Pensii 2024. Perioada care nu se mai ia în calcul la pensie. Anunţul care dă peste cap planurile viitorilor pensionari

Orice an de vechime atârnă greu pe noile cupoane de pensie, deoarece se primesc puncte bonus de stabilitate pentru cei care aşteaptă deja poştaşul sau pot aduce timp preţios de stat cu nepoţii în cazul în care reuşeşti să acumulezi 40 de ani în câmpul muncii.
Filip Stan
13 apr. 2024, 20:14
Pensii 2024. Perioada care nu se mai ia în calcul la pensie. Anunţul care dă peste cap planurile viitorilor pensionari
Ce trebuie să faci ca să dovedești vechimea dacă nu mai ai cartea de muncă și angajatorul nu mai există!

Pensii 2024. Vârsta standard de pensionare pentru femei este de 62 de ani și va crește treptat până la 63 de ani până în luna ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați.

Vechimea în muncă este extrem de importantă. În primul rând, poate îţi trebuie pentru stagiul minim de cotizare de 15 ani. Al doilea motiv este să acumulezi o pensie mai mare la recalcularea. Un an de vechime în muncă îți poate aduce un punct bonus în valoare de 81 de lei.

Nu în ultimul rând, dacă ajungi la 40 de ani de vechime, poţi să scazi vârsta de pensionare cu cinci ani fără penalizări în ceea ce priveşte cuantumul.

Un anunț important a fost făcut recent de autorități, este vorba despre o schimbare ce vizează și afectează un număr foarte mare de români.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a transmis că anii studenției nu vor mai fi luați în calcul la pensie, ceea ce înseamnă că nu se vor mai acorda punctele de stabilitate oferite pentru cei care au făcut o facultate la zi. Acesta a precizat că pentru anii de studii se va acorda un punctaj fix, de 0,25% pentru fiecare an.

Pentru anii de facultate li se acordă un punctaj fix de 0,25% pentru fiecare an, iar pentru perioada în care a lucrat se acordă puncte efectiv de contributivitate care se raportează la salariul realizat în perioada respectivă”, a explicat Daniel Baciu.

Întrebat dacă pentru o persoană care are o perioadă variabilă de contributivitate, se adaugă și acest punctaj că a făcut facultatea la zi, șeful CNPP a spus că „nu, se adaugă doar acele puncte din perioada în care a lucrat”.

Daniel Baciu a anunțat că pensionarii pot prezenta adeverințele de la angajatori la sediile caselor teritoriale în termen de șase luni de la data de 1 septembrie.

Pensii 2024. Culmea inechităţii, de ce 2 pensionari care au muncit 35 ani, pe același salariu, iau pensii cu 700 lei diferență
Dacă vorbim despre adeverințe cu venituri brute, cu acele sporuri pe care le luăm în calcul, ele au termen șase luni de la 1 septembrie să le facem, iar orice adeverință pe care o depune este o simplă recalculare pentru că avem foarte mulți pensionari care lucrează după pensionare și vin tot timpul la un interval de un an, unii la doi ani, să-și adauge vechimea”, a mai spus șeful Casei Naționale de Pensii.

Vestea bună este că anii de vechime se pot cumpăra, dar raportul costuri/profit ar putea să dea cu minus. Camera Deputaților a adoptat, marţi, proiectul de lege care prelungește termenul pentru completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii până la data de până la 31 decembrie 2024.

Până anul trecut, un an de muncă te costa 9.000 lei. Azi, s-a scumpit: este 9.900 de lei, deoarece a crescut venitul minim Contractul va putea fi încheiat doar pentru perioade de timp cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

Contractul va putea fi încheiat doar pentru perioade de timp cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare. Poți cumpăra doar 6 ani de vechime.

Pensii 2024. Vești bune pentru români: o categorie va beneficia de o pensie dublă

Există însă şi veşti mai bune. Conform anunțului oficial făcut de CNPP, o categorie de români va beneficia de o pensie dublă în urma recalculării pensiilor conform noii Legi a Pensiilor.

Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice, a declarat că prin această nouă formulă de calcul se vor înlătura inechitățile și se vor asigura pensii egale la contributivitate egală. Astfel, pensionarii cu peste 35 de ani de muncă vor primi un punct pentru fiecare an lucrat după pragul respectiv. Potrivit declarațiilor lui Daniel Baciu, pensiile vor crește semnificativ pentru cei care încasează pensii mici în prezent. De exemplu, persoanele care au 47 de ani de contribuție ar putea vedea o creștere de peste 30% a pensiei lor, ajungând astfel să beneficieze de venituri mai mari.

Anunțul de ultimă oră de la Casa de Pensii! Noutatea care aduce mai mulți bani în buzunarul oricărui pensionar

Recalculările pensiilor și aplicarea noii legi ar urma să înceapă începând cu data de 1 septembrie, iar nicio pensie nu va scădea în urma acestui proces. Pensionarii din România așteaptă cu nerăbdare recalcularea pensiilor conform noii Legi a Pensiilor. Prin eliminarea inechităților și asigurarea unui tratament corect pentru toți cei care au contribuit la sistemul de pensii, CNPP și Daniel Baciu speră să aducă un beneficiu real pentru pensionarii cu venituri mici.

Pensii 2024. Anunţul care dă fiori pensionarilor: 1,5 milioane de români nu vor ieşi pe plus după recalcularea din septembrie

Astfel, data de 1 septembrie va marca un moment important pentru această categorie de români, care vor putea să își dubleze veniturile și să beneficieze de drepturile lor legitime după o viață de muncă dedicată.

Formula de calcul este următoare – Pensia = VPR (valoarea punctului de referință, 81 de lei) x Numărul total de puncte.

Număr total de puncte al pensionarului este alcătuit din punctele de contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate și necontributive.

Pensii 2024. Ce trebuie să ştii despre anii de vechime:

  • punctele de necontributivitate provin din anii petrecuți în Armată, în perioadele de șomaj sau de facultate – 0,25 puncte pentru fiecare an
    punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit efectiv la sistemul de pensii. Dacă ai un stagiu complet de cotizare pentru România, și ai contribuit 35 de ani, primești 35 de puncte. Dacă ai contribuit 30 de ani, primești 30 de puncte.
    punctele de stabilitate sunt un fel de premiu pe care îl iei pentru că ai rămas în activitate peste cei 25 de ani.
  • 0,50 puncte pe an pentru intervalul 26/30
    0,75 puncte pe an pentru intervalul 31/35
    1 punct pentru anii din intervalul 36/40

 

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Rezultate Evaluare Națională 2024. Verifică pe edu.ro notele obținute la fostul examen de capacitate. Cum se afișează rezultatele, de fapt. Procedura de admitere liceu 2024 și live text de la evaluarea națională 2024. Update
Capital.ro
Se dă iar ordin UE pentru cei cu mașini pe benzină și motorină. România va fi obligată să aplice legea
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Veste șoc pentru pensionari! Nimeni nu se aștepta la acest lucru!
Adevarul
EXCLUSIV Un expert de la Harvard explică de ce America are cei mai bătrâni candidați din istorie la alegerile prezidențiale
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Irinuca și Ramona Gabor pozate de Gabi Bădălău. Întâlnire de taină între foști iubiți
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit că s-a logodit în secret cu Salman Khan:
Cancan.ro
Note LIVE Evaluarea Națională 2024 | Află rezultatele publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Vremea a făcut ravagii în România: Pompierii au interveni în 42 de localități. Mai mulți copaci au fost doborâți în București din cauza vântului puternic, iar traficul feroviar a fost blocat
Capital.ro
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cine transmite la TV România – Olanda. Aici vezi azi, de la 19:00, meciul din optimile EURO 2024
stirilekanald.ro
La ce oră se afișează azi rezultatele la Evaluare Națională 2024? Iată cum verific online notele
substantial.ro
Trei cai militari în goană prin centrul Londrei, speriați de un autobuz
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?