Care sunt pensionarii afectaţi de recalculare. Motivul pentru care vor pierde bani la pensie

Potrivit noilor reglementări din legea pensiilor, o anumită categorie de pensionari se confruntă cu perspective sumbre în privința veniturilor lor, întrucât anumite perioade de muncă nu le sunt recunoscute la recalcularea pensiei.
Filip Stan
07 apr. 2024, 09:12
Care sunt pensionarii afectaţi de recalculare. Motivul pentru care vor pierde bani la pensie
Care sunt pensionarii afectaţi de recalculare. Motivul pentru care vor pierde bani la pensie

Care sunt pensionarii afectaţi de recalculare. Excluziunile includ orele suplimentare și sporurile care nu au fost consemnate corect de Casa de Pensii, fapt ce poate duce la pierderi semnificative în ceea ce privește suma pensiei.

Una dintre problemele majore întâmpinate de pensionari este obligativitatea de a furniza dovezi privind munca prestată în ore suplimentare, în weekend-uri sau în afara programului obișnuit. În lipsa acestor probe, aceste perioade de muncă nu vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei.

În plus, pensionarii trebuie să demonstreze că au primit sporuri sau al 13-lea salariu, altfel acestea nu vor fi incluse în punctajul de contribuție, ceea ce va duce, inevitabil, la scăderi în sumele percepute lunar.

Citeşte şi: Românii care pot ieşi la pensie la 60 de ani. Simona Bucura-Oprescu: „Fără nicio penalitate. Este o noutate în lege”

Obținerea acestor dovezi necesare poate fi o provocare pentru pensionari, deoarece aceștia trebuie să se deplaseze fie la Arhivele Statului, fie la primăriile subordonate firmelor la care au lucrat. În multe cazuri, chiar dacă firma respectivă mai există, este incert dacă aceasta mai deține înregistrările privind munca prestată de pensionar în decursul anilor.

Termenul acordat pensionarilor pentru a aduna aceste dovezi este de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii pensiilor (1 septembrie 2024 – 1 martie 2025). După depunerea acestor documente la Casa de Pensii, dosarele lor vor fi reanalizate, iar în funcție de noile documente prezentate, aceștia ar putea primi o majorare a pensiei până la 1 martie 2025. În caz contrar, pensionarii în cauză riscă să nu primească sume suplimentare pentru orele suplimentare, primele sau al 13-lea salariu, ceea ce va afecta semnificativ nivelul pensiei lor.

Citeşte şi: Cu cât vor creşte pensiile românilor. Simona Bucura-Oprescu, anunţ pentru 1,2 milioane de pensionari

Marius Budăi, fostul ministru al muncii, a subliniat că lipsa unor documente relevante poate crea dificultăți în procesul de recalculare a pensiilor. Cu toate acestea, a menționat că este necesară o abordare individualizată și o soluționare promptă a acestor situații, pentru a asigura drepturile pensionarilor.

„Angajații nu au calificarea necesara să întocmească aceste adeverințe. Aici trebuie avută mare grija, să nu punem oamenii pe drumuri, și să rezolvam de la caz la caz. Am credință că se vor rezolva. Chiar daca situația este una grea, grija documentelor este a noastră de-a lungul vieții. Și eu știu din practica că de multe ori oamenii au depus aceste adeverințe, ori cu scopul de a obține venituri, ori în scopul de a merge în instanță”, a spus Marius Budăi.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor avea succes pe toate planurile până pe 25 iulie. Opulență, bucurie și șansă în viețile lor
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
O bombă cu ceas ticăie la PSD și PNL. Greșeala care poate detona alegerile
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani de zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Casa Albă, îngrijorată de vizita premierului ungar Viktor Orban la Moscova
MediaFlux
Prințul William, DEZVĂLUIRI INCREDIBILE despre PRINȚESA DIANA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!