Una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă zi de zi șoferii din Capitală și cei aflați în tranzit prin București o reprezintă locurile de parcare, mai ales în zonele din centrul orașului, care mai mereu sunt foarte aglomerate.
Totuși, cei care reușesc să parcheze pe unul dintre locurile ce intră în administrarea municipalității trebuie să știe că sunt obligați să achite contravaloarea pentru ocuparea un ocuparea locului de parcare.
Dacă nu vor proceda așa, aceștia pot primi amenzi usturătoare, ba chiar li se poate bloca sau ridica autoturismul.
Pentru cei ce nu știu, există un proiect de lege, pe care Consiliul General al Municipiului București l-a aprobat la sfârșitul anului trecut, astfel că, a fost introdusă o zonă unică de tarifare în locul tarifelor diferențiate în funcție de zonă.
Chiar și așa, există și excepții de la această regulă, iar aceasta se referă la posesorii de mașini electrice și hibride, care sunt scutiți de la plata acestei taxe!
Rămâi aici și află cum poți beneficia de parcare gratuită în București, în cazul în care ești deținătorul unui automobil ”verde”.
De ținut minte faptul că, pe lângă locurile administrate de PMB, în Bucureşti sunt şi numeroase parcări gestionate de primăriile de sector, pe baza propriilor regulamente de utilizare.
Din primăvara anului 2023, în conformitate cu prevederile HCGMB nr. 706/22.12.2022, tariful pentru un loc de parcare în centrul Capitalei, care era de până la 10 lei pentru o oră, a devenit 5 lei/oră, fiind aplicabil de luni până vineri, între orele 8:00 și 20:00.
De asemenea, tariful pe zi pentru persoanele fizice și cele juridice este de 30 de lei.
Pe lângă cele menționate anterior, există posibilitatea achiziționării unui abonament lunar, care costă 500 de lei, iar acesta este valabil zilnic, de luni până duminică, în intervalul orar 8:00-20:00, și permite utilizarea unui loc de parcare fără să fie nevoie de rezervarea ori de nominalizarea acestuia, potrivit Newmediapress.ro.
În plus, riveranii, adică persoanele care au domiciliul sau reședința adiacentă parcării și care dețin un automobil înmatriculat în București sau unul pe care îl folosesc în baza unui contract de leasing sau comodat, sunt nevoiți să achite un abonament de 50 de lei pe lună sau un abonament anual de 500 de lei pentru un loc de parcare.
Toți românii știu că locurile de parcare gratuite sunt din ce în ce mai rare în Capitală, dar conducătorii auto trebuie să fie puși la curent cu faptul că încă mai există astfel de zone, unele chiar în centru orașului.
Deci, șoferii își vor putea parca mașinile, fără a fi obligați să plătească, doar pe locurile de parcare care nu sunt marcate cu albastru și care se află la marginea trotuarului.