Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Braşov, comisarul şef Ioan Necşulescu, bărbatul, în vârstă de 61 de ani, a fost eliberat condiţionat din închisoare în 9 aprilie, rămânându-i un rest de pedeapsă de 658 de zile de la ultima condamnare.
După eliberare, bărbatul, Mihaeil Clipea, a înşelat doi pensionari, cărora le-a spus că este funcţionar public şi că o să le mărească pensiile, dacă plătesc o taxă „de dosar” de 250 de lei, potrivit Mediafax.
Astfel, îmbrăcat la costum, cu pălărie, ochelari şi o geantă diplomat, Clipea a mers la uşa unor pensionari de pe strada Saturn din Braşov, unde s-a prezentat ca fiind consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, şi că le va mări pensiile, dacă vor achita câte 250 de lei pentru a le întocmi dosarul de indexare. Iniţial, bătrânii l-a crezut şi i-au dat banii, însă, ulterior, şi-au dat seama că au fost păcăliţi şi au depus plângere la Poliţie.
La câteva zile de la sesizare, poliţiştii l-au prins pe bărbatul de 61 de ani, acesta fiind apoi reţinut pentru 24 de ore. Vineri, acesta a fost arestat preventiv, pentru 29 de zile, făcând recurs.
„Cel în cauză a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă de reţinere, pentru înşelăciune şi violare de domiciliu. Ulterior, a fost prezentat instanţei, care a emis mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile”, a spus comisar şef Ioan Necşulescu.
De altfel, Consiliul Judeţean Braşov a avertizat, printr-un anunţ public, săptămâna trecută, că un bărbat profită de naivitatea pensionarilor, cerându-le bani în schimbul înscrierii pe o listă care ar sta la baza măririi veniturilor lor.
„Aceasta este o escrocherie! În virtutea atribuţiilor sale, preşedintele Consiliului Judeţean nu are nicio posibilitate de a majora pensiile. Recomand cetăţenilor să fie vigilenţi, să solicite identificarea persoanelor străine cu care intră în contact pe această temă, să verifice informaţiile primite şi, dacă suspectează orice tentativă de escrocherie, să se adreseze de urgenţă poliţiştilor”, avertiza preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu.
Mihail Clipea s-a născut la Reghin, judeţul Mureş, în 1952, apoi s-a stabilit în Braşov. El a fost condamnat prima dată în 1978, pentru înşelăciune, iar de atunci a acumulat peste 30 de dosare şi 39,6 ani de condamnări.
Începând din anii ’70, Clipea a înşelat oamenii, pretinzând că este procuror, ofiţer al fostei Securităţi, inspector de metrologie, funcţionar de primăriei, diplomat, medic sau farmacist. De-a lungul timpului, a încercat să vândă, folosind acte false, Cimitirul Eroilor Sovietici, statui publice sau Parcul Central din Braşov, spunând: „Cât timp există fraieri, poţi vinde orice”.
În închisoare, Clipea scrie fabule despre poliţişti şi procurori sau epigrame şi poezii pe care le oferă apoi anchetatorilor săi.