Potrivit actului, prețurile la energie ar putea scădea, ajungând la valoarea de 150 de lei/ MWh, respectiv 120 de lei. Indiferent de data la care încep activitatea, producătorii vor avea obligația de a livra la produsele impuse de către stat.
„Se propune scăderea prețului gazelor naturale pe care producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale, au obligația să le livreze furnizorilor clienților casnici, furnizorilor producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică și operatorului de transport și sistem/operatorilor concesionari de distribuție titulari ai unei licențe de operare – operatori de rețea, de la 150 de lei/MWh la 120 de lei/MWh”, se arată în actul normativ despre prețurile pentru gaze și electricitate, potrivit Profit.ro.
În proiectul de lege a fost propus un plafon pentru taxa se solidaritate a producătorilor de energie electrică. Valoarea sa este de 400 de lei, în loc de 450 de lei pe MWh și de la 900 la 700 de lei, cum era stabilit anterior. Taxele suplimentare vor fi suportate din bugetul de stat.
„Date fiind evoluțiile înregistrate cu privire la prețurile la energie electrică, din ultimele luni, se va propune scăderea valorii maxime a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat, de la 900 de lei/MWh la 700 de lei/MWh”, se arată în proiect.
Măsurile vin în condițiile în care prețurile la electricitate și la gaze au crescut enorm, în ultimii ani. Tot mai mulți români se trezesc în situația în care nu mai sunt în stare să-și plătească facturile. Pentru categoriile sociale care au venituri minime, statul oferă ajutoare de lemne, de energie, dar cele câteva sute de lei nu pot acoperi facturile tot mai mari.
Nu mai punem la socoteală faptul că plătim un preț prea mare pentru gaze, în condițiile în care în Marea Neagră s-au găsit resurse care să ajungă atât pentru toți românii, cât și pentru export.
Citește și: Cum poți beneficia de parcare gratuită în București. Mulți români nu știu asta