Infecția care îți mănâncă creierul! Specialiștii, alarmați cu privire la parazitul ”Naegleria”: ”Oamenii pot muri în 24 de ore”

Un renumit profesor britanic, pe nume Naveed Khan, microbiolog de la un laborator din Edinburgh, a tras un semnal de alarmă în privința unei boli mortale, care nu are tratament în lume, iar simptomele includ dureri de cap, febră și vărsături. Ce este parazitul ”Naegleria”.
Filip Stan
02 apr. 2024, 10:38
Infecția care îți mănâncă creierul! Specialiștii, alarmați cu privire la parazitul ”Naegleria”: ”Oamenii pot muri în 24 de ore”

Un renumit profesor britanic, pe nume Naveed Khan, microbiolog de la un laborator din Edinburgh, a tras un semnal de alarmă în privința unei boli mortale, care nu are tratament în lume, iar simptomele includ dureri de cap, febră și vărsături.

Citește și Andreea Mantea a întrerupt tratamentul pentru boala cumplită de care suferă de mai mulţi ani. „Cred în divinitate!”

Infecția este provocată de parazitul denumit ”Naegleria fowler” și pătrunde prin nas, apoi mănâncă creierul, chiar și în 24-72 de ore.

Este vorba despre o amibă provenită din apele calde, în special din țări asiatice, cum ar fi Coreea de Sud, Pakistan, Malezia, dar a fost depistată și în Statele Unite și Marea Britanie.

Naegleria fowleri, care poate pândi în apa de la robinet, precum și în râuri, iazuri și lacuri, ucide până la 99% dintre oamenii care se infectează.

Profesorul avertizează că amiba se poate răspândi peste tot pe glob din cauza schimbărilor climatice.

O amibă care mănâncă creierul este ”pe drum” spre Marea Britanie din cauza încălzirii globale, avertizează expertul britanic.

Simptomele inițiale pot include dureri de cap, febră și vărsături, înainte de a evolua spre a provoca o rigiditate a gâtului, confuzie și o pierdere a echilibrului.

Profesorul microbiolog Naveed Khan, care are zeci de ani de experiență în cercetarea Naegleria și a altor amibe, a declarat pentru MailOnline că rezultatul în marea majoritate a infecțiilor este „tu mori”.

Chiar dacă este mai frecvent în climă mai caldă, profesorul Khan, aflat în prezent la un laborator din Edinburgh, a văzut-o anterior pe Naegleria în locurile de tratare a apei din Marea Britanie din Londra și Nottingham.

Asta a fost, însă, înainte ca apa să fi fost tratată.

Însă el a avertizat că riscul prezentat de parazit, care nu se poate răspândi prin consumul de apă contaminată, ar putea crește odată cu schimbările climatice.

Afirmații similare au fost făcute și în SUA, cazurile de Naegleria s-au răspândit spre nord în ultimele decenii.

„În vreme ce Londra are vreme foarte caldă acum, cred că este o îngrijorare serioasă și aici”, a spus profesorul Khan, potrivit DailyMail.com.

Naegleria poate fi găsită la nivel global în apă dulce și sol, inclusiv în Marea Britanie.

Profesorul Khan susține că este mortal doar pentru oameni atunci când temperatura apei crește peste 30 de grade, deoarece parazitul iubitor de căldură poate supraviețui în ape reci și chiar înghețate, potrivit Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Temperaturile mai calde oferă un mediu mai favorabil pentru ca amiba să se transforme într-o „formă infecțioasă”, unde dezvoltă un „cârlig” biologic care se atașează de celulele care căptușesc nasul, ajutându-l în călătoria sa pentru a invada creierul.

Odată ce ajunge la creier, distruge țesutul și provoacă umflare, care duce rapid la moarte în doar o săptămână.

Simptomele apar rapid și pot fi confundate cu meningită, ceea ce înseamnă că pacienții riscă să nu aibă infecția până când este prea târziu pentru tratament.

Cazurile de Naegleria sunt extrem de rare în lumea dezvoltată, datorită apei clorinate și tratate corespunzător.

”Dacă te infectezi cu parazitul Naelgeria, în 99% dintre cazuri vei muri”

Doar trei persoane din SUA sunt raportate că se îmbolnăvesc în fiecare an. Totuși, mai multe cazuri au fost semnalate în Asia, în țări precum Coreea de Sud, Pakistan și Malaezia.

În timp ce lucra la un proiect de sănătate publică la locurile de tratare a apei din Marea Britanie din Londra și Nottingham, între 2002 și 2008, profesorul Khan a găsit forma latentă a amibei care mănâncă creierul.

Dacă apare infecția, simptomele sunt greu de observat. Unul dintre primele semne este o simplă durere de cap, care poate fi în mod natural respinsă atât de public, cât și de medici ca fiind o boală minoră.

Pe măsură ce progresează, poate provoca o înțepenire a gâtului.

Acest lucru, împreună cu o durere de cap poate fi ușor confundată cu meningita bacteriană, întârzierea diagnosticului scăzând și mai mult șansele unui pacient, avertizează profesorul Khan.

Citește și Alertă mondială! Boala care ar putea fi de 20 de ori mai mortală decât Covid-19. OMS: ”O viitoare pandemie este doar o chestiune de timp”

 „Oamenii mor în 24 până la 72 de ore până când ajung la spital cu simptome. Dacă te infectezi cu parazitul Naegleria, în 99% dintre cazuri vei muri pentru că nu există un tratament eficient”, a mai spus microbiologul Naveed Khan.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Pericolul ascuns de pe plaje. Lucrul banal care poate duce la tragedii
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Ce spune Ciprian Marica despre incendiul pornit în incinta academiei sale din Pipera. Fanii nu se așteptau la asta!
DailyBusiness
Anunțul momentului cu privire la pensiile românilor! Vin primele documente
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Daniela Condurache, tarif de lux. Cât încasează la un eveniment
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Sportivii israelieni vor primi protecție non-stop la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!