Lista salariilor din companiile de stat. Vezi ce lefuri şi-au dorit şefii CFR, Tarom, Poşta Română

Guvernul a dat publicităţii, joi, lista cu cele mai mari salarii din cadrul companiilor de stat, aşa cum au fost au fost propuse pentru 2013 de către consiliile de administraţie ale acestor companii. Salariul cel mai mare ar fi fost al unui manager de la CN Căi Ferate CFR SA, de 66.600 de lei lunar. Pe locul 2 se află salariul directorului general de la Poşta Română, companie cu grave probleme financiare, condusă de o persoană ce urma să fie retribuită cu 64.000 de lei lunar.
Romania TV
29 mai 2013, 15:53
Lista salariilor din companiile de stat. Vezi ce lefuri şi-au dorit şefii CFR, Tarom, Poşta Română

Managerii companiilor CFR Infrastructură, Poşta Română, Electrica, Nuclearelectrica, Cuprumin şi Tarom ar fi avut cele mai mari indemnizaţii lunare, potrivit datelor furnizate miercuri de Guvern, într-un tabel ce conţine salariile propuse de consiliile de administraţie pentru anul 2013.

Astfel, directorul CN Căi Ferate CFR SA ar fi fost pltăit cu o îndemnizaţie brută de 66.600 lei, aproximativ 14.583 de euro, al Poştei Române de 14.280 de euro. Directorul general executiv al Tarom era remunerat cu 10.000 de euro, la egalitate cu al Cuprumin şi Nuclearelectrica, iar managerul Electrica cu 11.111 de euro.

Conducerea Monetăriei Statului şi a Imprimeriei, subordonate Băncii Naţionale a României, are cele mai mici salarii – de 2.500 de euro. Lista continuă cu veniturile uriaşe de la Loteria Română (4.523 de euro), Imprimeria Română (8.535 de euro), Transelectrica (4.333 de euro), Transgaz (6.111 de euro) – acestea fiind în subordinea Ministerului Finanţelor Publice.

Managerii companiilor care ţin de Ministerul Economiei primesc în total 82.882 de euro lunar. Este vorba de conducerea Conversim (2.944 de euro), CN a Uraniului (4.000 de euro), Iprochim (2.973 de euro), Complexul Energetic Oltenia (6.468 de euro), Electrica Furnizare (8.888 de euro), SN a Huilei (3.333 de euro), Electrocentrale Grup (2.722 de euro), Electrica (11.111), Romgaz (4.332 de euro), Nuclearlectrica şi Cuprumin – câte 10.000 de euro, IAR (3.100 de euro), SN a Sării (3.333 de euro), Electrica Distribuţie Muntenia Nord SA (5.341 de euro), Complexul Energetic Hunedoara (4.333 de euro).

Acestora li se adaugă managerii companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor, în număr de 15, cu remuneraţii totale de 98.487 de euro. Astfel, conducerea Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi este remunerată cu 4.000 de euro, a Romatsa – cu 9.728 de euro, a Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa – cu 5.000 de euro, a Metrorex – cu 3.500 de euro.

Remuneraţiile tuturor managerilor companiilor de stat care depăşesc 2.500 de euro însumează 231.227 de euro pe lună, potrivit datelor făcute publice de Biroul de presă al Guvernului.

Directorii Transelectrica şi Electrica sunt plătiţi cu circa 50.000 de lei lunar, urmaţi îndeaproape de managerii de la Nuclearelectrica, Cuprumin şi Tarom, fiecare dintre aceştia primind 45.000 lei pentru fiecare lună de muncă.

VEZI LISTA AICI

Guvernul a adoptat miercuri Ordonanţa de Urgenţă prin care se plafonează salariile conducerii companiilor de stat, care vor putea fi de cel mult şase ori mai mari faţă de venitul mediu brut dintr-o ramură, a anunţat miercuri ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a precizat că nivelul salariilor este diferit în fiecare ramură, dar regula este că acestea nu pot depăşi de şase ori nivelul mediu brut din domeniul respectiv.

Premierul Victor Ponta a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern, că veniturile salariale ale persoanelor din conducerea executivă a companiilor cu capital integral sau majoritar de stat vor fi limitate la de şase ori salariul mediu brut lunar din ramura respectivă. El a subliniat că textul ordonanţei este inspirat de modelul aplicat în Polonia, agreat şi de Comisia Europeană şi de FMI, privind salarizarea în companiile cu capital integral sau majoritar de stat

„Văd salarii de 8.000 de euro, de 11.000… Cei mai amărâţi au 6.000. Vom limita posibilitatea veniturilor celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă”, a anunţat Victor Ponta.

Potrivit premierului, directorii din companiile de stat vor avea, astfel, salariile înjumătăţite.

Spre exemplu, directorul general al Nuclearelectrica ar urma să încaseze maximum 5.000 de euro pe lună, faţă de 10.000 la cât ridică în prezent.

Limitarea va fi pusă în practică prin ordonanţă de urgenţă. Respectivul proiect va fi conceput după modelul polonez şi va fi redactat cât mai repede cu putinţă.

Înainte de a anunţa această ordonanţă, premierul a făcut referire la salariile directorilor din Nuclearelectrica.

„Am văzut şi eu companii de stat la care punem manageri privaţi. Nu ştiu de ce suntem miniştri şi nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an”, a spus Ponta, enumerând salariile pregătite pentru directorii din Nuclearelectrica.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Animalul uriaș prezent într-o singură zonă din România. Poate ajunge până la 2.5 metri înălțime, iar un singur exemplar se vinde și cu 38.000 de lei
Capital.ro
Apare un nou tip de permis. S-a dat lege: Cine nu are ajunge în fața procurorilor
Playtech.ro
Se verifică OBLIGATORIU buletinele de identitate. Legea este oficială acum în România și...
DailyBusiness
România vizează aderarea la OCDE în 2026. Secretarul general al Guvernului: „Este cel mai important obiectiv de țară”
Adevarul
Locul din București în care o friptură de porc costă 14 lei, iar supa sub 8 lei. „E fragedă, gustoasă și sățioasă” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Cel mai bun mic dejun de vară. Rețetă de french toast cu piersici glazurate și vanilie
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Iulia Vântur, amanta lui Bogdan Vlădău?! Gina Chirilă a spus TOT 😲 'Am zis să fiu total sinceră'
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Se schimbă vremea în România. În ce județe din țară sunt așteptate averse torențiale și vijelii
Capital.ro
Obligație pentru proprietarii de terenuri. Au nevoie de certificat. Sunt în afara legii fără el
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Donald Trump propune dezbatere cu Kamala Harris pe Fox News, dar echipa lui Harris contestă schimbarea
MediaFlux
RĂSTURNARE TOTALĂ la ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?