Cum faci diferenţa dintre puiul vopsit şi puiul natural. Trucul genial oferit de specialişti

Un nou scandal alimentar zguduie piața cărnii din România. Puiul vopsit încaieră autoritățile, scade profiturile fermierilor şi scoate în prim plan noi probleme ale industriei alimentare.
Filip Stan
30 mart. 2024, 15:22
Cum faci diferenţa dintre puiul vopsit şi puiul natural. Trucul genial oferit de specialişti

Puiul vopsit să pară de la ţară a creat o istierie naţională. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, avertiza, miercuri dimineaţă, că unele firme vopsesc carnea de pui, pentru a o face să pară mai bună, uneori procedura realizându-se în timpul hrănirii, astfel încât vopseaua să nu poată fi spălată. În aceste condiţii, afirmă Constantinescul, ne confruntăm cu un ”atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi”. Ulterior, ANPC a precizat că verificările au relevat câteva nereguli la un număr restrâns de producători şi că ”au fost luate toate măsurile necesare pentru a menţine un nivel înalt de protecţie a consumatorilor”.

Cât costă o singură cireaşă în România în martie 2024. Este mai scumpă ca un covrig, o pâine sau o cafea la dozator

Cum putem face diferența între carnea de pui vopsită și cea naturală? Iată o întrebare la care milioane de români vor să afle răspunsul, în contextul scandalului iscat în ultima perioadă în legătură cu acest aliment extrem de popular.

Specialiștii ne spun cum putem face diferența între carnea de pui vopsită și cea naturală

În primul rând, trebuie să mergem la magazin și să cumpărăm un pui. Odată ajunși acasă, e necesar să luăm un cuțit și să începem ”operația” de detectare a unei posibile îngălbeniri artificiale.

Ne putem da seama dacă puiul a fost sau nu hrănit natural în momentul în care ne uităm la culoarea cărnii. Atunci când pasărea este hrănită doar cu grăunțe, carnea trebuie să aibă o nuanţă de galben, notează Observator News. Este ușor gălbuie și grăsimea.

Alexandru Cîrîc, directorul Institutului de Cercetare Alimentară (ICA) vine cu explicații suplimentare. Conform spuselor sale, atunci când galbenul este observat doar la suprafață, nu și în interior, avem de a face cu o problemă majoră. E necesar să sesizăm organele statului.

Dacă vorbim despre o colorare pur si simplu la suprafaţă aceasta este cu totul altceva si nu este acceptată din punct de vedere al siguranţei si al legislaţiei. Dacă musculatura şi grăsimea nu prezintă şi ele un grad de colorare atunci înseamnă că există nişte riscuri şi atunci ar trebui sesizate autorităţile”, spune Cîrîc, pentru sursa citată.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, prima reacție în scandalul puilor vopsiți: „Eu nu cred. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România, de la fermierii români”

În urma declaraţiilor mediatizate privind carnea de pui crescut cu porumb, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a iniţiat controale în limita competenţelor la toţi producătorii care oferă acest tip de carne, respectiv cea denumită „carne de pui galben” sau ” pui crescut cu porumb”. Verificările au relevat câteva nereguli la un număr restrâns de producători, produsele lor fiind momentan considerate neconforme şi supuse unei analize detaliate, inclusiv a reţetelor de furaje utilizate”, precizează ANPC.

Simultan, în cadrul acestor controale, au fost recoltate şi probe  de la categoria de carne de pui, pentru a putea fi verificată conformitatea acestora cu standardele şi legislaţia in vigoare.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Elena Lasconi despre posibile negocieri cu PNL: „Este nevoie de o igienizare în PNL, nu se pot detașa de PSD”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!