Ce conține, de fapt, laptele praf. Are în compoziție un ingredient controversat. Puțini știu despre el

Laptele praf poate fi o alternatică convenabilă în unele situații, însă, pe termen lung, acesta poate deveni un real pericol. Mulți nu știu că acest produs regăsit în multe magazine și farmacii conține un ingredient controversat.
Alina Costache
23 mart. 2024, 17:24
Ce conține, de fapt, laptele praf. Are în compoziție un ingredient controversat. Puțini știu despre el
Ce conține, de fapt, laptele praf. Are în compoziție un ingredient controversat. Puțini știu despre el

Laptele praf este o alternativă destul de populară în rândul românilor și este utilizat, în special, de familiile care au copii. Multă vreme nici nu s-a știut de unde provide, de fapt, laptele praf. Astăzi vă dezvăluim cum a apărut acest produs și ce conține.

Citește și: Cât de sănătos este laptele din supermarket? Greșeala pe care o fac mulți români. Președintele APC: „Din păcate, 99% nu știu să facă diferența”

Ce conține, de fapt, laptele praf

Laptele praf a fost privit mult timp ca fiind un produs controversat, mai ales din cauza formei sub care se găsește el, respectiv praf. Adevărul este că laptele praf se obține în urma evaporării oricărei urme de apă din lapte. Acest proces vine la pachet cu multe avantaje, inclusiv unele ce țin de sfera logistică. Este evident faptul că laptele praf rezistă mai mult în timp și nici nu ocupă prea mult spațiu de depozitare, însă el este, în realitate, un lapte deshidratat, care își păstrează valorile nutriționale precum laptele lichid. Laptele praf poate fi consumat ca atare sau ca agent de saturare.

Prima producție de lapte praf a avut loc în 1832. De atunci și până în prezent, procesul lui de fabricare a suferit mai mult modificări. În zilele noastre, laptele praf ia naștere cu ajutorul tehnologiei spray drying, adică metoda uscării prin pulverizare. Laptele praf ia naștere din lapte integral, lapte bătut, zer sau iaurt. Pentru a ajunge în starea de pulbere, laptele pasteurizat este lăsat într-un evaporator. După ce a atins procentul de 50% masă solidă, acesta ajunge într-o cameră cu temperaturi ridicate. În acest fel, este eliminată toată apa, rămânând doar pulbere de lapte. În funcție de fiecare producător în parte, există mai multe metode prin care ia naștere laptele praf. Acesta mai poate fi produs prin metoda drum drying sau prin metoda deshidratării prin înghețare.

De-a lungul timpului, laptele praf a ajuns să fie un produs controversat. S-a aflat că multe dintre formulele de lapte pentru bebeluși conțineau ingrediente nocive, mulți producători alegând să folosească oxisteroli. Oxisterolii sunt derivați din colesterol, iar consumul lor excesiv poate avea efecte negative. Mai mult decât atât, cercetătorii au ajuns la concluzia că aceștia pot fi responsabili pentru declanșarea plăcilor aterosclerotice.

În urmă cu mai bine de 15 ani, laptele praf a atras atenția tuturor, după ce în China s-a descoperit că acesta a fost contaminat cu melamină. Pe lângă melamină, s-a mai descoperit că avea în compoziție și o doză foarte mare de proteină, dar și o bacterie care cauzează botulism.

Citește și: Rețeta copilăriei: cum se face cel mai bun lapte de pasăre. 6 pași simpli pentru desertul perfect

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Când vine Moș Crăciun în 2024? Seara în care se pun darurile sub brad
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Viscol pe 26 și 27 decembrie. Harta cu zonele îngropate de zăpadă
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Simona Bucura Oprescu evită să clarifice creșterea pensiilor de la 1 ianuarie
MediaFlux
MAJORARE de PENSIE, după SĂRBĂTORI. Lista CREȘTERILOR de venituri, din IANUARIEI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!