Roşiile ajung produs de lux până la Paşte 2024, preţul se dublează de la producător până în pieţe

Legumicultorii se plâng că produsele lor ajung la clienţi cu preţuri dublate din cauza adaosurilor comerciale exagerate.
Filip Stan
05 apr. 2024, 18:00
Roşiile ajung produs de lux până la Paşte 2024, preţul se dublează de la producător până în pieţe

Câteva zeci de producători de tomate din judeţul Olt au început să recolteze şi vând roşiile la preţuri între 25 de lei şi 32 de lei pe kilogram la plecarea din fermă către comercianţi, potrivit preşedintelui Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel.

Păunel spune că roşiile româneşti au în prezent, în pieţe, preţuri de peste 40 de lei pe kilogram, deoarece în această perioadă au recoltat numai „pionierii”, „adevăraţii profesionişti” care au experienţă şi au investit timp de mai mulţi ani pentru aducerea unor tehnologii noi, pentru sisteme de încălzire mai eficiente.

Preşedintele SPA Olt susține că treptat, până în luna mai, odată cu creşterea numărului de producători şi a cantităţilor livrate, preţul ar putea scădea la circa 20 de lei pe kilogram.

Au început să recolteze tomatele în această perioadă puţini producători, chiar foarte puţini, vorbim de aşa numiţii ‘pionieri’ care au şi experienţa necesară, de peste 7-8 ani. Ei sunt cei care de fiecare dată au riscat, cei care au dezvoltat şi puterea calorică, pot să spun că sunt adevăraţii profesionişti, vorbim de tomate în solarii, nu în sere. Ei au investit în sisteme de încălzire, în tehnologie care să le permită să recolteze la finalul lunii martie. Au avut un consum foarte mare de combustibil şi au muncit permanent de la finalul lunii decembrie, de când au plantat. De aceea şi preţul primelor tomate este mai mare. Vorbim şi de un număr foarte mic de producători care recoltează în prezent. Dacă în perioada 15 – 20 martie, când au fost recoltate primele tomate, vorbeam de câţiva producători în toată ţara, primii fiind cei din sudul judeţului Olt, acum, să zicem că ne ducem cam la 20 – 30 de producători„, a spus Ion Păunel.

Primele roșii românești au apărut în piețe înainte de Paștele catolic. Un kilogram costă mai mult decât unul de carne de miel

El a menţionat că de la fermă un kilogram de tomate este achiziţionat cu preţuri între 25 de lei şi 32 de lei şi le-a transmis comercianţilor rugămintea de a pune adaosuri mai mici.

„Preţul tomatelor din piaţă indică un adaos de 50% – 60% fată de preţul de achiziţie, de cel cu care pleacă de la producător. Avem nevoie de revânzători, de comercianţi, dar îi rugăm să aibă şi ei adaosuri mai mici, mai lumeşti, să le spunem aşa. Pentru că acum noi găsim tomatele româneşti în pieţe cu preţuri între 40 şi 60 de lei pe kilogram, în funcţie de calitate, dar ele pleacă de la producător cu preţuri între 25 şi 32 de lei pe kilogram”, a precizat Păunel.

Liderul organizaţiei de fermieri a punctat că, la începutul lunii mai, de Paşte, numărul producătorilor care vor recolta va ajunge la câteva mii, motiv pentru care şi tomatele vor avea preţuri între 10 lei şi 20 de lei pentru un kilogram.

„În două săptămâni cred că vor ajunge să recolteze circa 500 – 600 de producători şi până la începutul lui mai, cam toţi care au avut sisteme de încălzire, cel puţin 1.500 – 2.000 de fermieri numai din judeţul Olt. Se pare că anul acesta fermierii mizează pe o producţie mai mare şi speră să obţină câştigul din vânzarea unei cantităţi mai mari. Eu cred că de Paşte, la fermieri preţul pentru un kilogram de tomate va fi între 8 lei şi 14 lei iar în piaţă va fi între 10 lei şi 20 de lei. E însă numai o estimare, o previziune”, a menţionat Ion Păunel.

