Acest parastas, deși nu a implicat participarea publicului larg, a fost plătit de primărie, fiind trecut tot ca „eveniment cultural„. Evenimentul în sine a avut loc sâmbătă, 9 martie, într-un cadru restrâns, cu participarea viceprimarilor Lucian Braniște și Cătălin Mândru, a managerului public al județului Vaslui, Valeriu Caragață, și a directorului Bibliotecii Județene „N. M. Spătarul”, Gelu Voicu Bichinet.
În anii anteriori, primăria și Consiliul Județean organizau un eveniment comun în memoria profesorului, un spectacol de muzică la care participau tineri artiști. Anul acesta însă, primăria a decis să aloce bani și pentru acest parastas organizat în cadru restrâns.
„Evenimentul pentru comemorarea domnului profesor Tălmaciu este prins în calendarul activităților culturale, organizate de Primăria Vaslui. Și, fiind un eveniment de acest gen, parastas, nu putem da amploare, pentru că familia dorește o participare redusă. Doamna responsabilă cu evenimentele culturale a venit cu această idee, am contactat familia și s-au pus de acord asupra detaliilor. De aceea, am considerat că, dacă familia acceptă propunerea noastră, este un moment potrivit să o facem, deși noi nu am mai organizat astfel de evenimente”, a declarat viceprimarul Mândru pentru Vremea Nouă.
La câteva ore după ce, în presă, s-a aflat de finanțarea ineditului „eveniment cultural”, Primăria a negat că ar fi plătit din bani publici parastasul profesorului de muzică și precizează că doar a depus o coroană de flori în valoare de 700 de lei.
Reprezentanții Primăriei au declarat, pentru Digi24, că e prima oară când participă la un astfel de eveniment privat organizat de o familie în cimitir și că profesorul comemorat nu are un bust unde să fie depuse coroane de flori.
Profesorul de muzică Romeo Tălmaciu se ocupa cu selecția copiilor talentaţi pe care i-a reunit în trupa instrumentală de fanfară „Rotaria”. Fanfara, alcătuită din copii și tineri cu vârste cuprinse între 6 şi 20 de ani, a câștigat numeroase premii, iar o piesă de-ale sale apare pe coloana sonoră a filmului „A fost sau n-a fost”, al lui Corneliu Porumboiu. Fanfara a câștigat premiul juriului la Festivalul internațional de fanfare din Belgia (2006).