Este sau nu obligatoriu să ai în mașină copia Cărții de Identitate a Vehiculului în 2024

Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) este obligatorie și atestă că mașina e omologată, respectă normele de siguranță și conține date tehnice despre autovehicul. Ce spune legea privind acest document și necesitatea de a fi regăsit în permanență în autoturism?
Alina Costache
17 mart. 2024, 11:04
Este sau nu obligatoriu să ai în mașină copia Cărții de Identitate a Vehiculului în 2024
Este sau nu obligatoriu să ai în mașină copia Cărții de Identitate a Vehiculului în 2024

Toți șoferii sunt obligați să aibă asupra lor, când circulă cu un vehicul pe drumurile publice din România, mai multe documente. Aceste acte trebuie să ateste identitatea șoferului, dobândirea dreptului de a conduce acel autovehicul și identitatea mașinii.

Citește și: Cod rutier 2024. Ce documente nu trebuie să lipsească şoferilor atunci când sunt opriţi de poliţie

Ce documente trebuie să ai neapărat în mașină în 2024

Cele 4 documente pe care un șofer trebuie să le prezinte în cazul unui control al Poliției sunt:

  • permisul de conducere;
  • cartea de identitate/pașaportul;
  • certificatul de înmatriculare (talonul);
  • asigurarea auto obligatorie (RCA).

Conform Art. 35, alin. 2, din Codul Rutier, este obligatoriu să ai toate aceste acte asupra ta, în original, când te urci la volan. Doar asigurarea auto obligatorie (RCA) poate fi prezentată în format digital (sau copie). Conform Codului Rutier, dacă șoferul nu are asupra sa ori refuză prezentarea talonului, permisului sau cărții de identitate, poate fi sancționat cu până la 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă 1.320 de lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la Art. 35, alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din aceeași lege a circulației.

Astfel, șoferii care nu au asupra lor talonul mașinii riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Aceeași sancțiune o primești și dacă prezinți doar o copie a talonului sau a altor documente prevăzute de Art. 35 (2). De asemenea, Art.35 alin.(20) din Codul Rutier precizează că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia și documentele referitoare la bunurile transportate în vehicul precum și alte documente prevăzute de lege, pentru a demonstra că bunurile respective nu sunt furate sau de contrabandă.

Cartea de identitate a vehiculului (CIV) este eliberată de Registrul Auto Român (RAR) în momentul înmatriculării mașinii. Acest document atestă că mașina e omologată, respectă normele de siguranță și conține date tehnice despre vehicul, date de identificare și detalii despre proprietar. Acest document nu trebuie prezentat polițiștilor, în cazul unui control în trafic. Asta înseamnă că șoferii nu sunt obligați să aibă în mașină nici originalul, nici copia după Cartea de Identitate a Vehiculului.

Șoferii care au pierdut cartea mașinii, sunt nevoiți să obțină o copie de la Registrul Auto Român. Actele necesare obţinerii unui duplicat al cărţii de identitate a vehiculului sunt:

  • solicitare eliberare document nou;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • documente care atestă calitatea de proprietar al vehiculului (act de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare etc.), dacă solicitantul nu este cel care figurează ca deținător în evidențele autorității de înmatriculare.

De asemenea, e obligatorie prezentarea vehiculului la RAR în vederea identificării sale. După ce se constată că sunt îndeplinite toate normele, RAR va emite un duplicat al Cărții de identitate auto.

În lipsa CIV, mașina nu poate trece de Inspecția Tehnică Periodică, astfel că înmatricularea mașinii se suspendă automat. Iar cei care conduc un vehicul fără ITP valabil riscă să primească două sancțiuni concomitent: o amendă pentru punerea în circulație a unui autovehicul cu înmatricularea suspendată și alta pentru lipsa ITP. În total, sancțiunea va fi între 4.785 de lei și 6.600 de lei. În plus, vor fi reținute plăcuțele de înmatriculare și talonul mașinii.

Citește și: Reguli importante din Codul Rutier 2024. Ce documente ar trebui să aibă la ei cei care merg cu bicicleta sau mopedul pe drumurile publice

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Avertisment cod galben de averse torențiale și grindină emis de ANM
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!