”Mark Rutte nu este iubit de est-europeni. Din Cehia încoace, însemnând Croația, Slovacia, Ungaria, Polonia, România, Bulgaria, chiar și Grecia, nu sunt țările cele mai încântate de faptul că Mark Rutte ar putea să ocupe poziția de secretar general al NATO.
Este știută relația destul de tensionată pe care au avut-o țările estice cu Mark Rutte. De asemenea, e o chestiune simplă, Mark Rutte a condus o țară importantă pentru UE, dar care din punct de vedere geopolitic și geostrategic nu reprezintă valoarea și valența pe care o are România sau Polonia.
Eu zic să vă uitați la o schimbare de strategie, de tactică, mai degrabă, a președintelui Iohannis. Nu a acționat acum așa cum a acționat în 9 ani de mandat. Trebuie să vă uitați mai mult decât la un simplu anunț de candidatură”, a declarat Rareș Bogdan prim-vicepreședinte al PNL.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a fost primit, miercuri, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali urmând să găzduiască o reuniune de lucru dedicată pregătirii viitoarei Agende strategice a Uniunii Europene.
Joi, candidatura lui Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos, pentru funcția de secretar general al NATO a fost susținută de 28 din cele 32 de țări membre ale Alianței, a anunţat Corporaţia de Radio-Televiziune Olandeză (NOS). În acest context, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat dacă – după ce cele mai influente țări din EU au declarat susținerea lui Mark Rutte – ia în calcul retragerea sau să renegocieze o altă funcție la nivelul Uniunii Europene.
„Nu intenționez nici să mă retrag, nici să negociez altceva. Mă contrez pe NATO și, da sunt câteva afirmații în spațiul public, în continuare consider că șansele mele sunt rezonabile“, a răspuns Iohannis.