Zile libere 2024. Ce angajaţi încasează spor de 100% pentru orele lucrate de Paşte şi 1 Mai

Este iar mininivacanţă pentru români în luna mai. Prevederile din Codul muncii se aplică şi bugetarilor, şi celor care lucrează la privat.
Filip Stan
09 apr. 2024, 12:13
Zile libere 2024. Ce angajaţi încasează spor de 100% pentru orele lucrate de Paşte şi 1 Mai

Românii vor avea mai multe zile libere în luna mai, conform Codului muncii, indiferent dacă lucrează la stat sau la privat. Codul muncii garantează mai multe zile libere în luna mai, cu ocazia Zilei Muncii și a Sărbătorilor pascale.

Respectivele libere sunt aferente zilei de 1 mai (miercuri) și sărbătorilor pascale. Astfel, Ziua Muncii, celebrată în prima zi a lunii mai, va fi liberă.

Urmează suita celor trei zile de sărbătoare religioasă creștin-ortodoxă: Vinerea Mare (3 mai) și cele două zile de Paște (duminică, 5 mai și luni, 6 mai).

În cazul neacordării zilelor libere legale, angajatorii pot fi sancționați cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Prevederile referitoare la zilele libere din luna mai se aplică tuturor angajaților, indiferent dacă lucrează în mediul privat sau la stat.

Angajatorii sunt obligați, conform Codului muncii, să acorde salariaților un număr de patru zile libere în luna mai.

Românii care nu vor avea zile libere de Paşte

Deși Codul muncii garantează angajatilor dreptul la zile libere cu ocazia sărbătorilor legale, anumite categorii de angajați sunt obligate să-și desfășoare activitatea şi în zilele nelucrătoare.

Acest lucru se aplică în special angajaților din unitățile sanitare, cele din domeniul alimentaţiei publice, ordine publică, precum și celor care lucrează în sectoare unde activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producție sau a specificului activității respective.

Vacanţa de Paşte 2024. Elevii au 11 zile libere, părinţii doar 6.

Conform prevederilor legale, în situația acestei categorii de angajați, perioada respectivă trebuie compensată cu timp liber echivalent, în următoarele 30 de zile.

În cazul în care acordarea timpului liber este imposibilă, aceștia au dreptul la un spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Angajatorii care nu respectă aceste reglementări riscă amenzi de până la 10.000 de lei.  În ceea ce privește angajații care au beneficiat deja de zilele libere menționate (creștini de rit catolic ori protestant), aceștia vor beneficia și ei de zilele libere aferente sărbătorii ortodoxe dar, așa cum precizează Codul muncii, „vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”.

Zilele libere pe care le vor avea românii în luna mai

 

Datorită faptului că 1 mai cade într-o zi de miercuri, iar Vinerea Mare pe 3 mai, bugetarii vor beneficia de ziua de 2 mai ca zi liberă, însă vor trebui să o recupereze ulterior, potrivit avocatnet.ro.

6 zile libere consecutive, date de Guvern pentru români. Când vor avea salariații din sectorul public următoarea mini-vacanță

6 zile libere consecutive, date de Guvern pentru români. Când vor avea salariații din sectorul public următoarea mini-vacanță? Peste numai câteva săptămâni, angajații se vor putea bucura de câteva zile libere.

Mai exact, bugetarii vor avea parte de o nouă minivacanță de șase zile în luna mai, care va cuprinde și Ziua Muncii, 1 Mai, iar aceasta va fi legată cu zilele libere de Paște după ce guvernul a decis ca ziua de 2 mai să fie liberă, pentru a crea o punte între 1 Mai și Vinerea Mare, care în acest an va fi pe 3 mai. Așadar, românii vor putea beneficia de o minivacanță de șase zile, în luna mai.

Românii vor avea liber de miercuri, 1 Mai, 2 mai (zi-punte) și 3-6 mai, adică Vinerea mare, sâmbăta dinaintea Învierii Domnului, dar și prima și a doua zi de Paște.

Vacanța de Paște 2024. Când intră elevii în vacanța de primăvară și când revin la cursuri

Cei care nu sunt angajați la stat nu vor avea liberă ziua de 2 mai, astfel că nu vor avea 6 zile libere consecutive. Așadar, cei din sectorul privat vor fi liberi pe data de 1 Mai (Ziua Muncii), apoi vor merge la serviciu pe 2 mai, dar de 3 mai (Vinerea Mare) vor fi liberi până pe 7 mai (a doua zi de Paște). Așadar, cei din sectorul privat vor avea o minivacanță de 4 zile de Paște.

Elevii și preșcolari vor avea vacanța de primăvară în perioada Paștelui ortodox. Mai exact, vacanța elevilor urmează să înceapă pe data de 27 aprilie (sâmbătă), iar apoi se va încheia pe data de 7 mai (marți).

Următoarea minivacanță, după cea de Paște, va fi de Rusalii, când românii vor avea trei zile libere, inclusiv a doua zi de Rusalii, luni, 24 iunie.

Câte zilele libere legale mai au românii în 2024
Din 2024, românii mai au 12 zile libere legale de la stat.

1 mai – Ziua Muncii;
3 mai – Vinerea Mare a Paștelui;
5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024;
6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024;
1 iunie – Ziua Copilului;
23 iunie (duminică) – Rusalii;
24 iunie (luni) – a doua zi de Rusalii;
15 august – Adormirea Maicii Domnului;
30 noiembrie – Sfântul Andrei;
1 decembrie – Ziua Națională a României;
25 decembrie – prima zi de Crăciun;
26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai periculoasă armă din istorie. Poate să facă prăpăd
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Elena Lasconi despre posibile negocieri cu PNL: „Este nevoie de o igienizare în PNL, nu se pot detașa de PSD”
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!