INTERVIU EXCLUSIV Alexandru Pânișoară, candidatul ecologiștilor la Primăria Capitalei. „Bucureștiul poate mai mult, merită mai mult, pierde oportunități mari prin decizii foarte proaste”

Un nou candidat intră în cursa pentru Primăria Capitalei, pe lângă Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PSD - PNL, Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan, actualul primar. Este vorba despre Alexandru Pânișoară, membru în Partidul Ecologist Român (PER).
Claudia Simion
24 mart. 2024, 20:53
INTERVIU EXCLUSIV Alexandru Pânișoară, candidatul ecologiștilor la Primăria Capitalei.

Alexandru Pânișoară, candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la Primăria Capitalei, a dezvăluit, într-un interviu exclusiv acordat RomâniaTV.net, care e planul lui pentru București și de ce ar trebui să voteze românii un ecologist.

În opinia lui Alexandru Pânișoară, cele mai mari probleme cu care se confruntă Bucureștiul sunt traficul, poluarea și termoficarea, dar pentru ele există soluții concrete, exact ca în alte țări.

„În primul rând, după toată experiența din ultimii patru ani și din ultimii 35 de ani, am observat că în fruntea Capitalei nu a venit nimeni capabil să rezolve niște probleme sistemice ale acestui oraș, cum sunt traficul, poluarea și termoficarea. Acestea sunt principalele probleme ale Capitalei. Iar pentru acestea există soluții concrete, ca în multe alte țări, care au funcționat, și nu sunt legate de cultura locală și să considerăm că dacă le-am implementa pot să nu fie performante. Autoritățile, la un moment dat, le-au și adoptat, doar că nu au fost implementate”, a explicat candidatul PER la Primăria Capitalei pentru RomâniaTV.net.

Cum ar rezvolva Alexandru Pânișoară problema poluării din București

„Din perspectiva unui candidat ecologist, ne confruntăm cu această problemă a poluării, a schimbărilor climatice, pentru care trebuie luate măsuri în consecință pentru a le combate. Practic toate soluțiile care ar putea să vină să îmbunătățească calitatea vieții oamenilor și calitatea serviciilor ar trebui să se facă sub această dorință de a respecta direcția și trendul impuse de la nivel internațional, să ne subordonăm acestei mișcări de combatere a poluării și schimbărilor climatice. Dacă nu ținem cont de lucrurile acestea, din păcate vom face niște investiții care poate, pe de o parte, vor îmbunătăți calitatea vieții în București, dar care vor trebui apoi refăcute pentru a fi în acord cu noile reguli internaționale. Și e normal să facem asta pentru că ne afectează pe toți, nu doar pe unii sau pe alții. Și e bine ca toate aceste măsuri care ar trebui implementate în București, pentru a îmbunătăți viața din acest oraș, este să se facă sub această egidă a combaterii poluării și încălzirii globale. Asta ca prin aspect. Evident că toate trebuie să fie sub cupola unui concept de sustenabilitate, de durabilitate. Am auzit de foarte multe ori aceste cuvinte din gura politicienilor, dar din păcate, din am observat în activitatea lor, niciunul nu a înțeles concret la ce se referă”.

„Bucureștiul merită mai mult, poate mai mult. Ceea ce-i lipsește e planificarea”

Alexandru Pânișoară a mai spus că ceea ce le lipsește contracandidaților săi la Primăria Capitalei este viziunea. „Eu i-aș întreba dacă știu cum se scrie și cum se formulează o viziuneNiciunul nu a putut să vină și să spună „eu, peste 5 ani, peste 10 ani, 20 de ani, văd Bucureștiul așa…”. Și să spună clar: trafic fluent, poluare scăzută, acces la piața forței de muncă, acces la infrastructură de sănătate, etc. Asta e o viziune”.

