MApN a publicat proiectul noii Legi a Apărării Naționale! Ce modificări aduce în fața amenințărilor externe

Ministerul Apărării Naționale a făcut public proiectul unei noi legi a Apărării Naționale, în contextul creșterii amenințărilor la adresa țării noastre din partea mediului extern. Noua legislație propune modificări semnificative și adaptează strategia de apărare la provocările și riscurile actuale.
Filip Stan
02 apr. 2024, 10:11
MApN a publicat proiectul noii Legi a Apărării Naționale! Ce modificări aduce în fața amenințărilor externe

Ministerul Apărării Naționale a făcut public proiectul unei noi legi a Apărării Naționale, în contextul creșterii amenințărilor la adresa țării noastre din partea mediului extern. Noua legislație propune modificări semnificative și adaptează strategia de apărare la provocările și riscurile actuale.

Citește și Prima reacție a NATO, după declarațiile șocante ale lui Donald Trump! ”Subminează întreaga noastră securitate și expune soldaţii americani şi europeni unui risc sporit”

Una dintre principalele noutăți aduse de proiectul legii este crearea unui centru național militar de comandă, menit să coordoneze trupele NATO de pe teritoriul României în caz de nevoie, iar această mișcare evidențiază importanța consolidării capacității de răspuns și cooperare în fața amenințărilor.

Amenințările hibride, o realitate din ce în ce mai pregnantă în lumea contemporană, sunt recunoscute în mod explicit în proiectul legii.

Astfel că, se propun mecanisme specifice pentru identificarea, prevenirea și contracararea acestora, evidențiind necesitatea unei abordări comprehensive a securității naționale.

Un aspect crucial al proiectului este extinderea capacităților de intervenție în afara teritoriului național pentru protejarea cetățenilor români aflați în pericol. Această măsură vine în sprijinul securității și protecției cetățenilor în orice situație de criză.

Pe lângă aspectele menționate mai sus, proiectul definește și domeniul apărării naționale într-un mod mai cuprinzător, subliniind importanța integrării acțiunilor în diverse domenii pentru garantarea suveranității și independenței.

Printre altele, structura sistemului național de apărare este actualizată și se pune un accent mai mare pe integrarea și interoperabilitatea cu forțele NATO și ale Uniunii Europene.

De asemenea, proiectul de lege acordă o atenție sporită pregătirii populației și instituțiilor civile pentru situații de criză, subliniind necesitatea unei abordări comprehensive a securității naționale.

În final, noua legislație propune un cadru mai structurat pentru gestionarea resurselor de apărare, inclusiv aspecte financiare și logistice, pentru a maximiza eficiența și eficacitatea eforturilor de apărare.

Proiectul legii a fost făcut public de către MApN și urmează să fie supus dezbaterilor și votului în Parlament, după adoptarea în Guvern.

În rezumat, proiectul noii Legi a Apărării Naționale vizează următoarele aspecte relevante:

Ce se specifică în proiectul noii Legi a Apărării Naționale

Se specifică faptul că aceste forțe sunt compuse din Armata, Jandarmeria, SRI, SIE, STS, Serviciul secret al MAI (DGPI) din partea forțelor armate, iar din partea forțelor de protecție fac parte Poliția, Poliția de Frontieră și IGSU.

De asemenea, se menționează că noua lege a apărării prevede militarizarea angajaților MAI în situația stării de mobilizare sau de război, potrivit Capital.ro.

Acest centru va avea rolul unic de comandă și coordonare pentru toate forțele de apărare, inclusiv pentru trupele NATO din România.

Se subliniază necesitatea pregătirii și educației continue a populației în domeniul apărării, atât pentru personalul militar, cât și pentru cetățeni, evidențiind importanța conștientizării aspectelor de securitate.

Proiectul de lege conține o serie de modificări și actualizări, cum ar fi definirea și domeniul apărării naționale, structura sistemului național de apărare, răspunsul la amenințările hibride, integrarea și interoperabilitatea cu forțele NATO și UE, protecția infrastructurii critice, participarea la misiuni internaționale, modernizarea și dotarea forțelor armate, cooperarea civil-militară, managementul resurselor de apărare și regimul juridic al stărilor excepționale.

Citește și Risc de escaladare a războiului. Şeful NATO declară, în premieră, că Ucraina are dreptul de a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei

Aceste detalii completează imaginea asupra noii legi a apărării naționale și a impactului pe care îl va avea asupra securității și apărării naționale a României.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Singura țară din UE în care prețul caselor a scăzut. În România a avut o creștere abruptă, printre cele mai mari din Europa
Capital.ro
România a pierdut un cântăreț uriaș. Ne-a lăsat comori pe note muzicale. A cântat pentru toți și a murit în tăcere
Playtech.ro
Suprafața minimă legală pe care trebuie să o aibă o locuință. Mulți dezvoltatori imobiliari nu respectă
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Evz.ro
Recalcularea pensiilor aduce bani. Cine încasează venituri mai mari
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se interzic plățile? Anunț pentru toți românii cu carduri Visa și Mastercard: Pentru orice eventualitate...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
O nouă reformă a pensiilor. Schimbare majoră pentru toți pensionarii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți