O oră de conectare internaţională la internet costă 4,5 pesos cubanezi, care se pot schimba în 4,5 dolari americani; o oră de navigat la nivel naţional, care include şi activarea poştei electronice, costă 1,5 pesos cubanezi, iar o oră de conectare la nivel naţional costă 0,6 pesos. Acestea sunt noile tarife ce vor fi percepute în cele 118 noi internet-cafe-uri de stat care vor fi deschise şi funcţionale în Cuba de la 4 iunie, potrivit Agerpres.
Citeşte şi S-a inventat filtrul de cafea cu scanner şi conexiune la internet
Accesul la internet în aceste centre va include toate serviciile ce permit viteză în conectare – de doi megabiţi – acces la chat, reţele sociale, descărcări şi transmitere de fişiere ataşate în diferite formate, consultarea de pagini web, şi acces la poşta electronică, pe un portal de tip @nauta.cu, oferit de compania de telecomunicaţii de stat din Cuba (Etecsa). Aici, utilizatorii vor avea acces la informaţiile stocate numai vreme de două luni.
Vestea extinderii accesului public la spaţiul cibernetic a fost primită cu rezerve de cubanezi, după cum semnalează sursa citată. Bloggerii şi activiştii s-au referit mai ales la costurile acestor noi servicii puse la dispoziţie de stat, în condiţiile în care salariul mediu nu depăşeşte 20 de dolari pe lună.
Citeşte şi Primul gest de apropiere între Cuba şi SUA, în 50 de ani: Ajutoare americane „direct” pentru Havana
În plus, accesul la internet din case private, de pe telefoane mobile sau pe laptop-uri încă nu este posibil, deşi guvernul susţine că accesul va fi permis în viitor, potrivit ministrului adjunct pentru comunicaţii, Wilfredo González. El a declarat că singurele limite pentru folosirea internetului din case private sunt doar de natură „tehnologică şi financiară”. Guvernul de la Havana arată că în acest moment conectarea la internet este posibilă numai datorită funcţionării, de la 24 ianuarie, a cablului submarin cu fibră optică dintre Cuba şi Venezuela şi Jamaica. Lung de 1.600 de kilometri, cablul a costat 70 de milioane de dolari.
Citeşte şi Epidemie de holeră în Cuba
Executivul cubanez pune limitarea conectării la internet pe seama embargoului economic impus de SUA încă din anii 60. În afară de centrele din hoteluri şi birouri ale poştei, internetul există doar în şcoli şi instituţii ştiinţifice, conectarea de la domiciliu fiind permisă numai anumitor profesionişti autorizaţi de guvern. Studii independente indică faptul că pe ultimul loc între ţările Americii Latine se află Cuba, cu 3% conectivitate la reţeaua internaţională.