Antonescu: Mandatul preşedintelui şi cel al Parlamentului nu se vor suprapune

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat miercuri seara într-o emisiune la Antena 3 că USL doreşte să modifice "nişte articole" ale Constituţiei care să întărească puterea Parlamentului în raport cu Executivul.
Romania TV
29 mai 2013, 20:49
Antonescu: Mandatul preşedintelui şi cel al Parlamentului nu se vor suprapune

„Avem de gând să modificăm şi nişte articole care să întărească puterea Parlamentul în raport cu Executivul. Să limităm regimul ordonanţelor de urgenţă, de exemplu. Angajarea răspunderii Guvernului o singură dată pe sesiune. Atunci este evident că orice guvern va fi foarte rezervat în a-şi trage singurul glonţ pe un interval de şase luni. De asemenea, ideea ca moţiunea simplă care cere o demitere a unui ministru dacă este votată în Parlament să aibă drept consecinţă obligatorie schimbarea ministrului respectiv. În privinţa temei suspendării s-a propus, domnul Ponta a propus chestiunea acesta ca să procedăm după modelul austriac. Dacă se ajunge la o suspendare a preşedintelui în aceleaşi condiţii de încălcare a Constituţiei şi dacă referendumul pentru suspendare nu reuşeşte în sensul că sunt mai multe voturi în favoarea preşedintelui decât în favoarea propunerii Parlamentului, atunci Parlamentul se dizolvă. Eu sunt cel care am propus ca mandatul preşedintelui să scadă la 4 ani pentru ca alegerile parlamentare să nu se mai suprapună cu cele prezidenţiale. Atunci vom avea din doi în doi ani alegeri”, a afirmat liderul PNL.

El a declarat că discuţia cu premierul Victor Ponta privind modificarea Constituţiei nu a fost nici prima şi nici ultima de acest gen, însă a precizat că nu ei vor hotărî cum va fi legea fundamentală a ţării.

„Discuţia mea cu Victor Ponta nu a fost nici prima nici ultima. Nu noi doi am hotărât cum va fi Constituţia României. Pur şi simplu ca lideri ai principalelor partide din USL am avut o întâlnire în care am închis câteva capitole discutate de colegi de-ai noştri, de parlamentari, de jurişti, înainte de stabili punctul de vedere al USL. Se vorbeşte mult şi se vorbeşte prost despre un soi de luptă între un premier actual sau potenţial şi un preşedinte viitor care îşi smulg unul de la altul nişte atribuţii. Lucrurile acestea nu se discută pentru Antonescu, pentru Ponta, pentru Băsescu. Dacă noi nu am avut precedentul unei rele credinţe pe care în exerciţiul prezidenţial actualul titular a dovedit-o, dacă nu am fi avut precedentul unor interpretări cel puţin discutabile, ca să fiu aici cât mai elegant, ale CCR, să ştiţi că puteam funcţiona pe acest capitol cel puţin cu Constituţia în vigoare. Spiritul ei este clar. Numai că am avut acest precedente, numai că am avut aceste întâmplări şi datoria noastră este, cred, am luat un mandat în sensul acesta de la cetăţeni să stabilim lucrurile în aşa fel încât să nu îi fie la bunul plac, la temperamentul viitorului preşedinte, viitorului premier, în funcţie de componenţa CCR, să clarificăm nişte lucruri. Nu am făcut acum nimic suprinzător. Alcătuirea Guvernului, desemnarea premierului sunt nişte chestiuni pe care preşedintele le oficiază, dar constatând la desemnarea premierului rezultatul alegerilor, voinţa alegătorilor, la o remaniere responsabilitatea asumată de premier şi susţinerea pe care o dă sau nu Parlamentul. Astăzi venim şi spunem nimic altceva decât am spus şi anume că: preşedintele României rămâne ales direct de către cetăţeni şi o să venim şi la chestiunea aceasta cu republică parlamentară sau republică pur şi simplu, are nişte atribuţii toate pe care le avea şi până acum, nu îi dispare niciuna”, a explicat preşedintele liberalilor.

Potrivit acestuia, premierul va reprezenta România la Consiliul European când temele sunt de natură guvernamentală, iar atunci când este vorba de politică externă sau de securitate ţara va fi reprezentantă de preşedinte.

„În consecinţa atribuţiilor pe care le au premierul indiferent care va fi el va merge le Consiliul European şi va reprezenta România, aşa cum se întâmplă cu 25 de state europene, atunci când temele cel mai adesea sunt de natură guvernamentală, iar atunci când este vorba de politica externă a UE sau de teme de securitate va merge cel care atribuţii constituţionale în acest sens, adică preşedintele. Asta este tot ce i s-a luat preşedintelui”, a mai spus Antonescu.

Referindu-se la decizia de schimbare a unui ministru, el a susţinut că aceasta trebuie să îi aparţină premierului deoarece acesta răspunde în faţa Parlamentului.

„Atunci când se face o remaniere, decizia de a schimba un membru al guvernului este o decizie pe care o are premierul, probabil după consultarea partidului sau partidelor dacă este un guvern de coaliţie. Este o decizie pe care şi-o asumă pentru că este guvernul de care el răspunde în faţa Parlamentului. Nu preşedintele are căderea, răspunderea şi atribuţia de a spune: cutare este bun ministru sau nu. Asta o face premierul pentru că este echipa lui şi Parlamentul care controlează această echipă”, a spus liderul liberalilor.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Horoscop rune 19-25 august 2024. Mihai Voropchievici anunță o mare surpriză pentru Gemeni
Capital.ro
Ultimele informații despre Florin Piersic. Cum se simte marele actor
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Satele care au devenit magnet pentru bucureșteni. Mulți s-au mutat la țară pe loc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Spania permite Ucrainei să decidă cum și când să folosească echipamentele furnizate
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...