Colțul de Rai din Bucovina oferă peisaje care rivalizează cu cele din Alpii elvețieni. Peisaje de vis, liniște și aer curat, ce-și poate dori mai mult românul copleșit de griji, stresat de atmosfera de la locul de muncă, aflat în căutarea unei oaze de liniște în care să-și încarce bateriile?
Cu o populație exclusiv poloneză, Pleșa este un adevărat paradis pentru cei care doresc să descopere tradițiile și obiceiurile unei culturi bogate și variate. P
În prezent, în satul Pleșa locuiesc aproximativ 200 de etnici polonezi. Vorbesc limba poloneză și își repsectă cu sfințenie tradițiile poloneze, dar spun că nu s-ar muta niciodată în Polonia. Vorbesc limba română la sărbători, când merg în oraș și când intră în contact cu turiști. Până în urmă cu câțiva ani, în sat a existat chiar și o școală în care materiile erau predate în poloneză.
În colțul de Rai din Bucovina numit Pleșa turiștii se pot bucura nu doar de peisajele superbe care, e adevărat, îți umple ochii și sufletul de bucurie, ci și de câteva obiective turistice unice în lume. Centrul de Informare Turistică Mănăstirea Humorului le recomandă vizitatorilor zonei drumeția către Peștera Vrăjitoarelor sau Pietrele Șoimului.
Traseul către Peștera Vrăjitoarelor este unul relativ ușor, putându-se ajunge în apropierea ei cu mașina sau la pas. Peisajele sunt cu adevărat încântătoare, iar din punctul de belvedere aflat în apropierea Peșterii Vrăjitoarelor se pot admira Valea Humorului și Depresiunea Rădăuțiului.
Pentru a ajunge în satul Pleșa, aflat în vârf de munte, este nevoie de un urcuș de aproximativ 30 de minute pe niște serpentine abrupte. Peisajul montan este spectaculos, iar pitorescul locului le taie respirația turiștilor. Prețurile la cazări în Pleșa sunt dirct proproționale cu spectaculozitatea acestui tărâm. Poți găsi pensiuni la care te poți caza și cu 100 de lei pe noapte, dar tarifele ajung până la 400 de lei.
Totuși, experiența oferită de satul Pleșa este cu adevărat memorabilă și merită până la ultimul ban cheltuit.