolo unde existau discrepanţe, mai ales pentru asistenţii medicali, pentru personalul tehnic TESA, pentru personal auxiliar. Noi suntem deschişi unui dialog, sper să existe şi bună-credinţă din partea acestei federaţii şi colegii mei de la Ministerul Sănătăţii îi vor primi să asculte aceste doleanţe şi, în măsura în care este posibil, să le rezolvăm. În altă ordine de idei, e una dintre revendicările lor care se referă la noua lege a salarizării. Ne-o dorim cu toţii, nu se referă doar la personalul medical şi bineînţeles că există o procedură legală prin care în Parlamentul României să fie adoptată această lege, care sigur excede, dacă vreţi, competenţele Ministerului Sănătăţii”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş.
Un tânăr medic specialist ATI a răbufnit! ”Dacă îmi spunea cineva că ăștia vor fi banii mei nu credeam. Nu credeam că îmi voi număra mărunțișul”
Alexandru Rafila a precizat că a avut discuţii cu cele două organizaţii sindicale semnificative, cu Sanitas, care reprezintă majoritatea lucrătorilor din sistemul de sănătate şi cu cei de la Solidaritatea şi crede că se poate ajunge la o înţelegere.
„Bănuiesc dacă există, aşa cum vă spuneam, bună-credinţă şi sunt apreciate în mod corect eforturile pe care le-a făcut Guvernul României, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii, încât să rezolve revendicările salariale care se pot rezolva în acest moment în condiţii economice dificile, cred că se poate ajunge la o înţelegere. Repet, buna-credinţă este însă necesară de ambele părţi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Conform Federaţiei Solidaritatea Sanitară, nemulţumirile sunt de natură salarială, însă protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei Ordonanţe de Urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, aceasta fiind ”o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor”.
– Începe în Piaţa Victoriei la ora 11:00 cu primul Miting al sănătăţii. Acesta se va desfăşura între orele 11.00 – 12:00, participanţii la protest solicitând acordarea drepturilor cuvenite şi respectarea demnităţii profesioniştilor din sănătate.
– Continuă cu prima parte a Marşului sănătăţii pe Calea Victoriei până în Piaţa Revoluţiei, între orele 12.00 – 12.30, pentru a semnaliza public nemulţumirea angajaţilor din sănătate faţă de lipsa de respect pe care o demonstrează guvernanţii.
– Miting în Piaţa Revoluţiei şi în faţa celor două ministere, Muncii şi Sănătăţii, între orele 12.30 – 13.00.
”Ambilor miniştri le solicităm să-şi îndeplinească obligaţiile asumate şi acordarea tuturor drepturilor solicitate. Ambilor miniştri le reproşăm încălcarea flagrantă a îndatoririlor lor publice prin politizarea dialogului social (desfăşurată sub coordonarea Guvernului). Încălcarea flagrantă a regulilor de dialog social are drept consecinţă ivirea unui OUG privind salarizarea care contravin total cele convenite în cadrul negocierilor purtate privind noua lege a salarizării”, spun sindicaliştii.
– A doua parte a marşului sănătăţii continuă, între orele 13.00 – 14.00, către Piaţa Constituţiei, amintind tuturor cetăţenilor că angajaţii din sănătate au fost şi sunt în continuare la datorie, pentru a le apăra sănătatea şi viaţa, meritând formele de recunoaştere corespunzătoare pentru asta.
”Ziua personalului medical constituie simbolul sacrificiilor şi dăruirii acestor profesionişti”, precizează Federaţia Solidaritatea Sanitară.
– Demonstraţia se încheie cu un alt miting în faţa Parlamentului, între orele 14.00 – 15.00.
”Aici solicităm parlamentarilor onorarea obligaţiilor privitoare la adoptarea noii legi a salarizării, în forma negociată, modificarea OUG 115/2023 astfel încât să fie acordate toate drepturile prevăzute în actuala lege a salarizării şi a OUG privind unele creşteri ale salariilor din sănătate, în forma stabilită în proiectul legii salarizării şi cu o creştere a veniturilor salariale peste nivelul inflaţiei”, precizează sindicaliştii.
Revendicările susţinute de participanţii la demonstraţii vizează drepturi fundamentale ale tuturor angajaţilor din sănătate. Aceştia solicită:
Respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale în funcţie de inflaţie.
Asigurarea unei creşteri reale a veniturilor salariale (creşterea puterii de cumpărare a salariilor) a angajaţilor din sănătate.
Plata unei recompense corecte pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiţii de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal şi al vieţii de familie pe care-l fac lucrând în ture şi în zilele libere/de sărbători legale.
”Protestul este îndreptat şi împotriva formei ultimei Ordonanţe de Urgenţă privind unele creşteri salariale în sănătate, aceasta fiind o ordonanţă a inechităţii şi a nepriceperii emitenţilor. Avem în vedere faptul că prin această OUG se creează o serie de noi inechităţi salariale şi se adâncesc câteva dintre cele pre-existente”, explică sindicaliştii.
Federaţia Solidaritatea Sanitară a anunţat sâmbătă că a înregistrat la Guvern şi la ministerele responsabile proiectul de Acord privind Procedura de grevă în sistemul public de sănătate, subliniind că angajaţii din sănătate sunt astfel cu un pas mai aproape de greva generală, având acum o procedură de grevă ca referinţă organizatorică.
”Demonstraţiile pe care le organizăm luni, 11 martie, în capitală, şi proiectul de Acord privind procedura de grevă constituie ultimele acţiuni prealabile grevei generale. Reamintim că acţiunile de protest sunt desfăşurate pentru susţinerea revendicărilor înaintate de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” pentru apărarea drepturilor angajaţilor din sănătate. Chiar dacă Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate prevede o serie de creşteri ale salariilor de bază pentru angajaţii din sănătate, ea este o Ordonanţă a inechităţii şi nedreptăţii”, afirmau sâmbătă sindicaliştii.
Ei precizAU că nerespectarea regulilor dialogului social a făcut ca, alături de ratarea indexării veniturilor salariale cu inflaţia, de faptul că nu prevede o creştere reală a veniturilor salariale şi nici o creştere a recompensei pentru participarea la asigurarea permanenţei serviciilor medicale pentru populaţie, ordonanţa de urgenţă să instituie o serie de noi inechităţi salariale.
Conform reprezentanţilor sindicatului, procedura de grevă în sistemul public de sănătate constituie un demers esenţial pentru crearea cadrului de manifestare a dreptului constituţional la grevă pentru angajaţii din sistemul public de sănătate, asigurând totodată repere clare pentru acţiunile ce trebuie întreprinse în vederea respectării prevederilor legale şi asigurării serviciilor medicale de urgenţă pe perioada grevei.
”În aplicarea prevederilor legale, am înaintat proiectul Acordului pentru Procedura de grevă Guvernului României, Ministerului Muncii şi Ministerului Sănătăţii, pentru a crea posibilitatea ca aceasta să fie completată cu propunerile pe care aceste instituţii le vor considera necesare şi finalizată apoi prin acordul comun. În adresa de înaintare am prevăzut şi termenul până la care trebuie finalizat Acordul, astfel încât o decizie pentru declanşarea grevei generale să fie adoptată în contextul în care fiecare dintre părţi ştie în mod clar ce trebuie să facă în timpul grevei. În absenţa implicării acestor instituţii devine aplicabilă Procedura de grevă aşa cum a fost înaintată”, subliniau ei.