Boc, huiduit în Parlament. „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!” VIDEO

Protest la dezbaterea moţiunii de cenzură a USL depusă împotriva Guvernului pe tema comasării alegerilor. Un grup de ONG-işti a luat cu asalt balcoanele din plenul Parlamentului afişând bannere anti-comasare. Ei l-au huiduit pe premierul Emil Boc, în momentul în care acesta vorbea de la tribuna oficială.
Romania TV
22 dec. 2011, 08:58
Boc, huiduit în Parlament.

Reprezentanţii mai multor ONG-uri au fost prezenţi la dezbaterea moţiunii de cenzură şi au protestat faţă de decizia comasării alegerilor.

Aceştia au avut mai multe bannere pe care le-au afişat din balcoane – „Parlamentarii României, teroriştii democraţiei”, „Plutonul de execuţie al democraţiei”, „Democraţia nu este un lux”, „Comasaţi-vă pe voi, dar la groapa de gunoi. Acum votaţi voi, în 2012 votăm noi”, „Plutonul de execuţie a democraţiei s-a reunit”, „După 22 de ani, iluzia democraţiei s-a reunit”.

Deşi cei care asigură ordinea în plen au încercat să-i convingă să dea jos bannerele, ONG-iştii nu au renunţat.

Ei au spus că au venit să prosteze împotriva comasării alegerilor, considerînd că decizia Guvernului este una anti-democratică, iar motivaţia că se vor face economii la buget este una total nepotrivită.

Costel Popa de la Asociaţia Pro Democraţia a arătat că, împreună cu alţi colegi din ONG-urile care protestează (Pro Democraţia, Active Watch, Miliţia Spirituală, Salvaţi Delta ş.a.), iau în calcul boicotarea alegerilor urmând ca o decizie oficială să fie analizată în perioada următoare.

„Actul democratic a fost degradat în aşa fel încât nu mai merită. Aşa că mai bine nu mai facem alegeri, consolidăm economia şi dăm bani la serviciile secrete”, a spus Popa pe un ton sarcastic.

Sub ochii lor, parlamentarii au dezbătut moţiunea de cenzură, intitulată „După 22 de ani, democraţia este în pericol”.

Parlamentarii opoziţiei au purtat banderole tricolore şi au avut steguleţe tricolore cu gaură în mijloc şi afişe pe care scria „Libertate”.

Premierul Emil Boc a luat primul cuvântul şi le-a solicitat parlamentarilor să respingă moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie la adresa Guvernului.

Victor Ponta: Guvernul Emil Bobu şi tovarăşul preşedinte Traian Băsescu

Preşedintele PSD, Victor Ponta, îmbrăcat într-un pulover albastru şi purtînd pe mâna stângă o banderolă tricoloră, a declarat, de la tribuna oficială , că angajarea răspunderii Guvernului pe comasarea alegerilor reprezintă un precedent periculos pentru democraţie.

„Puterea actuală, după ce a luat românilor dreptul la sănătate, dreptul la educaţie, dreptul la protecţie socială, ia astăzi şi un alt drept fundamental pentru care românii au luptat, acela de a putea să aleagă cine îi conduce, în alegeri democratice. Angajarea răspunderii Guvernului Emil Bobu reprezintă un precedent extrem de periculos, asta înseamnă că vom putea oricând să amânăm sau să anulăm alegerile pe motiv de criză, pentru că, după aceşti ani ai regimului tovarăşului preşedinte Traian Băsescu, România va fi în criză mulţi ani”, a declarat Ponta.

Preşedintele PSD a mai afirmat că îşi doreşte ca toţi „aceşti tovarăşi mai mici sau mai mari” să ajungă să se „căiască” în faţa poporului şi să fie „pedepsiţi” în decembrie 2012, „aşa cum au fost şi alţii înaintea lor”.

Antonescu, către Boc: Explicaţiile dvs. sunt fasciste şi leniniste

Liberalul Crin Antonescu l-a acuzat în schimb pe premierul Emil Boc că a făcut afirmaţii „leniniste”, „fasciste şi antidemocratice” când a vorbit despre comasarea alegerilor.

