Apar detalii din procesul lui Victoraş Micula, în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, pentru că a tras cu o puşcă, de pe un pod din Oradea. Procurorii au reuşit să arate că arma folosită era una letală, şi nu de tip airsoft, aşa cum a susţinut tânărul milionar.
Victoraş Micula, condamnat la doi ani de închisoare după ce a tras cu o armă de asalt pe un pod din Oradea, a fost dovedit cu un martor sub acoperire şi imagini video, iar judecătorul i-a reproşat comportamentul „anormal şi imposibil de acceptat într-o societate sănătoasă”.
Hotărârea judecătorească de condamnare a fost pronunţată pe 12 februarie într-un proces declanşat pe numele fiului magnatului Viorel Micula de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea şi ofiţerii DGA în aprilie 2021, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, ambele în formă continuată.
Acuzaţiile vizează un incident provocat de Micula din noaptea de 3/4 martie 2019, când acesta a fost filmat trăgând cu o armă de asalt pe un pod din Oradea, în timpul unei curse de maşini pe străzile orașului. Imaginile, postate pe Facebook de vloggerul orădean Virgil Halacu, alias GajuKyd, proprietar al unui atelier de tunning, au ajuns şi în atenţia poliţiştilor, cărora, ulterior, Victoraş Micula a predat o zi mai târziu o armă de tip airsoft, ce poate fi deţinută fără autorizaţie, susţinând că a fost cea cu care a tras.
Cercetările pornite au dezvăluit că Victoraş Micula minţea. Arma cu care a tras în oraş a fost puşcă letală semiautomată, marca UM Sadu (WUM), de calibrul 7,62×39 mm, pe care Micula ar fi luat-o de la un amic, Cristian Matei, trimis și el în judecată.
Mai grav, după incident, Victoraş Micula a continuat fărădelegile, cumpărând, în decurs de trei săptămâni, arme şi muniţie de peste 40.000 euro, pe numele şoferului său, Sergiu Hava, şi el inculpat pentru complicitate.
În 2021, cu toţii au fost trimişi în judecată, în final, alături de unul dintre martorii audiaţi, Vasile Manea, care a încercat să-l protejeze pe Micula prin declaraţii false. Iar pe 12 februarie, în acest an, Judecătoria Oradea i-a condamnat pe toţi la închisoare. Însă în timp ce Micula a primit pedeapsă cu executare, cele ale complicilor au fost cu suspendare.
Hotărârea judecătorească de condamnare arată că anchetatorii l-au dovedit pe milionar cu depoziţii de martori, inclusiv unul sub acoperire, dar şi cu înregistrările făcute de camerele video de pe domeniul milionarului, ridicate de către procurori.
„Din totalul de 21 de zile analizate, în 20 de zile inculpatul este observat deținând şi transportând arme în şi din curtea imobilului”, scrie în documentul care dezvăluie că tânărul a mers până acolo încât într-o noapte a ieşit în faţa casei să-şi întâmpine tatăl cu o puşcă în mână.
Sentinţa arată şi cum au încercat Victoraş Micula şi amicii săi să încurce ancheta pornită în cazul aventurii din martie 2019: arma cu care a tras atunci a fost vopsită, curăţată şi i s-au scos accesoriile, pentru ca la o verificare de specialitate să nu se poată dovedi că este cea din filmare, iar Micula a cumpărat o replică airsoft pe care Manea a dus-o la Poliţie, pretinzând că este a lui.
„Caracterul mincinos al declarației este dovedit”, se arată în sentință, căci anchetatorii au găsit spray-ul cu care a fost vopsită mitraliera lui Matei, au identificat magazinul de unde Victoraş Micula a cumpărat replica, au luat înregistrări cu el intrând şi ieşind din magazin, ba chiar și o copie după bonul fiscal pe care l-a primit.
Expertiza de specialitate dispusă în caz a adus şi alte dovezi: arma airsoft nu avea cum să producă efectele din înregistrare, unde se văd flăcări mari emanate în momentul tragerii, dar şi reculul puternic, arma schimbându-şi efectiv direcţia de tragere pentru că Micula nu putea să o controleze.
Judecătorul a criticat şi uşurinţa cu care Micula a încălcat legea: „Inculpatul a dat dovadă de o îndrăzneală ieșită din comun, sfidând normele legale menite să mențină ordinea publică într-o societate sănătoasă”, se arată în hotărâre, care precizează că este „cu totul anormal și inacceptabil ca într-o societate democratică o persoană neautorizată să poarte și să mânuiască în public o armă letală”.
Procesul milionarului continuă la Curtea de Apel Oradea, după ce decizia Judecătoriei Oradea a fost atacată.