Concediu creştere copil 2024. Ce spune ministrul Muncii după anunţul privind scurtarea zilele libere: „România acordă stimulente de inserție pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru”

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru sursa citată anterior, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce se va întâmpla, de fapt, cu concediul pentru creșterea copilului în România.
Filip Stan
21 mart. 2024, 19:24
Concediu creştere copil 2024. Ce spune ministrul Muncii după anunţul privind scurtarea zilele libere:

Concediu creştere copil 2024. Simona Bucura Oprescu a anunțat ce se întâmplă cu concediul pentru creșterea copilului. Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) îşi dorește scurtarea concediului de creștere a copilului, considerând că acesta este prea lung, conform informațiilor transmise de Antena 3.

De asemenea, reprezentanții Ministerului Muncii susțin că încurajează întoarcerea mai rapidă a femeilor la locul de muncă: „România acordă stimulente de inserție pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru. Valoarea stimulentului pentru cele care se întorc până când bebelușul împlinește 6 luni este de 1.500 de lei, iar după 6 luni, 650 de lei”, a spus Raul Giuglea, purtător de cuvânt, Ministerul Muncii.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru sursa citată anterior, Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce se va întâmpla, de fapt, cu concediul pentru creșterea copilului în România.

„Opinia mea, și ca ministru, și ca femeie, este faptul că este important ca această perioadă să rămână așa și că această perioadă și opțiunea pentru această perioadă să fie a mamei, dacă rămâne cu copilul până la vârsta de doi ani sau dacă se întoarce mai devreme. OCDE a venit cu o recomandare, obligația noastră este să o analizăm”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu în exclusivitate la Antena 3.

În ceea ce privește eventuale facilități sau stimulente pentru mamele care vor să se întoarcă mai devreme în câmpul muncii, ministrul susține că trebuie făcută o analiză.

„Propunerile pot fi benefice pentru societatea românească și Ministerul Muncii întotdeauna va susține astfel de propuneri.

Planul trebuie însă să includă mai mulți dintre actorii guvernamentali, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, Egalității de șanse și Tineretului, dar și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, a concluzionat Ministrul Muncii, conform sursei citate.

Concediu creştere copil 2024. Se cere scurtarea! Femeile din România care nasc s-ar putea întoarce mai devreme la muncă

Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) cere României scurtarea concediului de creștere a copilului. Femeile din România care nasc ar putea reveni mai repede la muncă.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre concediul și indemnizația pentru creșterea copilului. Care sunt condițiile de acordare în anul 2024

Se cere scurtarea concediului de creștere al copilului

Recent, Guvernul României a anunțat că aderarea la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă unul dintre cele mai importante obiective de țară pentru România, după accederea în NATO și intrarea în Uniunea Europeană. În acest context, pe 1 martie 2024, OCDE a aprobat primul Aviz Formal, ca urmare a evaluării României în cadrul Comitetului Înalților Funcţionari pentru Buget, a informat atunci Ministerul Finanțelor într-un comunicat.

Aderarea la OCDE ar putea aduce și o serie de modificări în legislația internă a țării noastre. Una dintre ele se referă la femeile care nasc și rolul lor post-natal din câmpul muncii. Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) își dorește scurtarea concediului de creștere a copilului, considerând că acesta, care are o durată de 2 ani, este prea lung. În paralel, reprezentanții Ministerului Muncii afirmă și ei că încurajează întoarcerea mai repede a femeilor la locul de muncă.

„România acordă stimulente de inserţie pentru încurajarea celor care se întorc mai devreme la lucru”, a spus Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii.

Cei de la OCDE mai vor o modificare în ceea ce privește femeile care aduc pe lume copii. În prezent, conform Legii pensiilor, femeile care au copii se pot pensiona mai repede. Cei de la OCDE cer ca reducerea vârstei de pensionare pentru femei în funcţie de numărul de copii să fie eliminată.

Conform legislației în vigoare, persoanele care se află în concediu de creștere a copilului și decid să își reia activitatea profesională înainte ca cel mic să împlinească vârsta de șase luni sau un an, în cazul copilului cu dizabilități, beneficiază de un stimulent de inserție lunar în valoare de 1.500 de lei. Această sumă este acordată până când copilul împlinește vârsta de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilități. Mamele care se află în concediu de creștere a copilului și decid să revină la locul de muncă după ce copilul împlinește șase luni sau un an, în cazul copilului cu dizabilități, primesc un stimulent de inserție lunar în valoare de 650 de lei. Suma este acordată până când copilul împlinește vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități.

Citește și: Schimbare radicală pentru indemnizaţia primită în concediul de creştere a copilului. Ce se întâmplă dacă ai datorii

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Nokia, o afacere de miliarde. Cum s-a dus în cap un gigant
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!