Se închid şi magazinele robotizate în weekend. Legislaţia nu face nici o excepţie

Fie că sunt robotizate sau cu personal uman, majoritatea magazinelor din Germania nu au voie să se deschidă în ultima zi a săptămânii, iar instanţele au menţinut această interdicţie. Magazinele din România au un program extins chiar şi în zilele de sâmbătă şi duminică, închizându-se la ora 20:00 sau chiar şi la ora 22:00.
Filip Stan
05 apr. 2024, 23:29
Se închid şi magazinele robotizate în weekend. Legislaţia nu face nici o excepţie

În Germania, se închid şi magazinele complet automatizate în weekend. „Acest lucru este complet grotesc”, a declarat Thomas Stäb, membru al consiliului de administraţie al Tegut, pentru Financial Times. El a spus că micile robo-shopuri sunt „practic aparate de vending cu intrare” care nu ar trebui să fie afectate de interdicţie.

Retailerul cu sediul în Fulda deţine aproximativ 300 de supermarketuri tradiţionale şi 40 de magazine complet automatizate. Acesta a fost forţat să se conformeze unei hotărâri din decembrie a celei mai înalte instanţe din landul Hessa, care a declarat că duminica e zi de odihnă şi trebuie respectată chiar dacă nu sunt implicaţi lucrători comerciali.

Magazine închise duminica: Polonia şi Ungaria vor să introducă măsura pentru a economisi energie

Judecătorii au declarat că magazinele mici automatizate se califică drept „magazin” în conformitate cu legislaţia germană şi, prin urmare, trebuie să respecte legislaţia privind programul.

Bătălia juridică a fost declanşată de puternicul sindicat Verdi, după ce primul magazin automatizat a fost deschis în Fulda în urmă cu patru ani. Sindicatul se opune în mod fundamental cumpărăturilor de duminică, argumentând că personalul din comerţul cu amănuntul, care trebuie deja să se confrunte cu un program de lucru foarte flexibil în restul săptămânii, are nevoie ca duminică să fie zi liberă garantată pentru a petrece timp cu familia şi prietenii.

Magazinele din România rămân deschise în weekend

Reprezentanţii lanţurilor de magazine autohtone şi ai distribuţiei din comerţul cu bunuri alimentare au sugerat, luna trecută, închiderea magazinelor alimentare şi a hipermarketurilor în weekend sau reducerea programului acestora de lucru.

Majoritatea magazinelor din România au un program extins chiar şi în zilele de sâmbătă şi duminică, închizându-se la ora 20:00 sau chiar şi la ora 22:00.

Supermarket-urile și marile magazine, ÎNCHISE duminica. Românii vor putea face cumpărături la benzinării şi chioşcurile scăpate de demolare

Însă premierul Marcel Ciolacu a spus săptămâna trecută, în timpul şedinţei de guvern, că închiderea magazinelor la sfârşit de săptămână nu este oportună.

„Vreau să închid un subiect care a provocat dezbatere publică, cel legat de programul magazinelor la sfârşit de săptămână. Din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend”, a spus premierul.

Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Din ce cauză ar fi murit, de fapt, Andrei Versace. Principala ipoteză a anchetatorilor
Capital.ro
Statul român ia terenurile înapoi. Decizie definitivă în justiție. Zero lei
Playtech.ro
Incendiu la academia lui Năstase și Marica din Pipera! Primele informații ale pompierilor
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Cum arată și câți ani are Sabrina, fiica lui Jean de la Craiova. Tânăra a terminat liceul cu media 9.10 și susține că urăște manelele | FOTO
Spynews
Ce le-a interzis Jennifer Lopez angajaților săi! Regulile controversate impuse de divă persoanelor care lucrează cu ea
Evz.ro
Gabi Bădălău, dezvăluiri despre căsătoria cu Claudia Pătrășcanu: Nu o iubeam
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Câți bani le plătește Gabi Bădălau pensie alimentară copiilor: „Eu îi susțin financiar”
Capital.ro
Românii să fie gata pentru CE E MAI RĂU. Traian Băsescu: Un sfârșit tragic
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
substantial.ro
O doctoriță stomatolog din Brăila a fost găsită moartă în cabinetul său
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!