Inflația galopantă din ultimii a făcut ca, față de anul 2021, prețurile să crească în medie cu 30%, în ciuda eforturilor și măsurilor luate de guvern, care au reușit să încetinească valul de scumpiri pe anumite segmente.
„Toate sunt scumpe. Vrei să iei câte ceva și nu știi ce să iei. Mă uit prima dată la preț și pe urmă.”, spune un cumpărător, pentru Digi 24.
Scumpirile din ultimii ani i-au făcut pe români să fie mai calculați atunci când merg la magazin. Coșul de cumpărături este mai ușor acum. Conține doar cinci produse de bază, cu două mai puține decât în urmă cu trei ani.
„Nu mai cumpărăm cum cumpăram înainte, carne multă… economisim. Încercăm să gătim cât pentru familie, nici în plus, nici în minus.”
„Acum doi, trei ani luai un coș cu 300-400 de lei, și acum dacă e pe un sfert sau jumătate, maximum.”
Alimentele s-au scumpit, în medie, cu 14 procente, produsele de igienă cu 16%, iar produsele de curățat costă cu 15% mai mult. O familie cu doi copii cheltuie lunar pe cumpărăturile casei peste 2.400 de lei.
Radu Ciobanu – profesor economie: „Creșterea prețurilor este mai mare decât creșterea salariilor și veniturilor, de asta am ajuns în această situație și, din păcate, și anul acesta inflația este estimată relativ ridicată față de alte state europene. Asta ne va afecta și mai mult puterea de cumpărare, pentru că nici nu vom avea parte de creșteri de salarii, mai ales în privat.” La începutul anului, inflația a fost de 7,41%, în creștere cu aproape un punct procentual față de finalul anului trecut.
Citește și: Capcana din noua lege a salarizării. Cine câştigă, cine dă mai mult impozit la stat