Semn al situaţiei disperate din Ucraina, după ce ministrul de externe al ţării, Dmitro Kuleba, şi-a exprimat nemulţumirea în faţa omologilor din NATO, preşedintele Volodimir Zelenski a criticat lipsa deciziilor politice spunând că este „absolut inacceptabil”.
Citește și: Război în Ucraina, ziua 771. Trupele franceze se pregătesc să intre pe front. Când estimează Moscova atacul
Ca urmare a situației tot mai grele din Ucraina, Volodimir Zelensky face un nou apel la Occident pentru susținere.
„Astăzi am vorbit cu militarii despre cum să asigurăm mai multă protecţie pentru Harkov – în special din perspectiva apărării aeriene. Toţi diplomaţii noştri au aceeaşi sarcină. Consolidarea apărării aeriene pentru Harkov, pentru întreaga regiune Harkov, pentru regiunea Sumî şi pentru regiunile sudice este o necesitate absolut urgentă. Mulţumesc fiecărei ţări, fiecărui lider care comunică acum cu noi pentru a găsi modalităţi de a ne ajuta. Este absolut inacceptabil faptul că atât de multe ţări se gândesc încă la modul de a contracara terorismul, deşi lipsesc doar câteva decizii politice – câteva sisteme de apărare aeriană care ar putea schimba fundamental situaţia”, a punctat Zelenski.
„Vom continua să lucrăm cu partenerii noştri”, le-a promis Zelenski compatrioţilor în ziua în care Harkovul a fost vizat de un atac rusesc cu drone asupra unei clădiri rezidenţiale, care a făcut patru morţi: „Patru persoane au fost ucise, dintre care trei au fost salvatori din cadrul Serviciului nostru de Stat pentru Situaţii de Urgenţă, urmare a unui atac cu drone Shahed asupra unei clădiri rezidenţiale obişnuite. Băieţii au ajuns la faţa locului după prima lovitură şi a avut loc o a doua lovitură. O tactică rusească josnică. Condoleanţele mele tuturor familiilor şi prietenilor”.
Preşedintele a mai spus că şefului Statului Major i-a prezentat în cursul zilei un raport detaliat cu privire la toate acele puncte de pe front unde armata rusă se aştepta să reuşească să pătrundă.
„Am reuşit să ne stabilizăm poziţiile. Comandantul-şef a raportat despre acţiunile noastre care împiedică ocupantul să avanseze. Având în vedere lipsa de muniţii şi o încetinire semnificativă a aprovizionării, aceste rezultate sunt într-adevăr foarte bune. Le sunt recunoscător tuturor soldaţilor şi comandanţilor care asigură rezultatele pe câmpul de luptă. Rezilienţa fiecăruia dintre ei reprezintă rezilienţa întregii noastre Ucraine”, a adăugat Zelenski.
Zelenski a mai spus că noul şef al Serviciului de Informaţii Externe, generalul Oleg Ivaşcenko, şi-a prezentat primul raport cu privire la acţiunile sale specifice în funcţie şi la activitatea specifică a SZR.
Pe de altă parte, Zelenski a insistat asupra producţiei autohtone de drone: „A existat un raport detaliat privind contractele, totul a fost cât se poate de specific – fără vorbe goale, doar acorduri scrise clare cu producătorii, finanţare clară, termene de livrare clare. Toţi cei responsabili pentru acest domeniu au făcut o treabă foarte bună. Vom fi mai puternici în ceea ce priveşte dronele – de toate tipurile – şi războiul electronic”.
El a mai precizat că, în mod similar, se va intensifica şi producţia proprie de rachete: „Am stabilit o sarcină similară pentru programul de rachete ca şi pentru drone şi război electronic – să elaborăm totul în detaliu, astfel încât Forţele de Apărare ucrainene să poată conta pe un sprijin fiabil şi în creştere în ceea ce priveşte rachetele pentru acţiunile noastre”.
Autorităţile de la Kiev transmit mesaje din ce în ce mai disperate aliaţilor săi că au nevoie de mai mult sprijin în faţa unei ofensive iminente a Rusiei. Joi, în timp ce la sediul NATO avea loc o ceremonie cu tort aniversar şi fanfare, ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a declarat reporterilor după un Consiliu NATO-Ucraina: „Nu am vrut să stric petrecerea aniversară pentru NATO, dar m-am simţit obligat să transmit un mesaj foarte sobru în numele ucrainenilor cu privire la starea atacurilor aeriene ruseşti asupra ţării mele”.
Cu o zi înainte, într-un interviu pentru Reuters, ministrul Kuleba s-a plâns că partenerii Kievului nu oferă suficiente mijloace de apărare aeriană pentru ca Ucraina să se poată proteja corespunzător împotriva atacurilor cu rachete ruseşti, chiar dacă au în arsenalele lor peste 100 de sisteme Patriot, pe care ei nu au nevoie să le folosească, dar de care ţara sa ar avea atâta nevoie.
Pe de altă parte, Ucraina lucrează non-stop pentru a construi fortificaţii defensive care să împiedice trupele ruseşti să mai avanseze, la 26 de luni de la invazia lor la scară largă. Guvernul ucrainean a alocat 509 milioane de dolari în acest an pentru fortificarea atât a frontierei cu Rusia, cât şi a liniei de front pe care o are în estul şi sudul ţării. Premierul Denîs Şmîhal a promis marţi încă 142 de milioane de dolari.
În regiunea Cernihiv, la nord de capitala Kiev, zeci de muncitori ucraineni au instalat întăritări metalice şi au pus stâlpi şi folii de plastic de-a lungul unui zid de tranşee, a relatat Reuters. Puţin mai departe se află o altă linie formată din „dinţi de dragon”, obstacole piramidale pentru a opri echipamentele militare. Şi mai departe de acest loc se află aşa-numitul şanţ antitanc, foarte adânc şi foarte lat, cu o lungime de sute de metri.
Trupele ruseşti au năvălit peste graniţa din apropiere, în februarie 2022, îndreptându-se spre Kiev înainte de a fi respinse. De atunci, zona a fost bombardată în mod regulat. Cu forţele ruseşti împingând puternic linia frontului în est şi cu ajutorul militar vital al SUA blocat de luni de zile în Congres, nevoia urgentă de apărare a crescut. Preşedintele Volodimir Zelenski a avertizat că Rusia ar putea plănui să organizeze o nouă ofensivă în această primăvară sau vară.
Ucraina a aşezat 100.000 de „dinţi de dragon” ca parte a unei apărări care se întinde pe 2.000 km, a declarat pentru Reuters Oleksi Kuleba, oficial al Preşedinţiei, care supraveghează fortificaţiile.