Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deja că anul acesta campania pentru depunerea cererii de plată pentru subvenții va demara după data de 15 martie. Fermierii nu pot cere în prezent adeverința care atestă că au terenul la dispoziția lor, care se eliberează de către primării, dar se pot asigura că datele înscrise în Registrul Agricol sunt cele corecte pentru 2024 astfel că la momentul debutului campaniei să nu întâmpine niciun impediment.
Adeverința face practic dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului, iar aceasta se va completa conform înscrisurilor din registrul agricol. Documentul, care este obligatorie pentru eligibitatea terenurilor agricoli, trebuie să fie încheiat înaintea depunerii cererii de plată şi trebuie să fie valabile la data depunerii cererii. În consecință, fermierii trebuie să știe exact când va demara campania de primire a cererilor astfel încât să poată cere adeverința.
Adeverinţa conform înscrisurilor din registrul agricol este un document obligatoriu pentru subvenții și se eliberează de către primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole. Aceasta se poate transmite direct fermierului sau poate fi trimisă prin mjloace electronice direct la APIA dacă primăria are această opțiune. Important pentru fermieri este să se asigure că documentul este completat corect, conform datelor reale.
Subvenții APIA 2024. Câţi bani primeşti de la stat dacă ai ţapi şi berbeci în gospodărie
Anul acesta, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va solicita direct primăriilor adeverința care stă la baza acordării plăților din agricultură pentru fermieri și crescători de animale, eliberarea acestei adeverințe nefiind condiționată de plata taxelor și impozitelor.
Formularul adeverinței este conținut în Anexa 5 la proiectul de Ordin MADR privind condițiile pentru acordarea tuturor plăților din agricultură, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Prezenta adeverinţă s-a eliberat cu respectarea prevederilor O.G. nr. 33/2002 privind reglementarea eliberării certificatelor şi adeverinţelor de către autorităţile publice centrale şi locale, aprobată cu modificări prin Legea nr. 223/2002 , fiind necesară pentru depunerea cererii de plată în anul……….
1) Se înscrie denumirea judeţului.
2) Se înscrie categoria unităţii administrativ-teritoriale.
3) Se înscrie denumirea unităţii administrativ-teritoriale.
4) Se înscrie codul de identificare fiscală, respectiv: codul de înregistrare fiscală, numărul de identificare fiscală sau codul unic de înregistrare, după caz.
5) Se înscrie numărul de rol nominal unic de către persoana cu atribuţii în domeniul administrării impozitelor taxelor locale.
6) Se înscriu datele corespunzătoare de către persoana cu atribuţii privind completarea, ţinerea la zi şi centralizarea datelor din registrele agricole.
7) În cazul categoriei de folosinţă „pajişti permanente” (păşuni + fâneţe) se completează obligatoriu perioada de păşunat aprobată pentru fiecare UAT, conform prevederilor art. 6 alin. (5) din O.U.G. nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 86/2014, cu modificările şi completările ulterioare.
8) Conform anexei nr. 1 la H.G. nr. 985/2019 privind registrul agricol pentru perioada 2020-2024.