Paul Alexander, supranumit „Polio Paul”, s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani, după șapte decenii petrecute într-un aparat respirator mecanic, pe care oamenii l-au numit „plămân de fier”
Originar din Dallas, Texas, acest bărbat a fost afectat de paralizie în 1952, în urma contactării poliomielitei, care i-a afectat mișcarea de la gât în jos. A fost adus de urgență la un spital din Texas și a fost conectat la un aparat respirator mecanic, trăind încă din acel moment în interiorul unui cilindru de metal. De atunci, Paul Alexander a fost cunoscut sub numele de „omul cu plămânul de fier”, conform informațiilor furnizate de The Independent. Vestea despre trecerea sa în neființă a fost făcută publică prin intermediul paginii GoFundMe, unde erau strânse fonduri pentru îngrijirea sa.
„Paul Alexander, bărbatul din plămânul de fier, a murit. După ce a supravieţuit poliomielitei în copilărie, a trăit şapte decenii într-un cilindru de fier. În tot acest timp, Paul a frecventat colegiul, a devenit avocat şi un autor consacrat”, se arată în mesajul în care se anunță că decesul a avut loc pe 12 martie.
În ultimii ani, starea de sănătate a lui „Polio Paul” s-a înrăutățit, fiind adus de urgență la spital după ce s-ar fi infectat cu Covid-19, conform informațiilor furnizate de ProTV. Alexander a fost unul dintre numeroșii copii plasați în ventilatoare mecanice în timpul unei epidemii de poliomielită din SUA, în anii 1950.
Capsula în care a trăit Alexander îl învelea complet, cu excepția capului. Folosind o tehnică numită „respirație cu presiune negativă”, el aspira oxigenul, forțând plămânii să se expandeze și să permită respirația. Această metodă, denumită și „respirație de broască”, implica utilizarea mușchilor gâtului pentru a direcționa aerul pe lângă corzile vocale, permițând astfel pacientului să respire.
Deși existau aparate de respirație mai moderne, el a preferat să rămână în ventilatorul de fier. Într-un interviu acordat pentru Guardian în 2020, bărbatul a mărturisit că s-a obișnuit cu „calul său de fier vechi”.
În interiorul carcasei metalice, el nu avea posibilitatea să se miște sau să vorbească și deseori rămânea nespălat, deoarece nu putea comunica cu asistentele care îl îngrijeau.
Cu timpul, a învățat să respire pe cont propriu și putea să iasă din cilindru pentru câteva ore, folosind un sistem improvizat cu un băț de plastic, un stilou și o tastatură pentru a comunica cu ceilalți.
După absolvirea colegiului, a urmat studii universitare în domeniul dreptului și a publicat o carte de memorii în 2020.
În luna martie, Guinness World Records l-a recunoscut pe „Polio Paul” ca fiind cel mai longeviv pacient din istorie care a trăit într-un „plămân” de fier.