România are un magazin fără case de marcat, se plătește doar cu cardul bancar, fără cash. Produsele sunt cântărite automat pe raft. Dacă vrei să le returnezi, trebuie să le pui la loc exact de unde le-ai luat. Când ai terminat cumpărăturile, doar ieși din magazin și se va lua automat suma pentru ce ai cumpărat de pe cardul tău. Ideea e să nu mai fie cozi lungi și să faci cumpărăturile mult mai repede.
„Am avut o iniţiativă în parlament pentru angajat să decidă angajatul cum vrea salariul. Magazinul asta ar fi în afara legislaţiei, trebuie să pună în faţa clienţilor ambelor sisteme. Legislaţia trebuie să permită ambele sisteme, iar clienţii să decidă ce monedă să folosească, electronică sau cash. Nu mai trebuie să-i punem pe oameni să plătească taxe şi comisioane pentru dechidere şi închidere de carduri, comisioane la retragere„, a declarat George Tuţă, candidat din partea Coaliţiei la primăria Sectorului 1, în exclusivitate la România la raport, emisiune moderată de Andreea Creţulescu la România TV.
Auchan a deschis primul magazin inteligent, fără case de marcat. În ce oraș îl găsești
Bogdan Nica, fost șef la Protecția Consumatorilor, crede că această metodă este abuzivă. „Dacă aș fi acum șef la ANPC m-aș uita foarte atent. Mi se pare totuși o practică comercială abuzivă. Există un anumit mod în care să nu poți să intri și să ieși din magazin decât făcând o anumită spirală.
În noiembrie 2023, în Verona, Italia, s-a deschis primul supermarket care folosește inteligența artificială. Supermarketul „Prendi&Vai” permite clienților să ia produsele direct de pe raft și să le bage în geantă, fără să meargă la casa de marcat.
Un sistem de senzori identifică fiecare client și produsele pe care le ia. Apoi, inteligența artificială calculează suma de plată. Totul se face cu grijă la confidențialitate și la protejarea datelor. Când pleci din „Prendi&Vai”, plătești digital. Poți folosi cardul bancar, smartphone-ul sau o aplicație specială. Un cod QR îi va lăsa pe oameni să iasă din supermarket fără să aștepte bonul fiscal. În schimb, vor primi un bon virtual imediat ce părăsesc magazinul.
Guvernul norvegian a propus un set de măsuri pentru a proteja dreptul consumatorilor de a plăti cash, cu bancnote şi monede, într-o ţară care se află pe primele locuri în lume în tranziţia la plăţile digitale, transmite Bloomberg.
Obiectivul autorităţilor este acela de a asigura „securitatea pentru cei care sunt reticenţi la utilizarea de soluţii de plăţi digitale”, precum şi creşterea gradului de pregătire a societăţii pentru situaţii de urgenţă, a declarat ministrul norvegian al Justiţiei, Emilie Enger Mehl într-un comunicat de presă transmis vineri.
Propunerea, care a fost anunţată prima dată în luna septembrie 2022, le va permite consumatorilor să plătească în numerar la toate locaţiile de vânzări unde alte tipuri de plată pentru bunuri şi servicii sunt acceptate de comercianţi, se precizează în comunicat. Reguli speciale se vor aplica pentru transportul de pasageri.
Chiar dacă utilizarea numerarului în Norvegia a coborât la cel mai scăzut nivel de pe glob la debutul pandemiei, în ultima perioadă a rămas stabil, informa Banca Centrală a Norvegiei în luna mai a anului trecut. Potrivit sursei citate, doar 3% dintre norvegieni au utilizat numerarul la ultimele lor achiziţii într-un magazin tradiţional. Cu toate acestea, cererea de numerar a crescut în ultimul an, în condiţiile în care numărul de retrageri de la ATM-uri şi magazine a crescut, a precizat la acea dată Banca Centrală a Norvegiei.
Câţi bani cash putem folosi pe zi. Începând cu 16 iunie 2024, aceste schimbări, care vizează limita de tranzacționare zilnică și regulile de gestionare a numerarului, sunt cruciale pentru toți cei implicați în procesul de plată și încasare a sumelor în numerar.
Legea 406/2023, cunoscută popular sub numele de legea banilor cash, împreună cu Ordonanțele de Urgență 98/2023 și 115/2023, au pus bazele acestei transformări legislative. Unul dintre aspectele cheie ale acestei legi este introducerea unei limite zilnice de tranzacționare în numerar, stabilită la 10.000 de lei pentru orice tranzacție între persoane fizice și entități juridice.
Citeşte şi: Câți bani câștigă artiștii din România pentru un spectacol. Delia se află pe locul 3 în clasament
În plus față de această limită, modificările legislative vizează și regulile referitoare la gestionarea soldului de casierie și procedurile de avansuri de decontare. Astfel, conform noilor reglementări, la sfârșitul fiecărei zile, sumele de numerar nu vor putea depăși limita de 50.000 lei. În cazul magazinelor de tip cash and carry, supermagazine și hipermagazine, care funcționează în conformitate cu noile reglementări, limita pentru sumele de numerar la finalul fiecărei zile nu va putea depăși 500.000 lei. Orice sumă care depășește acest plafon va trebui depusă în conturile bancare în decurs de două zile lucrătoare.
O altă schimbare notabilă este impunerea operatorilor economici de a accepta cel puțin un mijloc de plată electronică, consolidând astfel eforturile de digitalizare a sistemului financiar din România.
Deși inițial existau planuri pentru schimbări mai radicale, acestea au fost reduse, iar premierul Marcel Ciolacu a explicat că această decizie a fost luată având în vedere pregătirea insuficientă a economiei pentru o tranziție bruscă spre utilizarea exclusivă a plăților electronice. Astfel, adaptările succesive ale legislației au reflectat nevoia de a menține un echilibru între modernizarea sistemului financiar și necesitățile economice ale diferitelor medii, în special a celor rurale.