Greşeala majoră pe care o faci, când vine vorba de fasting. Mihaela Bilic: „Nu există alimente permise și interzise, poți mânca orice dar nu oricât. Trebuie respectată noțiunea de porție corectă”

Postul intermitent este unul dintre cele mai dezbătute subiecte la ora actuală, întrucât extrem de multe persoane adoptă acest stil de viață din diferite considerente, precum pentru faptul că ajută la slăbit, oferă o bună dispoziție sau pur și simplu pentru că este în trend.
Alina Costache
27 apr. 2024, 13:59
Greşeala majoră pe care o faci, când vine vorba de fasting. Mihaela Bilic:

Chiar dacă acesta este, într-adevăr, bun pentru sănătate, după cum confirmă chiar Mihaela Bilic, aceasta spune că există, totodată, o greșeală majoră pe care oamenii o fac adesea și care îi îndepărtează destul de mult de către rezultatele pozitive.

„Pentru că tot suntem în post și se vorbește despre cuvântul ăsta care este mai nou la modă, eu nu pot decât să le mulțumesc americanilor că au inventat noțiunea de post intermitent, sună foarte științific. Dacă îi spui omului să facă foamea și să sară peste mese, era nasol, părea că tu ești nepregătit și de la țară. Cu o titulatură de asta elevată, parcă altfel facem foamea. Noi, oamenii, ne folosim de un enunț, de un titlu și apoi îl modificăm după placul nostru.”, a declarat Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de pe Pro TV.

Ce să faci cu pâinea care s-a uscat! Mihaela Bilic, sfatul anului pentru super economie și o gustare de milioane

Greșeala pe care oamenii o fac, când vine vorba de postul intermitent

Astfel, una dintre cele mai comune greșeli pe care Mihaela Bilic a observat-o este dorința oamenilor de a mânca cât mai mult după aceste ore în care s-au abținut de la mâncare, lucru care este total greșit, spune ea.

„La capitolul post intermitent se fac o mulțime de greșeli. Avem impresia că nu mâncăm, dar și când mâncăm, luăm tot frigiderul. Oamenii asta au înțeles, că nu contează ce mănânci, important este să faci foamea niște ore. De ce anume este de bine să mâncăm mai rar? Culmea, nu doar pentru siluetă, ci și pentru sănătate, pentru că avem grijă de ficatul nostru, este organul central. Inima pompează sângele, dar fără ficat, nu am avea glicemie, acel carburant care circulă prin sânge și care hrănește toate celulele. Ficatul nostru știe din grăsime și din proteine să facă glucoză, noi nu avem niciun risc când nu mâncăm.”, a continuat aceasta.

Citește și: Ciorba-medicament care e gata în doar 5 minute. Rețeta mănăstirească cu multiple beneficii pentru sănătate: „O bucurie pentru ficat și stomac”

La ce interval de ore ar trebui să mâncăm
Totuși, chiar dacă nu ținem fastingul, ar trebuie ca între mesele principale din zi să existe o pauză destul de mare, spune Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic, adevărul despre postul intermitent: „Putem să stăm și 40 de zile fără să mâncăm”

„Dacă vrem să-i mai dăm și lui o pauză, pentru că noi ronțăim constant, astfel încât să aibă timp să facă această curățenie internă, pentru că dacă mâncăm la 2 ore, întrerupem acest proces. Deci da, postul intermitent este bun și se înțelege prin el mâncat mai rar, dar tot puțin, deci nu mâncăm la o singură masă din zi cât pentru toate pe care le-am sărit, iar intervalul ar fi bine să fie între 5-6 ori, chiar dacă  nu ținem post intermitent.”, mai spune medicul nutriționist.

Mihaela Bilic: „Poți să te îngrași chiar dacă ții post”

„Post…intermitent
Când credeam că nu mai poate fi inventat nimic în materie de cure de slăbire, a apărut postul intermitent. Gata cu listele de alimente permise și interzise, cu număratul caloriilor și programul fix de mese și gustări, acum este la modă să faci foamea.
Nimic nou am putea spune: a posti este un comportament ancestral pe care omenirea l-a practicat secole la rând, de nevoie. Însă una este să faci foamea pentru că n-ai ce mânca și alta este să te înfometezi științific
E prea târziu să le spunem oamenilor să mănânce mai puțin și mai rar, după ce ani la rând le-am spus să nu sară peste mese. E straniu să le propunem mese puține și apă din belșug, după ce i-am speriat că foamea duce la hipoglicemie și blochează slăbitul.
Dar americanii au rezolvat impasul și au inventat noțiunea de intermitent fasting.
A posti este de fapt un comportament ancestral pe care omenirea l-a practicat secole la rând, de nevoie. De frica obezității iată că am redescoperit postul și virtuțile lui: de la slăbit la Detox, efect antiaging și imunostimulant. Absența aportului alimentar pe o perioadă de 12-16 ore din zi înseamnă o pauză de la procesele de digestie, ajută organismul să se purifice, să se refacă.
În funcție de preferințele individuale putem alege să mâncăm fie în prima parte a zilei, fie spre seară, adică renunțăm la micul dejun sau la cină. Postul intermitent înseamnă 2 mese/zi consumate la o distanță de 5-6 ore (de ex ora 14:00 și ora 20:00), completate de o hidratare optimă.
Multe persoane au adoptat instinctiv un astfel de comportament alimentar fără să știe că se numește intermitent fasting. La unii are ca rezultat slăbitul, la alții înseamnă o metodă de menținere a siluetei. Da, nu vă mirați, organismul are nevoie de mult mai puțină mâncare decât credem, uneori chiar și o masă în zi poate fi suficient
Avantaje:
-Nu există alimente permise și interzise, poți mânca orice dar nu oricât. Trebuie respectată noțiunea de porție corectă.
-Sunt interzise gustările și ronțăielile dintre mese, obiceiuri responsabile de apariția kilogramelor în plus-postul intermitent face ordine și curățenie în comportamentul alimentar.
-Se încurajează diversitatea și sunt permise asocierile dintre alimente, este o dietă ce poate fi transformată în model de alimentație pe viață.
-Este ușor de pus în practică și nu împiedică viața socială sau mesele în oraș cu prietenii.
Dezavantaje:
-Lipsa restricțiilor cantitative poate duce la abuzuri alimentare, deci poți să te îngrași chiar dacă ții post. Să mâncăm mai rar înseamnă să mâncăm mai puțin! Degeaba ai postit toată ziua dacă mănânci o dată cat pentru 3 mese. Și silueta și sănătatea au nevoie de echilibru și moderație, a scris Mihaela Bilic şi pe Facebook.

DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Spynews
“Oxicomana lui Vlad Pascu”, postare sfâșietoare, după moartea suspectă a lui Rareș. Cine l-ar fi găsit decedat în casă
Bzi.ro
Dan Capatos, de urgență pe masa de operație! „Anestezie totală, intubare…”
Fanatik.ro
Afacerea cu care are succes Samuel din Satu Mare. Produsele le vinde cu 1 leu, iar foarte mulți români sunt înnebuniți să le cumpere de Paște
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere auto. Ordin direct de la UE. Cine sunt șoferii care trebuie să-l înlocuiască
Playtech.ro
Răsturnare de situație în cazul morții lui Aaron Boupendza. Se ia în calcul și ipoteza unei crime
DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Adevarul
Imagini tulburătoare din locuința lui Gene Hackman și a soției sale, făcute publice de autorități: mizerie, șobolani și urme de sânge
wowbiz.ro
Ultimele imagini cu Rareș Ion, prietenul lui Vlad Pascu, înainte de a fi găsit mort în casă. Tânărul de 20 de ani s-a filmat într-o ipostază tulburătoare
Spynews
A pus punctul pe i! Decizia radicală a Georgianei Lobonț în legătură cu familia ei. Nu mai vrea niciodată să treacă prin asta!
Spynews
Ce decizie a luat Sânziana Negru pentru casa ei din Moldova. A făcut schimbări majore de când a început lucrările: “M-am speriat când am văzut”
Ego.ro
EXCLUSIV Dana Roba, planuri nebunești cu iubitul, de Paște! ”Am să-i arăt...”
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Un al treilea angajat a fost găsit mort la Spitalul Sf. Spiridon din Iași. Bărbatul, în vârstă de 54 de ani, lucra la Terapie Intensivă
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
EXCLUSIV Românii obligați să achite taxă. Se trimite formular semnat la ANAF. Data limită, 26 mai
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Noi detalii ies la iveala in cazul celor doi tineri rezidenti, de la Spitalul Sfantul Spiridon, din Iasi, care s-au stins unul dupa celalalt…. Dezvaluirile facute de colegii lor de la spital
MediaFlux
O nouă reformă a pensiilor. Schimbare majoră pentru toți pensionarii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Semnificațiile zilei de azi: Miercurea Trădării, ziua în care iubirea a fost vândută pe 30 de arginți