Alocaţii aprilie 2024. Când intră alocațiile pe cardurile părinţilor înainte de Paşte 2024

Guvernul României a adoptat modificări în ceea ce privește alocația pentru copii începând cu anul 2024. Acest lucru include atât o nouă structură de plăți, cât și ajustări în cuantumurile alocate.
Filip Stan
08 apr. 2024, 20:39
Alocaţii aprilie 2024. Când intră alocațiile pe cardurile părinţilor înainte de Paşte 2024

Alocaţii aprilie 2024. Din luna ianuarie, alocațiile copiilor au fost majorate. O dată cu această majorare a fost inclusă și o nouă structură de plăți. Alocația pentru copiii din România a reprezentat întotdeauna un element crucial pentru sprijinirea familiilor în asigurarea nevoilor fundamentale ale celor mici.

Cu toate acestea, dincolo de beneficiul material pe care îl aduc, alocațiile au devenit și un subiect de discuție și dezbateri în ceea ce privește politicile sociale și modul în care acestea influențează dezvoltarea copiilor și egalitatea în societate.

Astfel, guvernul României a adoptat modificări în ceea ce privește alocația pentru copii începând cu anul 2024. Acest lucru include atât o nouă structură de plăți, cât și ajustări în cuantumurile alocate.

Burse şcolare 2024-2025: La zece absențe, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență, socială sau tehnologică DOCUMENT

În plus, s-a impus un nou calendar de plăți, asigurându-se că familiile să poată planifica mai bine utilizarea acestor resurse esențiale.

Odată cu anunțul făcut la finalul anului anterior, că majorările alocărilor pentru copii vor intra în vigoare începând cu luna ianuarie 2024, părinții din întreaga țară au așteptat cu interes momentul când noile sume vor fi disponibile pe cardurile copiilor lor. Majorările, anunțate de către oficialii guvernamentali, au fost determinate de inflația din anul precedent, menținându-se la un procent de 13,8.

Astfel, familiile cu copii au așteptat cu nerăbdare să vadă cum aceste modificări vor influența resursele disponibile pentru sprijinirea nevoilor copiilor lor.

Alocaţii aprilie 2024. Data la care vor fi plătite înainte de Paşte

În ceea ce privește calendarul de plăți pentru alocațiile copiilor în 2024, acesta a fost stabilit în mod meticulos pentru a asigura o distribuție eficientă și oportună a fondurilor.

Conform informațiilor oferite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, alocările pentru luna aprilie 2024 vor fi virate pe cardurile elevilor la data de 10 aprilie. Această dată vine în sprijinul familiilor care se bazează pe aceste resurse pentru a asigura nevoile zilnice ale copiilor lor și pentru a îndeplini angajamentele financiare.

Burse elevi 2024. Scandal uriaş după ce s-au tăiat bursele. Intervine Avocatul Poporului

Este important de menționat că aceste alocații că nu sunt doar o simplă sumă de bani, ci reprezintă o parte esențială a sprijinului social oferit familiilor pentru a asigura un mediu adecvat de creștere și dezvoltare pentru copii. Prin intermediul acestor alocații, se asigură accesul la educație, îngrijire medicală și alte necesități esențiale, contribuind astfel la promovarea egalității de șanse în societate.

În ceea ce privește cuantumul alocațiilor pentru copii în 2024, acesta a rămas neschimbat față de anii precedenți, fiind ajustat doar în funcție de inflație. Astfel, copiii cu vârsta de până la 2 ani primesc lunar 718 lei, în timp ce cei cu vârsta între 2 și 18 ani beneficiază de o sumă lunară de 291 de lei.

Aceste sume sunt menținute în 2024, cu posibilitatea de ajustare ulterioară în funcție de evoluția economică și socială. Pe lângă alocațiile pentru copii, un aspect demn de menționat este și faptul că tinerii cu vârsta de peste 18 ani pot continua să primească alocații de stat, cu condiția să urmeze cursurile învățământului liceal sau profesional. Această măsură reflectă importanța asigurării unui sprijin continuu pentru tinerii care își continuă educația și își pregătesc viitorul profesional.

Astfel, alocațiile pentru copii în 2024 reprezintă nu doar o componentă esențială a sprijinului social oferit familiilor, ci și o manifestare a angajamentului guvernului în asigurarea unei creșteri sănătoase și echitabile a generațiilor viitoare. Prin stabilirea unui calendar de plăți clar și transparent și prin menținerea unor cuantumuri adecvate, se urmărește să se asigure că aceste fonduri ajung la cei care au cea mai mare nevoie și să se promoveze o societate mai echitabilă și mai prosperă pentru toți cetățenii săi.

Alocaţii aprilie 2024. Condițiile de acordare a alocaţiei de stat pentru copii

Alocaţia de stat pentru copii prevăzută de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, fără discriminare, precum şi tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional organizate în condiţiile legii, până la terminarea acestora.

Beneficiază de alocaţie de stat pentru copii şi copiii cetăţenilor străini, precum şi ai persoanelor fără cetăţenie rezidenţi/rezidente în România, în condiţiile legii, dacă locuiesc împreună cu părinţii.

