Veşti bune înainte de Paşte. Produsul nelipsit de pe masa românilor la această sărbătoare s-a ieftinit

Paștele nu ar fi vreodată la fel fără tradiția vopsirii ouălor. Cu toate acestea, de la an la an sunt tot mai scumpe. Dacă în 2022 puteam cumpăra un cofraj de 30 de ouă la circa 30 de lei, în 2023, prețul mediu ajunsese undeva la 45 de lei. Anul acesta, vom plăti până la 55 de lei, în funcție de mărimea lor și de calitatea producției.
Filip Stan
09 apr. 2024, 09:58
Veşti bune înainte de Paşte. Produsul nelipsit de pe masa românilor la această sărbătoare s-a ieftinit

În Europa, prețurile ouălor sunt cu 10% până la 15% mai mici decât anul trecut de Paşte, dar sunt încă aproape duble față de cele din 2021, reflectând o piață bulversată de boli, o cerere mare și costuri în creștere pentru fermieri. Este al doilea an consecutiv în care consumatorii se confruntă cu șocul prețurilor înainte de Paşte și de Paşte, ambele ocazii în care ouăle joacă un rol important.

În timp ce prețurile globale sunt mai mici decât în această perioadă a anului trecut, ele rămân ridicate, a declarat Nan-Dirk Mulder, specialist în cadrul diviziei RaboResearch Food and Agribusiness a firmei financiare olandeze RaboBank. Mulder nu se așteaptă ca acestea să revină la nivelurile din 2021.

Ouă ieftine de Paşte pe masa românilor

În România, avem cel mai mic preț la ouă din noiembrie încoace. S-au ieftinit cu peste 15% față de anul trecut, scrie – Economica.net.

După scumpiri anuale de peste 37% în 2023 față de 2023, ouăle au devenit tot mai ieftine, atât în România cât și în celelalte state membre, exceptând Estonia unde prețul a urcat cu  22,9% față de perioada similară a anului trecut, arată date ale Comisiei Europene, din 25 martie.

Vouchere alimente Paşte 2024. Cum poți verifica soldul de pe cardul social? În aprilie, se vor livra alţi 250 de lei pentru cozonaci şi miel

Mai exact, prețul mediu la poarta centrelor de ambalare din România a ouălor categoria A, crescute în aer liber, a ajuns la 187,7 euro pentru  100 de kilograme, cu 15,1% sub prețul mediu din perioada similară a anului trecut, după o scădere lunară de 0,7% și una săptămânală de 0,1%.

Pentru România, este cel mai mic preț din noiembrie 2023, iar comparativ cu alte state membre avem al doilea cel mai mic preț după Cipru unde prețul mediu la poarta fermei aa ajuns la 172,9 euro 100 de kilograme, exact cât era și anul trecut.

Spre comparație, la nivelul UE, ieftinirea a fost, în medie, de 12,7%, cu un vârf în Olanda unde prețurile s-au diminuat cu 19,8%.

Una dintre explicații ar putea fi o ușoară creștere a producției la nivel european. Potrivit unei analize a Comisiei Europene, anul acesta producția de ouă a UE ar putea crește ușor, cu 0,7% față de anul trecut, până la 6,8 milioane de tone, pe fondul unui plus de producție în toate statele membre, exceptând România ( minus 1,4%), Suedia (minus 24%), Slovenia (minus 1,1%) și Finlanda ( minus 1,7%).

România ar putea produce astfel 360.000 de tone de ouă, cu 5.000 de tone mai puțin decât anul trecut. Dar la prețul mai scăzut contribuie și alți factori. Mai exact, la nivelul UE, costurile cu cerealele și proteinele din hrana păsărilor au scăzut la 34 de euro per 100 de kilograme de produs de la 73 de euro cu un an în urmă. De altfel, în februarie aul acesta s-au raportata cele mai mici costuri medii din ianuarie 2020 încoace, în condițiile în care au existat perioade în care producția a 100 de kilograme de ouă necesita o cheltuială de 82 de euro.

Potrivit unei analize a Comisiei Europene, anul acesta producția de ouă a UE ar putea crește ușor, cu 0,7% față de anul trecut, până la 6,8 milioane de tone, pe fondul unui plus de prodducșie în toate statele membre, exceptând România ( minus 1,4%), Suedia (minus 24%) și Slovenia (minus 1,1%) și Finlanda ( minus 1,7%).

România ar putea produce astfel 360.000 de tone de ouă, cu 5.000 de tone mai puțin decât anul trecut.

Preţuri mai mari pentru ouăle bio de la fermă

Marius Marin este comerciant de ouă din 2022 și spune că nu plănuiește să scumpească ouăle înainte de Paşte, adăugând că anumiți fermieri fac asta atunci când crește și cererea. Totodată, el a explicat faptul că, în mod normal, nici producția nu suferă modificări în perioada sărbătorilor, întrucât ar fi o pierdere și mai mare dacă ar cumpăra mai multe găini pe care apoi ar trebui să le sacrifice.

