UPDATE. Klaus Iohannis a fost întrebat despre negocierile privind semnarea unui acord cu Ucraina, după ce un astfel de document a fost semnat de Ucraina și Letonia.
„Aceste acorduri de securitate sunt, de fapt, acorduri de colaborare și e foarte bine că se închid astfel de acorduri. Și noi negociem un astfel de acord și este bine de știut că acordul nu se referă la situația de ieri sau de astăzi, ci este un acord pentru colaborarea viitoare, care cuprinde și reconstrucția Ucrainei, dar și dezvoltarea legăturilor, unele sunt tradiționale, altele au apărut în acești complicați de război. Noi vrem să folosim oportunitățile care au fost create pentru a înlesni în continuare colaborarea. Noi ajutăm Ucraina în toate felurile posibil. Poate cel mai vizibil este exportul de produse agricole din Ucraina prin România. Cred că nu exagerez dacă spun că dacă n-ar fi fost acest export prin România ar fi fost probleme imense, nu doar în Ucraina, ci și acolo unde se exportă aceste produse agricole. Pe de altă parte, ajutorul umanitar este foarte important în continuare, dar și ajutorul militar este relevant pentru Ucraina. Noi vom continua pe toate palierele atâta timp cât este nevoie și acest acord va crea un cadru mai bun pentru această colaborare”, a spus Iohannis, după Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Vilnius..
UPDATE: Iohannis s-a întâlnit cu Zelenski la summit-ul de la Vilnius: „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina”.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit joi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Vilnius, în marja Summit-ului Iniţiativei celor Trei Mări. „Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante”, a scris șeful statului pe X (fostă Twitter).
„Discuție de fond cu președintele Zelenski în Vilnius, în marja summitului Iniţiativei celor Trei Mări. Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina, pe toate dimensiunile relevante, precum și hotărârea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră durabilă și securitatea energetică”, a scris Iohannis pe X (fostă Twitter), după întâlnirea cu Zelenski.
Klaus Iohannis, întânire cu Volodimir Zelenski la cea de-a IX-a ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări (I3M) are loc, joi, la Vilnius.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, la reuniunea I3M şeful statului va pleda pentru eficientizarea în continuare a Iniţiativei şi obţinerea de rezultate concrete, în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea conectivităţii strategice regionale pe axa Nord – Sud.
De asemenea, şeful statului român, Klaus Iohannis, a evidenţiat relevanţa în creştere a I3M şi potenţialul său valoros, inclusiv în contextul în care tot mai multe state din regiune şi la nivel global îşi manifestă interesul pentru implicarea în această platformă.
Klaus Iohannis, anunţ despre banii românilor: „Numai astfel oamenii pot să înţeleagă importanţa economisirii”
Iohannis a abordat, totodată, perspectiva stimulării conectivităţii cu Ucraina şi Republica Moldova, ambele fiind state participante asociate ale Iniţiativei, ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la Bucureşti. Totodată, el va sublinia că întărirea rezilienţei regiunii, în ansamblul său, este o necesitate vitală în contextul geopolitic actual. În acest sens, Klaus Iohannis va evidenţia, în special, valoarea adăugată a proiectelor Rail2Sea şi Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăţi mobilitatea militară şi rezilienţa în domeniul infrastructurii din regiune, a precizat Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Iohannis a iterat faptul că ţara noastră va continua să urmărească consolidarea Iniţiativei şi a instrumentelor de care aceasta dispune, inclusiv Fondul de Investiţii şi Fondul de Inovare, în deplină sinergie cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum şi în direcţia consolidării parteneriatului transatlantic.
Atac masiv al Rusiei în Ucraina: Au fost lansate peste 80 de drone şi rachete în cinci regiuni, o termocentrală de lângă Kiev a fost lovită, 4 morţi la Mîkolaiv. Zelenski: „Avem nevoie de un alt tip de sprijin, nu de discuţii lungi şi cu ochii închişi”
Zeci de rachete şi drone ruseşti au lovit joi instalaţii energetice ucrainene din cinci regiuni, într-un atac major care sporeşte presiunea asupra sistemului energetic aflat şi-aşa în dificultate, în timp ce rezervele de apărare aeriană ale Ucrainei se diminuează, relatează Reuters şi Ukrainskaia Pravda.
Loviturile au avariat instalaţii începând din regiunea Liov, la graniţa cu Polonia, până în regiunea nord-estică Harkov, unde a fost întreruptă energia electrică pentru 200.000 de persoane, a declarat un consilier prezidenţial.
„Avem nevoie de apărare aeriană şi de un alt tip de sprijin în domeniul apărării, nu de discuţii lungi şi cu ochii închişi”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
Apelurile Kievului pentru furnizarea urgentă de apărare aeriană din partea Occidentului au devenit din ce în ce mai disperate de când Rusia şi-a reluat luna trecută atacurile aeriene cu rază lungă de acţiune asupra sistemului energetic ucrainean. Atacurile, care au lovit centrale termice şi hidroelectrice, au stârnit temeri cu privire la rezistenţa unui sistem energetic care a fost afectat deja de o campanie aeriană rusă în prima iarnă a războiului.
Comandantul forţelor aeriene ucrainene a declarat că apărarea aeriană a doborât 18 dintre rachetele trase de rusşi şi 39 de drone. În atac au fost folosite 82 de rachete şi drone în total, a precizat armata.
Mai multe detalii