Ce nu ar trebui să faci niciodată după ce abia ai mâncat. Îți dăunează grav sănătății

Există diverse mituri privind activitățile pe care nu ar trebui să le facem imediat după ce am mâncat. Nutriționiștii și specialiștii ne spun exact care sunt lucrurile interzise după o miasă copioasă.
Filip Stan
16 mart. 2024, 06:53
Ce nu ar trebui să faci niciodată după ce abia ai mâncat. Îți dăunează grav sănătății
Ce nu ar trebui să faci niciodată după ce abia ai mâncat. Îți dăunează grav sănătății

Știm că nu trebuie să facem anumite lucruri după ce am mâncat, dar nu cunoaștem și explicația lor științifică. Specialiștii în nutriție și medicină ne explică în ce fel influențează unele activități sănătatea noastră după o masă bogată.

Citește și: Cum să îți pregătești organismul pentru Postul Paștelui. Alimentele benefice pe care trebuie să le consumi în cele 40 de zile

Ce nu ar trebui să faci niciodată după ce abia ai mâncat

Cu toții știm că după masă organismul are nevoie de un timp pentru a procesa hrana. Acesta este și motivul pentru care există anumite lucruri pe care nu ar trebui să le faci după ce mănânci.

Duș sau baie

Dușul, de exemplu, este o contraindicație, dar nu mulți știu și de ce. Când faci o baie sau un duș cald, un proces numit acțiune hipertermică este stimulat în corp. Acest proces crește temperatura internă a corpului cu un grad sau două. În mod normal, acțiunea hipertermică este bună pentru organism pentru că stimulează sistemul imunitar relaxează sistemul nervos stimulează glandele sudoripare pentru a elimina toxinele. După ce mănânci însă, corpul tău este deja la o temperatură mai crescută. Căldura pe care o simți în corp după o masă copioasă apare pentru că trupul direcționează fluxul sanguin crescut către organele digestive.

Când faci duș după masă, sângele se concentrează pentru a regla temperatura corpului, ceea ce poate duce la probleme digestive, deoarece acest proces necesită multă energie. O baie poate crește și ritmul cardiac, ceea ce se simte destul inconfortabil pe stomacul plin. În mod normal, se recomandă 20 de minute după masă înainte de a intra la duș, dar nu există studii disponibile care să sugereze o cronologie exactă, arată site-ul healthline.com.

Somn imediat după masă

Și a mânca o masă copioasă înainte de culcare poate face mai mult rău decât bine. Cercetările arată că a mânca înainte de culcare are unele riscuri pentru sănătate, inclusiv: somn precar, metabolism mai lent, reflux gastric, indigestie sau arsuri la stomac. În plus, studiile arată că mâncatul târziu în noapte duce la un aport caloric mai mare în comparație cu mâncatul mai devreme în timpul zilei. Cu alte cuvinte, mâncatul înainte de culcare te poate face să te simți mai puțin sătul, în ciuda faptului că mănânci mai mult decât ai mânca în alte momente ale zilei.

Ca regulă generală, nutriționiștii spun să aștepți aproximativ trei ore pentru a te culca după ce mănânci. De exemplu, dacă iei cina la 18:00, așteaptă până la 21:00 pentru a te pune la somn. Acest lucru permite să aibă loc o anumită digestie și dă timp conținutului stomacului să se deplaseze în intestin.

Exerciții intense

Dacă te antrenezi fizic imediat după ce mănânci, s-ar putea să nu beneficiezi pe deplin de nutrienții din alimente. Organismul tău poate fi ocupat cu direcționarea sângelui și a energiei către mușchi pentru a susține activitatea fizică, ceea ce ar putea afecta absorbția adecvată a nutrienților esențiali. Dacă te implici în activități fizice intense imediat după masă, există un risc crescut de crampe stomacale sau abdominale. Acest lucru apare tot din cauza redistribuirii fluxului sanguin către mușchi, ceea ce poate afecta negativ procesul de digestie.

Fumatul

Fumatul afectează negativ sistemul digestiv în mai multe moduri. În primul rând, substanțele chimice din fumul de țigară pot irita mucoasa stomacului și a esofagului, crescând riscul de inflamație și de afecțiuni precum gastrita sau esofagita. De asemenea, fumatul poate provoca scăderea fluxului sanguin către tractul digestiv, afectând astfel procesul de digestie și absorbția nutrienților esențiali.

Consumul excesiv de lichide

Consumul excesiv de lichide imediat după masă poate dilua sucul gastric și poate încetini procesul de digestie. Sucul gastric este esențial pentru descompunerea alimentelor și absorbția nutrienților. Este recomandat să bei lichide în timpul meselor, dar în cantități moderate pentru a nu perturba echilibrul digestiei.

Stresul

Cei mai mulți dintre noi nu gândesc în timp ce mâncăm, dar după ce am terminat, începem să ne stresăm în legătură cu ce am mâncat și cât de mult am mâncat. Nu face acest lucru, deoarece stresul poate duce la creșterea nivelului de cortizol, ceea ce este și mai rău. Situațiile stresante sau emoțiile puternice imediat după masă pot afecta sistemul digestiv prin activarea răspunsului de „luptă sau fugi” al organismului. Acest lucru poate duce la reducerea fluxului sanguin către tractul digestiv și la încetinirea procesului de digestie. De asemenea, stresul poate contribui la apariția unor simptome digestive, cum ar fi crampele abdominale, diareea sau constipația.

Consumul excesiv de deserturi

Consumul excesiv de deserturi imediat după masă poate perturba echilibrul glicemic al organismului. Alimentele bogate în zahăr pot determina creșteri rapide ale nivelului de glucoză din sânge, urmate de scăderi bruște, ceea ce poate afecta nivelul de energie și poate provoca senzații de oboseală sau somnolență. De asemenea, consumul excesiv de dulciuri poate contribui la creșterea în greutate și la dezvoltarea unor afecțiuni precum diabetul și boala metabolică.

Citește și: Alimente bogate în mangan care te ajută să slăbești. Care sunt beneficiile aduse în organism

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
România, lovită de furtuni. După o lună de caniculă, ANM anunță temperaturi scăzute, vijelie și grindină
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!