Infecția care îți mănâncă creierul! Specialiștii, alarmați cu privire la parazitul ”Naegleria”: ”Oamenii pot muri în 24 de ore”

Un renumit profesor britanic, pe nume Naveed Khan, microbiolog de la un laborator din Edinburgh, a tras un semnal de alarmă în privința unei boli mortale, care nu are tratament în lume, iar simptomele includ dureri de cap, febră și vărsături. Ce este parazitul ”Naegleria”.
Filip Stan
02 apr. 2024, 10:38
Infecția care îți mănâncă creierul! Specialiștii, alarmați cu privire la parazitul ”Naegleria”: ”Oamenii pot muri în 24 de ore”

Un renumit profesor britanic, pe nume Naveed Khan, microbiolog de la un laborator din Edinburgh, a tras un semnal de alarmă în privința unei boli mortale, care nu are tratament în lume, iar simptomele includ dureri de cap, febră și vărsături.

Citește și Andreea Mantea a întrerupt tratamentul pentru boala cumplită de care suferă de mai mulţi ani. „Cred în divinitate!”

Infecția este provocată de parazitul denumit ”Naegleria fowler” și pătrunde prin nas, apoi mănâncă creierul, chiar și în 24-72 de ore.

Este vorba despre o amibă provenită din apele calde, în special din țări asiatice, cum ar fi Coreea de Sud, Pakistan, Malezia, dar a fost depistată și în Statele Unite și Marea Britanie.

Naegleria fowleri, care poate pândi în apa de la robinet, precum și în râuri, iazuri și lacuri, ucide până la 99% dintre oamenii care se infectează.

Profesorul avertizează că amiba se poate răspândi peste tot pe glob din cauza schimbărilor climatice.

O amibă care mănâncă creierul este ”pe drum” spre Marea Britanie din cauza încălzirii globale, avertizează expertul britanic.

Simptomele inițiale pot include dureri de cap, febră și vărsături, înainte de a evolua spre a provoca o rigiditate a gâtului, confuzie și o pierdere a echilibrului.

Profesorul microbiolog Naveed Khan, care are zeci de ani de experiență în cercetarea Naegleria și a altor amibe, a declarat pentru MailOnline că rezultatul în marea majoritate a infecțiilor este „tu mori”.

Chiar dacă este mai frecvent în climă mai caldă, profesorul Khan, aflat în prezent la un laborator din Edinburgh, a văzut-o anterior pe Naegleria în locurile de tratare a apei din Marea Britanie din Londra și Nottingham.

Asta a fost, însă, înainte ca apa să fi fost tratată.

Însă el a avertizat că riscul prezentat de parazit, care nu se poate răspândi prin consumul de apă contaminată, ar putea crește odată cu schimbările climatice.

Afirmații similare au fost făcute și în SUA, cazurile de Naegleria s-au răspândit spre nord în ultimele decenii.

„În vreme ce Londra are vreme foarte caldă acum, cred că este o îngrijorare serioasă și aici”, a spus profesorul Khan, potrivit DailyMail.com.

Naegleria poate fi găsită la nivel global în apă dulce și sol, inclusiv în Marea Britanie.

Profesorul Khan susține că este mortal doar pentru oameni atunci când temperatura apei crește peste 30 de grade, deoarece parazitul iubitor de căldură poate supraviețui în ape reci și chiar înghețate, potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Temperaturile mai calde oferă un mediu mai favorabil pentru ca amiba să se transforme într-o „formă infecțioasă”, unde dezvoltă un „cârlig” biologic care se atașează de celulele care căptușesc nasul, ajutându-l în călătoria sa pentru a invada creierul.

Odată ce ajunge la creier, distruge țesutul și provoacă umflare, care duce rapid la moarte în doar o săptămână.

Simptomele apar rapid și pot fi confundate cu meningită, ceea ce înseamnă că pacienții riscă să nu aibă infecția până când este prea târziu pentru tratament.

Cazurile de Naegleria sunt extrem de rare în lumea dezvoltată, datorită apei clorinate și tratate corespunzător.

”Dacă te infectezi cu parazitul Naelgeria, în 99% dintre cazuri vei muri”

Doar trei persoane din SUA sunt raportate că se îmbolnăvesc în fiecare an. Totuși, mai multe cazuri au fost semnalate în Asia, în țări precum Coreea de Sud, Pakistan și Malaezia.

În timp ce lucra la un proiect de sănătate publică la locurile de tratare a apei din Marea Britanie din Londra și Nottingham, între 2002 și 2008, profesorul Khan a găsit forma latentă a amibei care mănâncă creierul.

Dacă apare infecția, simptomele sunt greu de observat. Unul dintre primele semne este o simplă durere de cap, care poate fi în mod natural respinsă atât de public, cât și de medici ca fiind o boală minoră.

Pe măsură ce progresează, poate provoca o înțepenire a gâtului.

Acest lucru, împreună cu o durere de cap poate fi ușor confundată cu meningita bacteriană, întârzierea diagnosticului scăzând și mai mult șansele unui pacient, avertizează profesorul Khan.

Citește și Alertă mondială! Boala care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS: ”O viitoare pandemie este doar o chestiune de timp”

 „Oamenii mor în 24 până la 72 de ore până când ajung la spital cu simptome. Dacă te infectezi cu parazitul Naegleria, în 99% dintre cazuri vei muri pentru că nu există un tratament eficient”, a mai spus microbiologul Naveed Khan.

DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Orașul surpriză din România care a trecut printr-o schimbare la față. E printre cele mai bogate din țară, construiește pe bandă rulantă și atrage fonduri cu o forță de nedescris. E la zi cu tot ce e nou și frumos. Până și transportul public este exclusiv electric
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Anunț oficial de la Guvern! Probleme rezolvate, vești importante pentru români!
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare pentru permisul auto. Va fi ZERO. Guvernul României dă lege nouă
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Selly încurajează tinerii să participe la alegeri: „Este modul vostru de a ține democrația în viață”
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni