„Toată viața mea a fost o carte. Iar dacă ar fi să scriu una, s-ar referi la perioada în care am fost închis și cum vedeam eu lucrurile în acele momente. Am avut doua pasiuni, fizica și sportul, care mi-au părut în mod natural complementare. Astăzi, mă uit la Hallmark, la filme englezești și ascult Leonard Cohen. Nu îmi place să ies în față. Sunt o fire retrasă. Acesta este și motivul pentru care am acordat un singur inteviu până acum”.
Asa se descria Valentin Ceausescu in singurul interviu acordat presei din Romania dupa 1990. E drept, nu acordă interviuri, cel putin nu presei romanesti. Poate nu e pregatita pentru ce are el de spus, poate…asa cum spunea si fratele sau Nicu Ceausescu: „Străinii e bine sa stie adevarul. Dumneavoastra intai sa aflati adevarul despre ce a fost in tara.
Într-un alt interviu acordat Irish Times in 2009, Valentin Ceauşescu afirma:”Tata era autoritar când trebuia, însă eu îl vedeam destul de rar. Era extrem de ocupat. Interacțiunea am avut-o în copilărie cu bunica din partea mamei sau cu mama. Și nici mama nu avea atât de mult timp liber. Am fost genul de om liniștit, așa că nu am fost urecheat” de ai mei. (…) Nu am avut gardă de corp decât o scurtă perioadă. Prin 1976, când i-am și detectat. Au pus o mașină după mine, ca protecție. Dar după jumătate de an i-am rugat să o scoată că nu avea nici un sens”.
Discretia lui Valentin Ceausescu l-a facut putin cunoscut iar astazi este practic singurul care duce povara trecutului in spate. Intr-un interviu acordat Associated Press, Valentin isi aminteste ziua de 21 decembrie 89:”Am vrut ca lucrurile să se reformeze. I-am spus tatei că lucrurile trebuie să se schimbe în ziua următoare, dacă va exista una”.
Valentin aduce o explicatie si pentru cultul personalitatii: „Cultul personalității a fost, într-un anume sens, un lucru foarte, foarte straniu. Și, mai ales, cum s-a ajuns aici. Are totuși o explicație. Cultul personalității a fost, de fapt, construit în raport cu o amenințare externă. Amenințarea rusească care era foarte prezentă”.
Cand a inceput sa se traga in Bucuresti, Valentin s-a ascuns in casa unui prieten iar pe 25 decembrie a fost arestat si dus intr-un loc special de unde a vazut executia parintilor sai la televizor.
„Eram acolo cu un comandant și un alt ofițer. Nu m-am uitat la ei. Îmi era rușine, rușine că eram român. Nu era vorba despre modul în care își tratează liderii, nu are legatură cu asta. Este greu de descris, dar aveam acest sentiment când mă uitam, că era ceva murdar. De aceea îmi era rușine să mă uit la așa ceva. Ar fi trebuit să îi omoare pur și simplu. Nu aveau nevoie de un proces. „, declara Valentin în urma cu cativa ani pentru AP.
Potrivit acestuia, România se afundă în decepţie.
„După ’90, doar câteva persoane au fost schimbate de la cârma țării și asta a fost tot. Eu văd o Românie contondentă după 50 de ani. Nu are realism. Românii nu au nici un indiciu de sus despre tot ce se mișcă înainte. După ’90, au sperat în fiecare zi că va veni o mână salvatoare. Iată de ce, decepția se așterne peste societatea noastră”, afirma Valentin Ceauşescu.