Cu siguranță ai mâncat cel puțin odată ciorbă de pește, care este un preparat tradițional și gustos. Totuși, doar bucătăresele cu adevărat pricepute știu că există un ingredient ce trebuie pus în oala de ciorbă, pentru a avea gustul de altădată.
Dacă credeai că știi să faci cea mai bună ciorbă de pește, ei bine, s-ar putea să te înșeli! Există un ingredient pe care doar bucătăresele cu adevărat pricepute îl cunosc.
După cum credincioșii știu bine, în Postul Paștelui există mai multe zile cu dezlegare la pește, iar o alegere bună poate fi chiar ciorba de pește.
Dacă te-ai gândi că ciorba de pește este un preparat dificil de realizat, ei bine, nu este deloc adevărat.
Ciorba de pește este un preparat simbol din Delta Dunării. Totuși, există niște secrete când vine vorba de prepararea ei.
În primul rând, adevăratele bucătărese folosesc mai multe specii de pește ca zeama să iasă delicioasă.
În general, e nevoie de trei până la cinci specii de pești ca totul să iasă bine. Dacă nu este posibil, poți folosi mai multe bucăți din pește, cum ar fi capul sau tacâmuri de pește.
„Ideea e simplă: baza de pește înseamnă zeama rămasă de la o fiertură domoală, la foc mic, a peștilor, împreună cu niște legume și, ulterior, strecurată și eventual limpezită. Această bază de pește este cea care dă gustul preparatului final. În această zeamă mai fierbem câteva legume tăiate mărunt, ca de ciorbă“, scrie Cosmin Dragomir în cartea “Curatorul de zacuscă“.
Acum că ai aflat ce să pui în ciorba de pește ca să iasă la carte, iată care sunt ingrediente de care ai nevoie:
Modul de preparare e foarte simplu. Mai întâi spală tacâmurile și capul de pește și lasă-le la fiert într-o oală cu apă și sare.
Pentru cantitățile de mai sus este vei avea nevoie de patru litri de apă. Atunci când se formează spuma, trebuie înlăturată cu o paletă de câte ori e nevoie.
Tacâmurile de pește și capul trebuie să stea la fiert la foc mediu în jur de 30 de minute, până când trece timpul, poți spăla și curăța legumele. Ceapa dar și ardeii se taie în cubulețe mici, iar cartofii în cubulețe ceva mai mari.
Când tacâmurile au fiert, se strecoară supa în care a fiert peștele și se pune din nou pe foc.
După aceea se pun legumele tăiate, roșiile la conservă și se mai lasă la fiert 15 minute.
Bucățile de pește se adaugă după ce timpul trecut, se condimentează după gust și se mai lasă la fiert 10 minute, mai exact până când peștele este gătit.
La final, ciorba de pește se acrește cu oțet, în funcție de gust.
Citește și Nu mânca acești 3 pești! Pot provoca depresie, insomnie și chiar ceață mentală
După cum bucătăresele procedează, pune la final și verdeață, după ce ai oprit focul. Leușteanul sau pătrunjelul oferă un gust și mai profund al ciorbei care sigur îți va da pe spate întreaga familie.