„Nu există, domnule prim-ministru, în 22 de ani de democraţie în România, nicio afirmaţie mai răspicat leninistă, în ideea minorităţii conştiente, ca cea pe care dvs. azi o faceţi. Nu există în 22 de ani o afirmaţie mai răspicat fascistă şi antidemocratică decât aceea pe care o faceţi. Dvs. aveţi un fuhrer, aveţi la dispoziţie un popor, dvs. ştiţi ce trebuie şi ce nu trebuie să facă naţiunea. Dvs. ştiţi cine e responsabil şi cine nu, că cine nu e de acord e duşmanul poporului şi ca atare nu mai avem nevoie de alegeri, de cheltuieli şi de trăsnăile de campanii electorale”, a spus Antonescu.

În timpul discursului lui Crin Antonescu, premierul Emil Boc şi o parte din membrii Guvernului nu au fost în sala de şedinţă din Parlament.

Haşotti: Ce face premierul este mitocănie politică

Absenţa premierului şi a unor miniştri de la discursul liderului PNL l-a enervat pe senatorul PNL Puiu Haşoti.

„Respectul miniştrilor pentru Parlamentul României se vede şi iată de ce asumarea răspunderii este pe o lege nedemocratică, pentru că ceea ce face primul-ministru nu este democraţie politică, este mitocănie politică. Nu-mi fac iluzii şi nu-l chem înapoi în această sală”, a afirmat Haşotti.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care conduce şedinţa, a atras atenţia asupra necesităţii folosirii unui limbaj decent la dezbateri.

PDL şi UNPR au anunţat în plen că nu votează, iar UDMR va vota împotriva moţiunii de cenzură.

Protestatarii către Boc: Ruşine să vă fie!

Revenit la tribuna oficială pentru a răspunde la dezbaterile pe tema moţiunii de cenzură, Emil Boc a fost întrerupt de scandările celor aflaţi în lojele sălii de plen, care au strigat: „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”.

Boc s-a oprit din discurs în momentul în care tinerii au început să strige, a aşteptat ca aceştia să termine şi apoi şi-a reluat discursul.

Ora 12.00. Parlamentarii au început să voteze moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie, pentru a cărei adoptare sunt necesare 234 de voturi „pentru”.  Votul a fost secret cu bile.

La şedinţa Parlamentului îşi înregistraseră prezenţa 262 de parlamentari.

Ce şanse are moţiunea de cenzură

Moţiunea de cenzură intitulată „După 22 de ani, democraţia este în pericol” a fost depusă de USL ca urmare a angajării răspunderii Guvernului pe legea comasării alegerilor, pentru aprobare fiind necesare 234 de voturi. Grupurile PSD şi PNL totalizează însă doar 215 parlamentari.

Conform Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Dacă Guvernul nu a fost demis prin moţiunea de cenzură, proiectul de lege prezentat se consideră adoptat.

Pentru adoptarea moţiunii de cenzură ar fi necesare 234 de voturi.

Grupurile PSD şi PNL numără în total 215 parlamentari, iar cele ale coaliţiei 244. De asemenea, există şi cinci deputaţi şi un senator neafiliaţi unui grup parlamentar.

Parlamentul are în prezent 466 de membri, din totalul de 471 de mandate, celelalte locuri fiind vacante.

Astfel, USL ar trebui să mai convingă cel puţin 19 parlamentari să voteze moţiunea.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că, dacă moţiunea de cenzură nu trece de Parlament, USL va contesta legea la Curtea Constituţională.

Protestatarii, controlaţi

Cei care au venit să prosteze la Parlament s-au plâns de modul în care au fost trataţi de către personalul de securitate de la Camera Deputaţilor.

„Au observat la intrare că avem tricouri cu mesaje şi ne-au cerut să le scoatem. Când le-am cerut să spună care este prevederea legală pentru acest lucru, nu ne-au răspuns, după cum au refuzat să se şi legitimeze”, a spus Diana Neagu.

Mai mult, celor care purtau haine mai groase li s-a cerut să le scoată pentru a fi verificaţi dacă nu au tricouri inscripţionate.

Câţiva au reuşit totuşi să intre cu tricourile pe care erau mesaje precum „Jos laba de pe votul meu!” sau „Ciocul mic, sunt suveran!”

 

 

 

 

 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se achită până la 9.720 lei anual
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Milioane de români vor plăti aproape dublu de la 1 ianuarie. Lista prețurilor
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Proprietarii de case și terenuri, obligați să plătească. Taxe majorate cu 38% din 2025. NU scapă nimeni
StirileBZI
Această plantă nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun! Atrage banii și bunăstarea
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători