Marcel Boloș intervine în scandalul concediilor medicale: ”Cine e în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când e la serviciu”

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, intervine în scandalul concediilor medicale și spune că numărul mare de astfel de concedii nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.
Alina Costache
28 mart. 2024, 18:24
Marcel Boloș intervine în scandalul concediilor medicale: ”Cine e în concediu medical primește mai mulți bani decât atunci când e la serviciu”

Marcel Boloș intervine în scandalul concediilor medicale. De asemenea, ministrul de Finanțe a subliniat joi că nu este vorba despre o taxă asupra concediilor medicale, ci despre contribuţia la asigurările sociale de sănătate, care este plătită pe perioada concediului medical, la fel ca şi contribuţia la pensii.

Citește și Ce se întâmplă cu eliminarea impozitului pe concediile medicale! Ministrul Sănătății a făcut anunțul

Marcel Boloș intervine în scandalul concediilor medicale

„Proiectul de ordonanţă de urgenţă este în forma lui finală la Camera Deputaţilor şi aşteptăm să vedem ce tipuri de modificări mai intervin asupra textului propus. Să nu uităm situaţia în care suntem cu concediile medicale. În cursul anului 2023 am avut 3.263.000 de concedii medicale, am avut 24 de milioane de zile de concedii medicale acordate şi am cheltuit din bugetul de stat 6,9 miliarde de lei. Suntem în situaţia paradoxală în care cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu. Repet, nu discutăm de bolnavii oncologici, nu discutăm de indemnizaţia maternală şi nu discutăm de copiii care au nevoie de îngrijiri. E de domeniul firescului ca să avem astfel de facilităţi, dar această situaţie în care suntem acum nu asisgură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de sănătate”, a declarat Marcel Boloş.

Șeful de la Finanțe a dezvăluit că nu are o estimare privind câţi bani au fost colectaţi, până acum, la stat din acestă contribuţie.

„Sumele noastre estimate anual sunt 600 de milioane de lei, pe care le încasăm. Repet, nu este o taxă asupra concediilor medicale, cum se tot vehiculează, este contribuţia la asigurările sociale de sănătate, care se plăteşte pe perioada concediului medical, ca şi contribuţia la pensii, care se plăteşte pe tot timpul perioadei în care eşti activ în muncă. Deci, lucrurile acestea ţin de raţiuni care au în vedere o abordare raţională a banilor pe care îi avem în bugetul asigurărilor sociale de sănătate”, a conchis ministrul Finanţelor.

Declarația lui Marcel Boloș a venit la scrut timp, după ce ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a vorbit despre ordonanţa privind impozitarea concediilor medicale, care a rămas blocată în Parlament şi este încă în vigoare, că o organizare mai bună şi o intensificare a controalelor ar putea să ducă la o echilibrare a situaţiei în ceea ce priveşte numărul de concedii medicale. Acesta a arătat că ministrul Finanţelor poate da un răspuns privind acest act normativ, pentru că politica fiscală a României nu o face Ministerul Sănătăţii.

Citește și Taxa pe boală eliminată pentru gravide şi bolnavii de cancer. Unii angajaţi pot pierde 750 de lei

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul italian al apărării acuză pe secretarul general al NATO de trădare
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!