Cu toate că acest asteroid, botezat 1998 QE2, nu prezintă nici un interes pentru cercetătorii care se concentrează pe obiectele potenţial ameninţătoare pentru Terra, el va fi urmărit de către astronomii care încearcă să pătrundă tainele acestor vizitatori cereşti, scrie Agerpres.
”Asteroidul 1998 QE2 este o ţintă de mare interes pentru radio-telescopul Goldstone din California şi telescopul Arecibo din Puerto Rico, deoarece sperăm să obţinem imagini de înaltă rezoluţie care ar putea dezvălui un mare număr de caracteristici de la suprafaţa sa”, a explicat astronomul Lance Benner, principalul responsabil ştiinţific al radarulului Goldstone de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din Pasadena, California.
Imaginile acestui telescop permit să se vadă net o porţiune cu o lăţime de 3,75 metri la o distanţă de aproape 6 milioane de km.
”De fiecare dată când un asteroid ajunge atât de aproape de Terra, el oferă o ocazie ştiinţifică importantă de a-l studia în detaliu pentru a înţelege forma sa, rotaţia sa şi caracteristicile suprafeţei sale şi toate acestea pot să ne aducă lămuriri în legătură cu originile sale”, a afirmat Benner. ”Vom utiliza noi măsuri pentru a reevalua distanţa sa în raport cu Terra şi viteza sa, ceea ce va permite ameliorarea calculelor noastre privind orbita şi traiectoria sa în viitor”, a precizat astronomul.
Asteroidul va ajunge cel mai aproape de Terra pe 31 mai la ora 20,59 GMT (ora 23,59, ora României), a precizat NASA. Acesta va fi cel mai apropiat ”survol” al său din cel puţin ultimele două secole.
Asteroidul 1998 QE2 a fost descoperit pe 19 august 1998 de către astronomi ai programului de cercetători ai asteroizilor aproape de Terra de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din apropiere de Socorro, în statul New Mexico.
Pe 15 februarie, un asteroid cu un diametru de 45 de metri a trecut pe lângă Terra la o distanţă de 27.000 de km, adică mai puţin decât orbita unor sateliţi, fără să provoace pagube. În aceeaşi zi, un meteorit s-a dezintegrat în atmosferă deasupra Rusiei, rănind o mie de persoane.
Descoperirea asteroizilor este o prioritate importantă a NASA. Agenţia spaţială americană a descoperit şi înregistrat mai mult de 98 % din cei mai mari asteroizi – cu un diametru de un km şi mai mai mult – care se află în apropiere de Terra. Astronomii au detectat şi catalogat 9.500 de obiecte cereşti de toate mărimile care călătoresc în spaţiu aproape de Terra, probabil o zecime din totalul lor.