Este sau nu obligatoriu să ai în mașină copia Cărții de Identitate a Vehiculului în 2024

Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV) este obligatorie și atestă că mașina e omologată, respectă normele de siguranță și conține date tehnice despre autovehicul. Ce spune legea privind acest document și necesitatea de a fi regăsit în permanență în autoturism?
Alina Costache
17 mart. 2024, 11:04
Este sau nu obligatoriu să ai în mașină copia Cărții de Identitate a Vehiculului în 2024
Este sau nu obligatoriu să ai în mașină copia Cărții de Identitate a Vehiculului în 2024

Toți șoferii sunt obligați să aibă asupra lor, când circulă cu un vehicul pe drumurile publice din România, mai multe documente. Aceste acte trebuie să ateste identitatea șoferului, dobândirea dreptului de a conduce acel autovehicul și identitatea mașinii.

Citește și: Cod rutier 2024. Ce documente nu trebuie să lipsească şoferilor atunci când sunt opriţi de poliţie

Ce documente trebuie să ai neapărat în mașină în 2024

Cele 4 documente pe care un șofer trebuie să le prezinte în cazul unui control al Poliției sunt:

  • permisul de conducere;
  • cartea de identitate/pașaportul;
  • certificatul de înmatriculare (talonul);
  • asigurarea auto obligatorie (RCA).

Conform Art. 35, alin. 2, din Codul Rutier, este obligatoriu să ai toate aceste acte asupra ta, în original, când te urci la volan. Doar asigurarea auto obligatorie (RCA) poate fi prezentată în format digital (sau copie). Conform Codului Rutier, dacă șoferul nu are asupra sa ori refuză prezentarea talonului, permisului sau cărții de identitate, poate fi sancționat cu până la 8 puncte de amendă, ceea ce înseamnă 1.320 de lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la Art. 35, alin. (2)”, se stipulează în Art. 101 (18), din aceeași lege a circulației.

Astfel, șoferii care nu au asupra lor talonul mașinii riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Aceeași sancțiune o primești și dacă prezinți doar o copie a talonului sau a altor documente prevăzute de Art. 35 (2). De asemenea, Art.35 alin.(20) din Codul Rutier precizează că participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia și documentele referitoare la bunurile transportate în vehicul precum și alte documente prevăzute de lege, pentru a demonstra că bunurile respective nu sunt furate sau de contrabandă.

Cartea de identitate a vehiculului (CIV) este eliberată de Registrul Auto Român (RAR) în momentul înmatriculării mașinii. Acest document atestă că mașina e omologată, respectă normele de siguranță și conține date tehnice despre vehicul, date de identificare și detalii despre proprietar. Acest document nu trebuie prezentat polițiștilor, în cazul unui control în trafic. Asta înseamnă că șoferii nu sunt obligați să aibă în mașină nici originalul, nici copia după Cartea de Identitate a Vehiculului.

Șoferii care au pierdut cartea mașinii, sunt nevoiți să obțină o copie de la Registrul Auto Român. Actele necesare obţinerii unui duplicat al cărţii de identitate a vehiculului sunt:

  • solicitare eliberare document nou;
  • actul de identitate al solicitantului;
  • documente care atestă calitatea de proprietar al vehiculului (act de vânzare-cumpărare, factură, act de adjudecare etc.), dacă solicitantul nu este cel care figurează ca deținător în evidențele autorității de înmatriculare.

De asemenea, e obligatorie prezentarea vehiculului la RAR în vederea identificării sale. După ce se constată că sunt îndeplinite toate normele, RAR va emite un duplicat al Cărții de identitate auto.

În lipsa CIV, mașina nu poate trece de Inspecția Tehnică Periodică, astfel că înmatricularea mașinii se suspendă automat. Iar cei care conduc un vehicul fără ITP valabil riscă să primească două sancțiuni concomitent: o amendă pentru punerea în circulație a unui autovehicul cu înmatricularea suspendată și alta pentru lipsa ITP. În total, sancțiunea va fi între 4.785 de lei și 6.600 de lei. În plus, vor fi reținute plăcuțele de înmatriculare și talonul mașinii.

Citește și: Reguli importante din Codul Rutier 2024. Ce documente ar trebui să aibă la ei cei care merg cu bicicleta sau mopedul pe drumurile publice

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii