Top alimente sănătoase. O dietă echilibrată este secretul unei alimentații sănătoase! Dacă dorești să îți asiguri o gamă largă de nutrienți în dietă, este vital să știi cele mai sănătoase alimente și beneficiile acestora. Dar, în general, ceea ce este super sănătos pentru o persoană poate fi o catastrofă pentru alta. Cu toate acestea, dacă te uiți la substanțele nutritive vitale pe care le conține, există alimente care sunt în mod clar printre cele mai sănătoase din lume.
Un specialist a analizat cantitatea de 17 nutrienți vitali găsiți în alimente. Acesta a pus proporția de nutrienți, cum ar fi vitamina A, B12 sau fibre, în raport cu numărul de calorii. Cu cât este mai mare valoarea unui aliment, cu atât este mai sănătos. Doar un singur aliment a reușit să obțină 100% din nutrienții necesarului zilnic la 100 de calorii.
Consumul de fructe este cu siguranță întotdeauna o idee bună. Cu toate acestea, legumele sunt chiar mai sănătoase. Surpriza este ascunsă în primul loc: cea mai sănătoasă mâncare dintre toate este năsturelul (foto). Această plantă medicinală discretă, cunoscut în terminologia populară brâncuță sau măcriș de baltă, atinge 100% din doza zilnică recomandată de 17 nutrienți la 100 de calorii.
Nasturelul are un gust minunat în mâncărurile cu cartofi, oăa sau în salate. Ele dau mâncării o notă ușor picantă. Dacă vă creșteți singuri planta, trebuie să vă asigurați că o udați des.
Pe locul doi se află varza chinezească. Aceste legume sunt ușor de digerat și aduc multe substanțe nutritive sănătoase cu ele. Doar 100 de grame acoperă un sfert din necesarul zilnic de vitamina C. În plus, varza chinezească este bogată în proteine vegetale și aminoacizi de înaltă calitate.
Pe locul 3 este manglod sau sfecla elvețiană. Cu locul al treilea, legumele cu frunze verzi au ajuns înaintea spanacului (locul cinci) în lista celor mai sănătoase alimente.
Practic, legumele verzi sunt printre cele mai sănătoase alimente din lume. Locurile rămase în primele zece sunt, de asemenea, ocupate de verde. Locul al patrulea merge la frunzele de sfeclă roșie, urmate de spanac, cicoare, salată verde, patrunjel, salată romană și varză.
Devine puțin mai colorat în top 20: ardei roșii, arpagic, varză, broccoli și dovleac. Dacă pur și simplu puneți totul împreună într-o tigaie, veți avea o masă delicioasă și, mai presus de toate, extrem de sănătoasă în cel mai scurt timp.
Cine ar fi crezut? Dintre cele 41 de alimente examinate care au îndeplinit criteriile, doar șapte au fost fructe. Așa că lămâia a ajuns pe locul 28. Acest lucru îl face cel mai sănătos fruct din lume – pentru că nici un singur tip de fruct nu a ajuns în primele zece.
Desigur, chiar dacă merele, afinele și bananele nu sunt în clasament, asta nu înseamnă că nu sunt sănătoase. Dar lista a fost întocmită în conformitate cu criterii foarte stricte, astfel încât doar alte șase tipuri de fructe au făcut-o în afară de lămâie.
Drept urmare, căpșunile au ajuns pe locul 30 în clasament. Deși 90% din nucile colective constau din apă, restul de zece procente conțin o mulțime de vitamine. Cu o mână de căpșuni, acoperiți deja nevoia de vitamina C pe zi. În același timp, fructele roșii sunt, de asemenea, surprinzător de scăzute în calorii și grăsimi.
În plus față de lămâie, alte fructe citrice au transformat-o în cele mai sănătoase alimente. Grapefruitul portocaliu, lime și roz au aterizat pe locurile 33, 34 și, respectiv, 35. Grapefruitul alb este, de asemenea, acolo și poate fi fericit de locul 41.
Murele au ajuns pe locul 38 în topul celor mai sănătoase alimente. Dacă mâncați mure frecvent, vă protejați celulele de radicalii liberi și vă întăriți sistemul imunitar. Boabele întunecate au, de asemenea, un efect pozitiv asupra nervului optic datorită provitaminei A pe care o conțin și, de asemenea, stimulează digestia.
Dacă doriți să mâncați sănătos, ar trebui să mâncați o dietă variată. Consumați cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi. O dietă sănătoasă include acizi grași nesaturați, cum ar fi cei găsiți în pește, avocado și nuci, precum și carbohidrați buni, pe care îi puteți găsi în cereale integrale.
De asemenea, nu subestimați leguminoasele. Fasolea, lintea, mazărea și produsele din soia sunt deosebit de bune pentru a vă satisface nevoile de proteine. De asemenea, vă mențin plini pentru o lungă perioadă de timp, consumându-le. Leguminoasele sunt deosebit de esențiale pentru vegetarieni și vegani, deoarece conțin o mulțime de vitamine B și sunt una dintre cele mai bune surse de fier pe bază de plante, scrie focus.de.
Nu este greu să găsești top 10 alimente sănătoase recomandate de nutriționiști, singura condiția este să le și incluzi zilnic în dieta ta. Alături de antrenamente online sau fizice, poți avea control asupra greutatii corporale.
Obiceiurile alimentare sănătoase și menținerea unei greutăți sănătoase sunt obiective esențiale pentru aproape toată lumea. Tocmai de aceea, tot mai multe persoane apelează la un specialist în nutriție sportivă.
Care sunt top 10 alimente sănătoase de consumat?
Dieta noastră constă din micro și macro nutrienți, care includ vitamine, minerale, grăsimi, proteine, carbohidrați și fibre. Din punct de vedere alimentar, cheia unei vieți sănătoase este varietatea și echilibrul.
Având în vedere acest lucru, îți împărtășesc top 10 alimente sănătoase pe care să le consumi pentru o viață sănătoasă.
1. Avocado
Probabil te așteptai ca avocado să se afle în topul celor 10 alimente sănătoase recomandate de nutriționiști. Și pe bună dreptate!
Avocado este plin de grăsimi sănătoase, în principal acid oleic mononesaturat, care este aceeași grăsime găsită în uleiul de măsline. Mai mult, avocado conține și alți nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele și potasiul. Dacă ești în căutarea unor grăsimi sănătoase pe care să le incluzi în dieta ta zilnică, avocado este cel mai indicat!
2. Broccoli
Următorul în topul celor 10 alimente sănătoase se află broccoli. Această legumă care are un gust grozav atât crud, cât și gătit. Este o sursă excelentă de fibre și A, C și K (care ajută la sănătatea oaselor), și conține o cantitate decentă de proteine în comparație cu alte legume.
3. Ovăz
Ovăzul este un aliment de bază pentru micul dejun. Să mănânci mai mult ovăz este o modalitate ușoară de a-ți crește aportul de fibre. Ovăzul simplu nu are adaos de zahăr. Pentru o masă sau o gustare, încearcă terciul de ovăz cu unt de arahide și fructe proaspete sau prăjituri cu ovăz, afine și bucățele de ciocolată neagră sau cacao.
4. Nuci
Bogate în grăsimi sănătoase, o mână de nuci reprezintă o alegere excelentă pentru o gustare între mese. Cele mai sănătoase nuci sunt nucile, migdalele, nucile braziliene, fisticul și caju. Cu toate acestea, datorită conținutului lor ridicat de grăsimi, consumați nuci doar cu moderație. Ori de câte ori este posibil, evită nucile prăjite și sărate și alegele pe cele coapte.
5. Spanac
Spanacul este unul dintre cele mai sănătoase alimente de pe planetă, este bogat în nutrienți, are un conținut scăzut de calorii și oferă vitamina A, vitamina K și acid folic esențial.
6. Ouă
Uită tot ce ai auzit în trecut despre faptul că ouăle contribuie la creșterea colesterolului. Noi studii au arătat că ouăle nu au efecte adverse asupra nivelului de colesterol și nici nu provoacă atacuri de cord. Ouăle sunt surse excelente de proteine (un ou mare conține 6 grame de proteine), precum și grăsimi sănătoase, inclusiv omega-3. Aceste substanțe te ajută să te simți plin, oferind mai puține calorii.
7. Iaurt
Consumul de iaurt care conține probiotice îți poate îmbunătăți funcțiile digestive, ajutând la protejarea împotriva inflamației intestinale care poate duce la creșterea în greutate. Studiile arată că lactatele bogate în grăsimi pot reduce riscul de obezitate și diabet de tip 2 în timp.
8. Semințe de chia și quinoa
Deși sunt bogate în carbohidrați, majoritatea carbohidraților din semințele de chia provin din fibre, ceea ce le face una dintre cele mai bune surse de fibre disponibile. Semințele de chia absorb cantități mari de apă, extinzându-se în stomac pentru a ajuta la reducerea poftei de mâncare și pentru a stimula pierderea în greutate.
Quinoa este o sămânță bogată în proteine. Este plin de fibre, fier, magneziu și riboflavină și conține, de asemenea, antioxidanții quercetină și kaempferol, care acționează ca agenți antiinflamatori în organism.
Dacă ai nevoie de mai multe alimente sănătoase cu un conținut ridicat de proteine, vei fi încântat să afi că quinoa este o opțiune vegetariană grozavă. O ceașcă de quinoa are opt grame de proteine și cinci grame de fibre, ceea ce vă ajută să vă simțiți mai satul mai mult timp.
9. Usturoi
Te așteptai ca usturoiul să facă parte din topul celor 10 alimente sănătoase? Usturoiul este folosit de secol pentru a îndepărta bolile deoarece inhibă creșterea bacteriilor, scade colesterolul și tensiunea arterială și are o putere antiinflamatoare serioasă.
10. Linte
Nu în ultimul rând, această leguminoasă puternică este bogată în fibre și proteine și adaugă gust și textură grozave oricărei mese. Veganii și vegetarienii sunt adesea fani ai folosirii lintei ca înlocuitor de carne în rețetele tradiționale. Umplându-ți farfuria cu fructe și legume proaspete, vei avea mese colorate, versatile și bune pentru tine.
În ceea ce priveşte băuturile, toată lumea a căzut de acord că apa este cea mai sănătoasă. Consumul de apă previne efectele nocive ale deshidratării, care pot fi devastatoare pentru sănătate. De asemenea, pentru că nu are calorii, este excelentă pentru pierderea în greutate.