Cererile pentru stabilirea alocaţiei de stat pentru copii şi actele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestui drept se depun şi se înregistrează la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti, pe a cărei/cărui/căror rază teritorială îşi au domiciliul sau reşedinţa, după caz, reprezentanţii legali ai copiilor.

Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte, prin decizie a directorului executiv   al agentiilor judetene de prestatii sociale, începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.

Cuantumul alocatiei de stat pentru copii este :

–       719 de lei pentru copii cu vârsta de pâna la 2 ani

–       292 de lei pentru copii cu vârsta de peste 2 ani

–       719 de lei pentru copii cu vârsta intre 3 si 18 ani incadrati intr-un grad de handicap

ACTE NECESARE PENTRU ALOCAŢIA DE STAT PENTRU COPII

  • Cerere tip;
    Carte de identitate /BI părinţi;
    Certificat de naştere copil;
    Certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat (se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă);
    Hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;
    Hotărâre de adopţie, dacă este cazul;
    Extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar.

Se taie bursele „de merit” ale corigenţilor şi repetenţilor. 8500 de elevi cu medii sub 5 nu mai primesc bani din septembrie 2024

Bursele „de merit” pentru elevi cu medii sub 5 se taie în sfârşit, după ce problema a ajuns să-l deranjeze şi pe premierul Marcel Ciolacu.

Din 15 noiembrie 2023, peste 8.500 de elevi cu medii școlare mici și foarte mici, adică cu note de 1, 2, 3 și 4, au luat lună de lună bursă de merit decisă direct de ministrul Ligia Deca.

Prin noul proiect de OUG discutat în cele 5 luni care au trecut de atunci, bursa de merit rămâne doar pentru meritul de a avea media între 10 și 9:50 și pentru olimpici. Elevii cu medii peste 7 pot primi noua bursă de reziliență, inventată pe scheletul bursei de studiu din trecut, dar fără criteriu de venit, însă doar dacă mai rămân locuri de bursieri în limita de 30% din fiecare clasă.

Pe 27 octombrie premierul Marcel Ciolacu a declarat că „nu poate fi acceptat în continuare” ca elevii de nota 2 să primească burse de merit: „Am văzut situația total anormală prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuție cu doamna ministru Deca și cu sindicatele din învățământ. Sperăm să avem cât mai repede o soluție prin care bursa de merit să reflecte performanța școlară și să fie o distincție foarte clară între bursa de merit și bursele sociale, care au destinație, în primul și primul rând, pentru a reduce abandonul școlar”, a spus Marcel Ciolacu.

Burse şcolare 2024-2025: La zece absențe, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență, socială sau tehnologică DOCUMENT

Avocatul Poporului i-a cerut Ministrului Educației, Ligia Deca, să ia în calcul schimbarea noilor reguli privind bursele școlare, după introducerea cotei de 30% din fiecare clasă, indiferent de medie: „Nu va conduce la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

Pe 25 martie proiectul de OUG care modifică Legea Educației elimină bursele de merit sub media 9,50, adică circa 160.000 de elevi care acum iau 450 de lei pe lună nu vor mai lua la anul aceste burse de merit, potrivit estimărilor făcute pe baza cifrelor comunicate de secretarul de stat Florian Lixandru la conferința de presă de la Ministerul Educației.

Ce spunea Ligia Deca în 2023, când justifica procentrul de 30% indiferent de medie, pentru bursa de merit
„Ideea este următoarea: copiii performează atunci când intră într-un soi de competiție sănătoasă, întâi cu sine și apoi cu cei pe care-i au în jurul lor, cu colegii lor de clasă. Ideea este nu să comparăm medii care, de altfel, arată foarte diferit de la o școală la alta, ci să-i susținem pe cei care performează cel mai bine în fiecare clasă. Asta înseamnă că va exista o competiție, din nou, cu fairplay, sănătoasă, în interiorul fiecărei clase, pentru acei primii 30% care iau bursa de merit. Asta înseamnă că în fiecare an își vor depăși întâi propriile limite și apoi, evident, vor intra într-un soi de competiție unii cu ceilalți, ceea ce împinge în sus întregul corp al elevilor din România.

Vacanţă pentru elevi de Paştele catolic. Zile libere în perioada 29 martie – 2 aprilie

Am păstrat și bursele de merit pentru cei care au peste 9.50, în ideea în care anul trecut elevii au învățat în ideea că vor primi bursă peste 9.50 și ni s-a părut absolut normal să luăm în considerare acest feedback și, dacă sunt încă elevi cu peste 9.50 într-un procent mai mare de 30% într-o clasă, să primească toți bursă de merit”.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
România, lovită de furtuni. După o lună de caniculă, ANM anunță temperaturi scăzute, vijelie și grindină
Capital.ro
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
Atenție! Începând de azi se completează formularul 216. Cine e obligat!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Bogdan Vlădău, primele declarații despre divorțul de Gina Chirilă: 'Încă îmi revin un pic' 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Jurnalista Alsu Kurmasheva, condamnată la șase ani și jumătate de închisoare în Rusia pentru „răspândirea de informații false”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!