O propunere legislativă cerea reglementări noi pentru deținătorii de pisici. Astfel că, felinele lăsate nesupravegheate trebuiau să fie clasificate ca „animale fără stăpân”.
Citește și Ghid practic pentru iubitorii de feline: în ce zone detestă pisicile să fie atinse
Se voia ca felinele să fie capturate, apoi duse în adăposturi, și, în anumite cazuri, chiar eutanasiate, conform propunerii legislative pentru modificarea și completarea OUG nr. 155/2001.
„În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresia ‘animal fără stăpân’ are următoarea semnificaţie – orice câine sau pisică crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv identificat prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare stabilit de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor”, prevedea propunerea legislativă iniţiată de deputatul neafiliat Daniel-Liviu Toda şi susţinută de alţi cinci deputaţi neafiliaţi.
Potrivit proiectului, Consiliile locale au fost puse în situația în care erau obligate să înființeze, în funcție de necesități, servicii specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân.
Iubitorii de animale au reacționat pe rețelele sociale, astfel că, pe diferite grupuri, s-au creat discuții și s-au strâns acuzații la adresa celor din Parlament.
„Ăștia vor să omoare și pisicile? Nu e de ajuns că omoară toți câinii?”, a scris cineva, pe ”Grupul pisicarilor”, pe Facebook.
„Sper doar să nu fie adevărat, nu există așa ceva”, a mai scris cineva.
„Eu am văzut la televizor, propun să ne strângem și să facem ceva în privința asta”, a mai scris o altă persoană, în secțiunea de comentarii a unei postări de pe grupul menționat anterior.
„Atâtea probleme în țara asta, dar pisicile le dau bătăi de cap parlamentarilor? Rușine”, a scris un alt internaut.
De altfel, Consiliilor locale li se cerea să amenajeze și să suplimenteze, din fonduri proprii și în conformitate cu cerințele proiectului, adăposturile publice pentru animalele fără stăpân și aveau, de asemenea, responsabilitatea de a angaja cel puțin un tehnician veterinar în cadrul serviciilor specializate pentru gestionarea animalelor fără stăpân, pentru a se ocupa de evidență și supraveghere.
„Totodată, animalele nerevendicate sau neadoptate vor fi eutanasiate, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie, dar nu mai mic decât 30 de zile, cu excepţia motivelor medicale justificate de medicul veterinar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare animal în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, mai stipula proiectul, potrivit Capital.ro.
Între timp, deputatul Daniel Toda a anunţat că va retrage proiectul de lege din Parlament, promițând că va lansa totuşi o dezbatere publică pe acest subiect.