Mulţi dintre producătorii de tomate în spaţii protejate din judeţul Olt au beneficiat în anii anteriori de ajutor de minimis prin programul „Tomata” şi au început să se înscrie pentru sprijinul de 1.500 de euro ce se va acorda anul acesta, printr-o schemă de ajutor de stat pentru compensarea pierderilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Până miercuri, în judeţul Olt erau depuse peste 2.300 de solicitări pentru sprijinul prin schema menţionată acordat producătorilor de tomate în spaţii protejate, a precizat, pentru AGERPRES, directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene Olt, Mihaela Luminiţa Mareş.

„Producătorii de tomate au depus peste 2.300 de solicitări, avem şi echipe în teren, atât pentru verificări ale suprafeţelor şi culturii, împreună cu APIA, cât şi pentru preluarea dosarelor, astfel încât să venim în sprjinul fermierilor, să nu mai fie ei nevoiţi să vină cu dosarele, să aştepte, să facă drum de zeci de kilometri”, a spus Mihaela Luminiţa Mareş.

Legumicultor Matca, în 2023: ”Prețul corect la tomate ar fi de 20 de lei pe kilogram, puterea de cumpărare a scăzut”

La rândul său, legumicultorul din bazinul legumicol Matca, județul Galați, Radu Costache, a întărit ideea că prețurile tomatelor la producător nu au cum să urce la 65 de lei pe kilogram, fie ele și roșii românești.

”Am un hectar de spații protejate, nu am ieșit cu roșiile, eu ies mai târziu, prin mai, pentru că am foarte multe testări. Prețurile mari de la tarabe din Alba Iulia și din alte piețe sunt exagerate, e clar că nu vin de la producător, ci prin intermediari. Un preț corect acum ar fi de 20 de lei pe kilogram, la producător. Asta ca să putem și noi să supraviețuim, dar să ajungă la 65 de lei, este prea mult. Trebuie să ținem cont că puterea de cumpărare a populației a scăzut. Noi putem să cerem oricât, dar cine le cumpără? Statul ar trebui să intervină în piață să regleze aceste decalaje”, a menționat legumicultorul din Matca.

 

Programul Tomata 2024 – Când și unde se depun cererile pentru ajutorul de 3.000 EURO


Fermierii care cultivă legume în spații protejate și vor să beneficieze de sprijinul de 3.000 de euro/1.000 mp, oferit de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin programul tomata, trebuie să depună cererile chiar în această perioadă. Potrivit secretarului de stat Adrian Pintea, termenul limită pentru depunerea dosarelor este 16 mai 2024.
Oficialul MADR le reamintește legumicultorilor că cererile pentru programul tomata se depun la Direcțiile Agricole Județene.

”În ceea ce privește programul tomata, așa cum a fost promis în urma negocierilor care au avut loc cu asociațiile de legumicultori, acesta continuă și în acest an. S-au făcut demersuri la Comisia Europeană pentru a acorda această sumă în două tranșe, pentru a nu se aștepta până la final. S-au dat 1.500 de euro acum și 1.500 urmează să se dea.

Acum este perioada în care se depun aceste cereri. Cererile nu se depun la APIA, ci se depun la Direcțiile Agricole Județene. Data de 16 mai este ultima zi în care se depun aceste cereri. Revin cu rugămintea la toți cei care vor să acceseze programul tomata, să depună documentele, sau dacă au nelămuriri să discute cu cei de la DAJ, astfel încât toți cei care sunt eligibili să-și depună în perioada legală cererile, astfel încât să fie procesate de colegii de la DAJ și să poată să-și urmeze fluxul de autorizare la plată”, a precizat Adrian Pintea pentru AGRO TV.

Totodată, oficialul MADR a confirmat informația că se pregătește o nouă subvenție pentru fermierii din sectorul legumicol, mai precis pentru cultivatorii de ceapă.

Substanțe periculoase găsite în roșii de import cumpărate din piețe și supermarketuri din România

”Așa cum este în acest moment acea măsură pentru usturoi, au fost solicitări din partea celor care cultivă ceapă, pentru că sunt cumva aceleași condiții, aceeași manoperă. Luăm în calcul foarte serios să acordăm și pentru ceapă această formă de sprijin. Cu siguranță vom găsi o cale și o soluție pentru acordarea sprijinului și pentru culturile de ceapă”, a mai subliniat Adrian Pintea, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'