Antreprenorul, împreună cu soția sa, Roxana Marin, și-au creat „Cuibarul” la 30 de kilometri de București, într-un spațiu unde găinile sunt crescute în sistem free-range, ceea ce înseamă că acestea se bucură de soare, de libertate, de aer curat și au o viaţă lipsită de stres.

Preţuri exorbitante la carnea de miel, cu puțin timp înainte de Paşte! Ce greutate minimă trebuie să aibă mielul sacrificat

Crescătorii de oi fac primele calcule pentru prețul la carnea de miel din acest an. Perioada fătărilor a început mai devreme, așa că oierii speră că vor avea miei suficienți pentru a satisfacere cererea din piață și pentru export.

Greutatea minimă a mielului de la care crescătorii își pot calcula un profit. Costurile crescute cu creșterea animalelor au făcut ca fermierii să poată spera la un câștig numai din valorificarea mieilor care depășesc o anumită greutate.

Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, Ionică Nechifor, președinte al Asociației Crescătorilor de Ovine şi Caprine Moldoovis, a arătat că perioada este una foarte aglomerată pentru oieri care sunt preocupați atât de fătări, cât și de valorificarea mieilor și de muls. Referitor la prețul mieilor pentru Paşte, Nechifor arată că prin Stațiunea de Cercetare de la Popăuți s-a făcut și un calcul al cheltuielilor și al veniturilor pe care un crescător de ovine le poate avea din vânzări.

Carnea de miel, aproape 10 euro la poarta fermei, după creșterea de preț de peste 5% din ultima săptămână. Costul a crescut în toată Europa

”În această perioadă observ că sunt foarte multe variante de preț, iar noi, pentru a nu mai lăsa loc la tot felul de speculații, am făcut un preț calculând absolut toate cheltuielile care au existat până la ajunge un miel, de exemplu, la vârsta de trei luni și să aibă o greutate optimă de 30 kg în viu; într-adevăr, prețul în mod normal, în mod real pe kilogramul de miel în viu în această perioadă nu ar trebui să depășească 22 lei fără TVA, deci undeva în 23,8 – 24 de lei pe kilogramul viu ar trebui să fie mielul”, a arătat Ionică Nechifor.

Oierii au un profit de 10% la vânzarea mielului cu prețurile medii de acum

Liderul Moldoovis a subliniat că pentru a fi profitabilă vânzarea mieilor, aceștia trebuie să aibă o greutate minimă de 30 de kilograme. ”Eu am spus întotdeauna că noi ar trebui să valorificăm la o anumită greutate mieii tocmai de a avea un anumit profit și vorbim aici de o greutate în medie de 30 de kilograme în viu, care ar aduce și fermierului un 10% profit. E normal pentru ca să poată să reziste în continuare pe piață”, a precizat Nechifor.

”Randamentul la sacrificare este de circa 62% ori un miel la 30 kilograme cu un randament de 62% nu poate să ajungă 60 lei kilogramul ca casă, cel mult ajunge undeva la 40-41 lei pe kilogram în carcasă – acesta ar fi prețul corect, ca și fermier să beneficieze de un ușor adaos comercial și în rest”, a punctat Nechifor.

Liderul din oierit a explicat că în spatele vânzării unui miel stau cheltuieli consistente cu întreținere a animalelor și cu salariații. ”Sigur că fermierul își face o rezervă de bani acum pentru a putea rezista pe toată perioada verii. Totuși, totuși, un preț prea mare ar reduce, să spunem, procentul de achiziție, ceea ce nu ne avantajează pe noi”, a mai spus Nechifor.

Președintele Moldoovis a dat asigurări că pe piață se găsesc pentru Paști miei pe toate gusturile și pentru toate buzunarele.

”În toată perioada aceasta să știți că o să avem miei de 35 kg, o să avem miei de 25 kg, o să avem miei într-o greutate pe dorința fiecărui consumator. Cel care vrea un miel de 15 kg în carcasă vă garantez că-l va găsi în orice fermă din România și vorbesc de fermele de oi. Cel care vrea să ia un eu miel mai mic, nu recomand nimănui, nici consumatorilor, nici fermierilor, să valorifice sub greutatea de 10 kg per carcasă. Cea mai mare pierdere este la fermier pentru că acel animal mai bine îl ține în continuare, chiar dacă nu-l valorific acum, îl va da pentru export, el va lua în greutate”, a explicat Ionică Nechifor, menționând că cele mai mari cheltuieli cu creșterea mieilor sunt în primele luni după fătare, când aceștia sunt foarte sensibili și au nevoie de multă îngrijire.

Prețuri exorbitante la carnea de miel, cu puțin timp înainte de Paște! Iată cât a ajuns să coste un kilogram!

Românii se pregătesc intens pentru sărbătorile pascale și deja au început să își facă rezervările la carnea de miel. Surpriza cea mai mare pe care au avut-o a fost prețul. Cât costă un kilogram de carne?

Prețurile la carnea de miel au explodat. Comercianții au scos deja la vânzare carnea proaspătă de miel și au pregătit agenta pentru rezervările de Paşte. Chiar dacă românii se pregăteau pentru scumpiri, aceștia au avut o surpriză când au aflat care este prețul pentru un kilogram de carne de miel.

În momentul de față, în măcelării, carnea de miel se găsește la prețul de 48 de lei per kilogram. Cei care au făcut rezervare pentru săptămâna de dinainte de Paşte vor plăti mai mult, aproximativ 55 de lei per kilogram.

Citește și: Preţurile explodează înainte de Paşte. Cât costă în pieţe un kilogram de carne de miel sau unul de roşii româneşti

Potrivit Observator, România este pe locul trei în Uniunea Europeană la scumpirea cărnii de miel, după Estonia și Ungaria, cu toate că suntem pe locul doi la producție.

„Evident că a crescut și prețul furajelor și ne întâlnim cu niște fenomene care nu depind de fiecare crescător. Pe fondul faptului că au pierdut în ultima perioadă, încearcă să recupereze înaintea sărbătorilor. Până în ultimele zile, înainte sărbătorilor de Paşte, prețul mai crește puțin”, a declarat Dragoș Frumosu, expert în industria alimentar pentru sursa menționată anterior.

Anul acesta va scădea vânzarea de carne de miel

Carnea de miel a ajuns deja în carmangerii, însă vânzători sunt rezervați atunci când vine vorba de cantitatea care urmează să fie vândută. Proprietarul unui magazin de produse din carne a dezvăluit că anul acesta se vor vinde mai puțini miei ca anul trecut, având în vedere că prețul este mult mai mare.

„Lucrăm cu abatoare din România, care sacrifică miei de Paşte, mare parte din nordul ţării. Merg cu ei la abator şi ni se livrează la carmangerie. Începând de la 7-8 kg, maxim 18 kilograme. Anul acesta se vor vinde mai puţini miei ca anul trecut, unul din factori fiind preţul. Va fi undeva între 50 şi 55 de lei. Destul de măricel”, Cristina Smădu, proprietar magazin produse din carne.

 

Astfel de ouă sunt marcate cu cifra 1, fiind prima cifră din inscripțiile pe care le găsim pe ouă. Soții Marin comercializează un cofraj de 30 de ouă, de mărime M, cu prețul de 51 de leiCele din categoria L sunt doar cu puțin mai scumpe, având prețul de 54 de lei.

„Nu se poate compara un ou de la o găină crescută cu acces în aer liber, la soare și hrănită cu iarbă, cu oul de la o găină crescută închisă în baterii. Diferența între aceste ouă se poate observa, în primul rând, prin faptul că albușul este mai consistent, mai legat, atunci când oul este spart, dar diferența se simte și la gust. E acel ou de țară pe care îl regăsești doar la sistemele de creștere cu cifrele unu și zero. În ceea ce privește culoarea gălbenușului, pe această temă este o întreagă polemică. Nuanța de portocaliu a gălbenușului este determinată de cantitatea de caroten pe care o consumă găina, însă acesta poate arăta la fel și în cazul în care în hrana găinilor au fost adăugați aditivi de colorare”, a declarat Marius Marin pentru retail.ro.

Concret, anul acesta, un ou pleacă de la poarta fermierului cu un preț situat între 1,50 lei și 1,90 lei pentru persoanele fizice. În cazul vânzării angro, prețul se negociază diferit.

În altă ordine de idei, soții Marin livrează gratuit comenzile către clienții din București, dar și către cei din partea de nord a județului Ilfov (Periș, Niculești, Ciolpani, Snagov, Săftica, Balotești, Corbeanca, Paradisul Verde, Voluntari, Pipera, Tunari, Otopeni).

Cum recunoaștem un ou de calitate?

În general, calitatea ouălor pe care le cumpărăm depinde de modul în care sunt crescute găinile. În acest sens, prima cifră din inscripțiile pe care le găsim pe ouă este cea mai importantă. Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pe piețele românești există patru categorii de ouă.

  • Cifra zero la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute ecologic, în spații largi în care nu sunt folosite cuști. Acestea nu sunt hrănite cu furaje ce conțin aditivi sau coloranți sintetici, ci mănâncă iarbă care nu a fost tratată. Ouăle din această categorie sunt cele mai bune.
  • Cifra unu la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la găini crescute în aer liber. Aceste păsări se bucură de un spațiu de minimum 4 metri pătrați și au acces la suprafețe mari în aer liber, acoperite de verdeață și vegetație. Din păcate, însă, hrana acestor găini nu este certificată ecologic.
  • Cifra doi la începutul codului de pe ouă indică faptul că acestea sunt de la găini crescute la sol, în hale. Înaripatele nu au parte deloc de lumină naturală și există riscul ca în acest mediu să apară canibalismul între păsări. Codul de pe ouă care începe cu cifra doi indică faptul că acestea pot fi consumate, dar nu se recomandă pentru alimentația copiilor.
  • Cifra trei la începutul codului indică faptul că ouăle provin de la păsări crescute în baterii. Aceste găini trăiesc în condiții de stres constant, în cuști suprapuse, de mici dimensiuni. Păsările nu văd lumina zilei niciodată, iar alimentația lor conține medicamente și furaje modificate genetic.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul italian al apărării acuză pe secretarul general al NATO de trădare
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!