PSD nu îl susține pe Piedone la Primăria Capitalei. Ciolacu: Dacă va fi o candidatură comună, nu e nici Firea, nici Burduja

PSD nu îl va susţine pe Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei, au precizat surse politice dinspre PSD. Dacă în şedinţa coaliţiei se decid candidaturi separate ale PNL şi PSD pe Bucureşti, atunci social-democraţii vor merge cu Gabriela Firea, în schimb, dacă vor fi candidaturi comune, candidatul nu va fi nici Gabriela Firea nici Sebastian Burduja. La sectoare, se ia în calcul susţinerea comună a actualilor primari şi candidaţi comuni în sectoarele conduse de pimari USR.
Filip Stan
14 mart. 2024, 12:03
PSD nu îl susține pe Piedone la Primăria Capitalei. Ciolacu: Dacă va fi o candidatură comună, nu e nici Firea, nici Burduja

PSD nu îl va susţine pe Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei, a declarat președintele partidului, Marcel Ciolacu, într-o discuție cu jurnaliștii, la Palatul Victoria. Acesta a precizat că Gabriela Firea va fi candidatul PSD la Primăria Capitalei dacă PNL și PSD merg separat în alegerile din București.

În schimb, dacă vor fi candidaturi comune, candidatul nu va fi nici Gabriela Firea nici Sebastian Burduja. „Dacă mergem cu candidat comun, nu este nici Burduja, nici Firea”, a spus Ciolacu, fără a preciza cine ar putea fi acest candidat.

Cristian Popescu Piedone spune ce ar fi trebuit să facă Nicușor Dan în București ca primar general: „Dacă în loc să dai cu var pe copaci, tu te dai cu ruj pe buze, e degeaba”

Coaliţia se reuneşte, joi, de la ora 17.00, pentru a discuta despre lista comună la europarlamentare şi candidaţii la alegerile locale, în Capitală.

Variantele luate în calcul în coaliţie sunt fie candidaturi comune PSD-PNL la Capitală şi sectoare, fie candidaturi separate la Primăria Generală şi candidaturi comune ale celor două formaţiuni la primăriile de sector.

În cazul în care PNL şi PSD vor avea candidaţi separaţi, PSD va merge în cursa pentru Primăria Capitalei cu Gabriela Firea. În schimb, în cazul unei candidaturi comune cu PNL, atunci candidatul nu va fi nici Gabriela Firea, nici Sebastian Burduja din partea PNL.

Liberalii au anunţat deja că merg cu Sebastian Burduja, în varianta în care au candidat propriu la alegerile pe Bucureşti.

La sectoare, în schimb, se ia în calcul candidaturi comune ale PSD şi PNL, cu susţinerea actualilor primari în funcţie, şi candidaţi agreaţi în sectoarele conduse de USR.

Citeşte şi

Rareș Bogdan a bătut cu pumnul în masă! Liberalul cere eliminarea Gabrielei Firea din cursa pentru Primăria Capitalei. ”Numai Burduja poate câștiga”

 

Exectivul a adoptat, luni, hotărârea de Guvern privind aprobarea calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 şi la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024. Conform calendarului aprobat, pe 12 martie începe perioada electorală, iar în termen de 5 zile, cel mai târziu la data de 16 martie 2024, vor fi desemnaţi judecătorii din Biroul Electoral Central (BEC) şi va fi stabilit modelul listei electorale permanente, modelul listei electorale speciale, al copiei de pe lista electorală specială, al listei electorale suplimentare, al extrasului de pe lista electorală suplimentară, a modelului listei susţinătorilor, a modelului buletinului de vot la alegerea membrilor României în Parlamentul European din data de 9 iunie 2024.

 

Astfel, Guvernul a aprobat, luni, calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European şi pentru alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale, din anul 2024, arată comunicatul de presă al Executivului.

În data de 19 martie începe perioada de depunere la biroul electoral central  a protocoalelor de constituire a alianţelor electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

De asemenea, în termen de 10 zile de la începerea perioadei electorale, dar nu mai târziu de 21 martie 2024, vor fi stabilite modelele ştampilelor electorale şi modelul timbrului autocolant.

În termen de 10 zile de la data constituirii Biroului Electoral Central, dar cel mai târziu în data de 27 martie 2024, se va încheia perioada de depunere la biroul electoral central a protocoalelor de constituire a alianţelor electorale la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.

 

Cu cel puţin 24 de ore înaintea tragerii la sorţi a celor 3 judecători în biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate, cel mai târziu la data de 9 aprilie, se va aduce la cunoştinţă publică data la care va avea loc această tragere la sorţi.

Cel mai târziu până la data de 10 aprilie 2024, se vor depune cererile de înscriere în listele electorale speciale pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European din anul 2024. Este vorba despre cetăţenii cu drept de vot ai statelor membre ale Uniunii Europene, altele decât România, care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Tot cel mai târziu până pe data de 10 aprilie 2024, ora 24, vor fi depuse şi înregistrate candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, iar în termen de 24 de ore de la înregistrarea candidaturii se vor înainta, către Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, declaraţiile pe propria răspundere ale candidaţilor referitoare la faptul că au avut sau nu calitatea de lucrători ai Securităţii sau de colaboratori ai acesteia.

În data de 11 aprilie 2024 se va aduce la cunoştinţă publică a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.

Pe 29 aprilie 2024 rămân definitive candidaturile la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European, iar pe 30 aprilie 2024 se va stabili numărul de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţelor politice şi alianţelor electorale care au depus liste de candidaţi, precum şi a candidaţilor independenţi.

Până la data de 1 mai 2024 vor fi aduse la cunoştinţă publică declaraţiile de avere şi de interese ale candidaţilor la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.

De la data de 16 aprilie 2024 începe perioada de înregistrare a alianţelor electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024 şi de  depunere a candidaturilor pentru aceste alegeri.

Cel mai târziu până la data de 15 aprilie 2024, vor fi desemnaţi preşedinţii birourilor electorale de circumscripţie şi locţiitorii acestora.

În maximum 10 zile de la data înfiinţării birourilor electorale de circumscripţie, cel mai târziu la data de 25 aprilie 2024, se va încheia perioada de înregistrare a alianţelor electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit reşedinţa de mai mult de 6 luni înaintea datei scrutinului în circumscripţia electorală în care au loc alegeri vor depune la primar, până cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei scrutinului, adică până pe 25 aprilie 2024, solicitările de înscriere în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă.

Tot în data de 15 aprilie se încheie perioada de înregistrare a alianţelor electorale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Cel mai târziu cu 40 de zile înaintea datei alegerilor, adică 30 aprilie 2024, se  va solicita acordarea timpilor de antenă, către conducerile posturilor de radiodifuziune şi televiziune, publice şi private sau, după caz, ale studiourilor teritoriale ale acestora, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale.

Data de 30 aprilie este şi data limită de depunere a candidaturilor la alegerile locale.
La data de 8 mai 2024 rămân definitive candidaturile la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2024.

Pentru ambele scrutinuri, până la data de 10 mai 2024 se va aduce la cunoştinţă publică delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora, precum şi aducerea la cunoştinţă publică a delimitării şi numerotării fiecărei secţii de votare din ţară, precum şi a sediilor acestora.

De asemenea, în data de 10 mai 2024, va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie 2024, la ora 7.00.

Pe 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri, şi se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00.

Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59.

După numărarea voturilor şi soluţionarea eventualelor sesizări sau contestaţii, rezultatele alegerilor alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale  şi pentru membrii din România în Parlamentul European, din anul 2024, vor fi validate şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai