Câte salarii compensatorii poate primi un angajat în 2024 și în ce condiții poate beneficia de ele

Salarii compensatorii 2024. Pierderea locului de muncă prin concediere este, cu siguranță, un moment dificil pentru orice angajat. Situația poate fi ușurată prin acordarea de salarii compensatorii.
Alina Costache
15 apr. 2024, 23:46
Câte salarii compensatorii poate primi un angajat în 2024 și în ce condiții poate beneficia de ele
Câte salarii compensatorii poate primi un angajat

Salarii compensatorii 2024 – Ce sunt, cine le primește și în ce condiții se acordă. Legea nu prevede un drept garantat al salariațiolor la asalarii compensatorii în caz de concedii. O asfel de reglementare a existat până la finalul anului 201o, prin Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel Național, dar de la acel moment a rămas la latitudinea angajatorilor dacă doresc să își asume sau nu acirdarea unor astfel de compensații în caz de concediere.

În sectorul de stat, în anumite ramuri de activitate, prin Contracte Colective de Muncă încheiate la nivel de ramură de unități, urmare a negocierilor purtate de partenerii sociali, s-a agreat acordarea de salarii compensatorii în caz de concediere colectivă.

Citește și: Salarii de peste 8.000 de lei pentru această categorie de români. Nici măcar nu-ţi trebuie facultate!

Spre exemplu, prin Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Sector de Negociere Colectivă Sănătate pentru anii 2023-2025, Ministerul Sănătății și-a asumat obligația ca, în caz de concediere colectivă, spitalel în care este angajat personalul sanitar vizat de concediere să acorde compensații bănești în raport de vechimea în muncă, astfel:

  • pentru vechime 0-5 ani: 5 salarii brute lunare;
  • pentru vechime între 5 și 10 ani: 12 salarii brute lunare;
  • pentru vechime peste 10 ani: 24 de salarii brute lunare.

În sectorul privat, numai o parte din marile companii acordă salarii compensatorii în caz de concediere, media fiind de 2 sau 3 salarii brute lunare. Cazurile sunt puține, reprezenând excepția, nu regula.

Se poate vorbi de salarii compensatorii numai în situaia concedierii din motive ce nu țin de persoana salariatului. Astfel, în caz de concediere pentru necorespundere profesională sau orice alt tip de concediere dispusă din motive ce țin de persoana salariatului, nu se pune problema de salarii compensatorii.

Salariile compensatorii se acordă prin negociere între salariatul vizat de concediere și angajator. Chiar dacă angajatorul nu și-a asumat, prin contractul colectiv de muncă, prin regulamentul intern sau prin contractul individual de muncă, obligația de a acorda salarii compensatorii în caz de concediere, de multe ori optează pentru această variantă.

Citește și: Românii, în coada clasamentului. Sunt cel mai prost plătiți din Europa. Ce salarii medii primesc comparativ cu angajații altor țări

De obicei, angajatorul propune un salariu de bază lunar, iar negocierile finale se concretizează în două sau trei salarii de bază brute lunare. Angajatorii optează pentru această formulă pentru a se asigura că salariații nu vor contesta în instanță concedierea la care sunt supuși,  căci în cazul în care aceștia vor obține câștig de cauză, vor trebui să restituie angajatorului banii primiți cu titlu de salarii compensatorii.

„Pentru a atenua impactul concedierii asupra salariaților vizați, dar și pentru a minimiza riscul declanșării unui conflict individual de muncă (litigiu), angajatorii preferă să acorde salarii compensatorii. Ca practică, angajatorii menționează expres, atât în notificările de preaviz, cât și în cuprinsul deciziilor de concediere, numărul de salarii acordat cu titlu de salarii compensatorii, cuantumul brut și net al acestora, precum și data la care vor fi efectiv plătite”, spune avocatul Isabela Delia Popa, pentru Știrile PRO TV.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Parcul unicat din București de care majoritatea locuitorilor n-au auzit. A fost reabilitat, e liniștit, curat și ferit de aglomerație
Capital.ro
NU MAI POȚI avea permis dacă nu treci testul. Anunț de la Guvern astăzi, 6 IULIE: Se face ca în toată lumea
Playtech.ro
ȘOC! Lidia Buble, cea mai FIERBINTE apariție pe plajă. A lăsat TOT la vedere, a încins atmosfera
DailyBusiness
Statul nu mai oferă bani acestor români! Anunțul oficial
Adevarul
Ce părere aveau Hitler și comandanții germani despre români: „Cu românii nu se poate face nimic“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Grecia, dincolo de agitația turistică. Locurile în care te poți bucura de o vacanță unică
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Ce a pățit Florentina din Iași, după ce s-a cuplat pe Facebook cu un tânăr de 29 de ani? Cine era Alexandru, de fapt
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
MAI menține ordonanța privind suspendarea permiselor șoferilor testați FALS pozitiv pentru substanțe interzise. Cu ce soluție vine Ministerul
Capital.ro
Decizie pentru TOATE FEMEILE din România. Anunț venit chiar astăzi, 6 IULIE: Semnez şi promovez
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Premierul Marcel Ciolacu susține ordonanța antidrog, deși peste 150.000 de români cer retragerea ei
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!