„Când vorbim de economii, prima dată nu ne gândim hai să tăiem posturi sau să închidem anumite companii, ci trebuie să facem niște investiții care să fie sustenabile. Ele în sine să se poată susține și chiar să genereze venituri, chiar dacă ele nu sunt niște investiții care sunt făcute cu scopul de a produce un venit. Un exemplu concret pentru a înțelege mai bine este investiția în infrastructura de sport sprijină pe latura cealaltă a costurilor cu sănătatea populației un fapt. Dacă avem o populație sănătoasă pentru că face sport, evident că o să avem o presiune mult mai mică asupra sistemului de sănătate. Și de aici avem clar niște cheltuieli mai mici. Se pot face, evident, și alte lucruri. Dar ca să poți să le faci și, din păcate nu am văzut asta la niciun candidat la Primăria Capitalei, trebuie să ai o viziune, dar viziunea aceasta… eu i-aș întreba dacă știu cum se scrie și cum se formulează o viziune. Cum am folosit mai devreme „durabilitate”, „sustenabilitate”, „ecologie”, acestea sunt cuvinte pe care ei le folosesc pentru că dau bine. Părem intelectuali, dar nu știm concret ceea ce înseamnă. Niciunul nu a putut să vină și să spună „eu, peste 5 ani, peste 10 ani, 20 de ani, văd Bucureștiul așa…”. Și să spună clar: trafic fluent, poluare scăzută, acces la piața forței de muncă, acces la infrastructură de sănătate, etc. Asta e o viziune. Să știu concret ce programe poți să implementezi ca să atingi aceste obiective. Că dacă noi nu facem acest lucru cheltuim bani într-un manieră necontrolată. Am văzut de atâtea ori proiecte făcute, care inițial au părut binevenite, dar ulterior s-a constatat că ba nu funcționau, ba cheltuiau prea mulți bani și așa mai departe, nu erau rentabile. Toate acestea trebuie puse într-o noimă. Așa cum orice cetățean își gestionează veniturile în casă și are niște priorități, și o administrație la fel trebuie să facă. Care sunt cele mai importante probleme, de care trbebuie să mă ocup prima dată și, evident, să le facă treptat.

Dacă am avea bani la dispoziție nenumărați ar fi foarte bine, ne-am apuca de toate, dar din păcate lucrurile nu sunt așa. Trebuie să gestioneze într-o manieră rațională toți banii astfel încât să atingă potențialul maxim din ceea ce poate face Bucureștiul. Le consider niște chestiuni de bun simț, nu vin eu să reinventez apa caldă, cum spunea domnul Piedone. Domnia Sa se laudă de o administrație de 30 de ani. Ok, nicio problemă. Experiența în sine se vede acolo unde se realizează lucrurile și, din păcate, în București, chiar dacă poate părea în Sectorul 4 sau 3 că se mișcă lucrurile, ele nu se fac așa cum ar trebui, din punctul meu de vedere. Bucureștiul merită mai mult, poate mai mult, are oportunități mult mai mari pe care le pierdem de fiecare dată prin decizii foarte proaste.

Ceea ce-i lipsește Bucureștiului este planificarea. Iată cât de mult timp a trecut și iată cum s-a format acest oraș pe baza unei viziuni de 100 de ani. Pe când, în lipsa acestei planificări, totul se face haotic și de-o parte și de alta, e foarte greu să ai un control. Dușmanii administrației nu sunt niciodată particularii, indiferent că vorbim de persoane fizice sau dezvoltatori, ei sunt principala sursă de venit a bugetului. Lor trebuie să li se permită să-și desfășoare activitățile într-un cadru normal. Asta e cea mai mare problemă pe care am constat-o în București, și anume dubla măsură. Nu este în regulă deloc dubla măsură atunci când vorbim de servicii publice și de aplicarea legii. Toată lumea e egală, nu are nicio importanță atâta timp cât se respectă regulile. Dar Bucureștiul nu are reguli, trăim în acest cerc vicios în care totul se face într-o manieră autocrată, după bunul plac al unei persoane. Nu sunt chestiuni străine de nimeni, trebuie văzute, asumate și implementate”.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
”Ești un boșorog nenorocit!”. Diana Șoșoacă, scandal monstru cu un cetățean în ziua votului. Video
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl prepari acasă
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
substantial.ro
Incidentele electorale în timpul alegerilor prezidențiale: 80 de sesizări la MAI până la ora 14.00
MediaFlux
A MURIT în SECȚIA DE VOTARE! ȘOC total la ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy