Au apărut deja mieii românești în ferme, care sunt mult mai scumpi decât anii trecuți. Câți bani vor fi nevoiți românii să scoată din buzunar în acest an?
Fermierii au dezvăluit ce prețuri sunt anul acesta. Dacă comparăm prețul kilogramului de miel de anul trecut cu cel din acest an, observăm că prețurile sunt și cu 15% mai mari.
Președintele Sindicatului Fermierilor Patrioţi, Ștefan Muscă, a explicat cât va ajunge să coste carnea de miel pentru masa de Paște în 2024.
„Noi sperăm să nu ajungem la 50 de lei și să nu depășim 40 de lei, numai că deocamdată este prematur să discutăm astăzi, pentru că noi trebuie să așteptăm și comenzile care vin din țările arabe .i atunci vom stabili dacă va fi căutat sau nu. Dacă nu va fi căutat, suntem obligați să vindem mult mai puțin.”, a declarat președintele Sindicatului Fermierilor Patrioţi, potrivit antena3.ro.
Pe fermieri îi afectează prețurile cerute de comercianți, nu de producători. Președintele Sindicatului Fermierilor Patrioţi spune că trebuie convinsă la un moment dat clasa politică aflată la conducere de mai bine de trei decenii să găsească o situație în care fermierii să fie primii oameni care vând direct la mâna întâia.
„Să nu mai ajungem la mâna comercianților că de acolo se dereglează toate prețurile. Noi vrem să vindem la un preț convenabil în care fiecare consumator din România să aibă posibilitate să mănânce carne de miel. Oricum, suntem o țară care nu consumăm decât o singură dată pe an și am vrea să găsim o soluție în care să facem un plan educațional să putem să convingem românii să mănânce și în cursul anului carne de miel”, a mai spus Ștefan Muscă.
Statul român dă bani românilor vulnerabili ca să-și cumpere miel sau drob de Paște. Ajutorul se acordă locuitorilor din județul Cluj, iar bugetul total e de șase milioane de lei.
Românii care pot beneficia de acest ajutor trebuie să se încadreze în cel puțin una din catergoriile anunțate de Direcția de Asistență Socială și Medicală din Cluj-Napoca: