Românii cu „boli obişnuite” vor plăti cotizaţie pentru concediile medicale. Conform noilor reguli, toți cei încadrați la „boli obișnuite”, adică afecțiunile codificate cu indicele 01 în foaia de concediu medical, vor fi obligați să plătească o cotizație de sănătate pentru indemnizația de concediu medical. Cu toate acestea, au fost introduse și excepții pentru unele afecțiuni grave.
„Ordonanța a fost amendată pentru a introduce și o serie de scutiri de la plata cotizației la asigurări de sănătate în indemnizațiile concediilor medicale pentru anumite categorii de pacienți. A fost nevoie de o revenire pentru a elimina orice interpretare laxă sau neclară a deciziilor pe care Executivul le intenționează. Mai precis, principiul care a stat la baza acestui amendament este următorul: pentru bolile obișnuite această taxă de sănătate se va plăti pentru indemnizația de concediu medical, dar pentru o altă serie de concedii medicale, pentru alte afecțiuni, ea va fi scutită. Și principiul este următorul: poate știți pe spatele unei foi de concediu medical se găsește o listă cu anumite cote, cu anumiți indici. Boala obișnuită înseamnă indice 01 la concediul medical. Pentru aceste tipuri de concedii medicale, pentru afecțiunile care se încadrează la indicele 01 atunci cotizația de sănătate pentru indemnizația de concediu medical se va plăti. Pentru toate celelalte însă ea nu se va plăti”, a declarat Mihai Constantin.
Astfel, bolile grave precum cele oncologice, tuberculoza, HIV/SIDA, arsurile mari și urgențele medicale vor fi scutite de la plata acestei cotizații. Decizia de încadrare a unei afecțiuni ca „boală obișnuită” va fi luată de medicul care acordă concediul medical.
„Sunt exceptate așadar de la plata acestei cotizații toate bolile grave aduse în spațiul public: bolile oncologice, TBC, HIV/SIDA, marii arși, urgențele medicale, și o întreagă categorie, ele se găsesc pe spatele oricărei fișe de concediu medical. Noțiunea de boală obișnuită reprezintă codul de indemnizație 01 prevăzut în ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS nr. 1.192 din 2020. Acesta a fost criteriul introdus astăzi pentru a clarifica cine va plăti acea indemnizație pentru concediu medical”, a adăugat Constantin.
Potrivit datelor prezentate, în anul 2023 au fost înregistrate în total 3.385.466 de concedii medicale, din care 1.987.217 au fost încadrate la categoria codului 01. Aceste modificări vor fi aplicate retroactiv începând cu data de 1 aprilie 2024.