Nicolae Ciucă a detaliat mişcările politice din cadrul coaliţiei PSD-PNL din ultimele zile, principala problemă fiind, evidet, candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei, pusă în pericol de informaţiile apărute în spaţiul public, care indica faptul că acesta s-ar fi putut afla într-o situaţie de incompatibilitate.
„Daca nu am avea ateta declaratii intr-o zi, nu ar fi monoton? Am avut o intalnire a coalitiei si am discutat toate aspectele legate de problemele de la nivelul coalitiei si, desigur, asta este cea mai stringenta. In incheiere am luat decizia ca in aceasta saptamana, cat premierul nu este in tara, domnul doctor sa aiba aceasta actiune de clarificare, pentru ca in final sa putem avea o analiza si sa mergem mai departe sau sa vedem ce decizie se ia.
In momentul acesta, domnul doctor este propunerea noastra, a coalitiei.”, a declarat Ciucă, la Digi 24.
Dacă domnul Cîrstoiu nu organizează conferinţa de presă în care să-şi explice situaţia?
„Daca domnul premier a facut aceasta solicitare si propunerea a venit din partea sa, este normal ca domnul doctor sa respecte cererea adresata de domnul Ciolacu. Eu am discutat cu Marcel Ciolacu in aceasta seara si mi-a spus ca i-a transmis din nou domnului doctor sa realizeze acest demers. Este o chestiune care tine de probleme personale. Eu nu am cum sa judec, domnul doctor trebuie sa clarifice.
Noi atunci cand am avut prima intalnire cu domnia sa am avut si prima intrebare: este vreo problema care poate sa impiedice candidatura? Si atunci ne-a comunicat ca nu exista astfel de probleme. Stiti cum este in precampanie, au loc verificari si apar situatii, iar aceasta situatie trebuie clarificata.”
La prima întâlnire dintre dumneavoatră, domnul Ciolacu şi domnul Cîrstoiu, v-a spus despre raportul Corpului de Control?
„Si daca ne-ar fi spus de raportul Corpului de Control, care e consistent, nu este pe o pagina, sa ne putem da seama despre ce e vorba, l-am fi indreptat catre institutiile indrituite.
Ne-a spus ca exista acest raport, dar a spus ca nu sunt probleme. Pentru noi a fost suficient. Nu exista timpul necesar si, stiti cum este, mergi pe incredere. Eu nu vreau sa para ca nu am cunostinte despre ce s-a intamplat, dar nici nu vreau sa fiu eu care judeca o astfel de speta. Sunt institutii care asta trebuie sa faca. Eu nu sunt specialist si ar insemna sa speculez, nu ar fi corect.”
Dacă organizează conferinţa de presă, ramâne candidatul coaliţiei? Cine decide dacă a fost convingător?
„Daca face aceasta conferinta si clarifica ce este de clarificat. In aceasta perioada exista si slotul necesar pentru a se putea pronunta si institutiile statului. Dincolo de decizia noastra, alegatorul este cel care trebuie convins.”
Când s-a pus prima dată problema unei posibile candidaturi a domnului Cîrstoiu?
„Cu doua zile inainte de a fi anuntat. A fost in discutie domnul profesor Florescu, am discutat cu dumnealui, a declinat oferta si atunci a trebuit identificat alt candidat. Noi nu am avut un candidat, ca nu am avut, si s-a cautat un candidat in nafara celor doua partide. Senzatia mea a fost si atunci si acum ca este un candidat foarte motivat. Probabil e o chestiune cu oarecare radacina in gandirea dumnealui. Am considerat ca este o solutie pentru ce are nevoie azi Bucurestiul.”
În interiorul PNL, cum este văzută această problemă?
„La nivel de conducere PNL nu am disecat visceral aceste aspecte. Noi ne-am vazut cu dumnealui doar la actiunile coalitiei. A participat la activitati in teren cu filialele din sectoare, altfel noi am considerat sa urmam exact acest proces descris mai devreme, pentru ca nu avem statutul de judecatori in aceasta speta. Atunci cand dansul a acceptat candidatura, trebuia sa isi asume si aceasta nevoie de clarificare.”
Cum vi s-au părut răspunsurile date de domnul Cirtoiu presei, pe această temă? Multora li s-au părut zeflemitoare.
„Nu am privit modul in care a raspuns, dar primim briefingurile de monitorizare si din scris nu ne-am dat seama. Atitudinea zeflemitoare se vede din mimica. Dar nu cred ca ar trebui sa aiba astfel de atitudine si nici vreunul dintre noi.”
A fost verificat Cătălin Cîrstoiu prin sondaje?
„Ulterior a fost sondat, dupa ce a fost identificat. Normal ca, fiind candidat al coalitiei, aparea la scorul aparut prima data, la 18%. In acelasi timp am vazut zilele astea un sondaj in care aparea cu 23%. Cand toata atentia e focalizata asupra unui om, e posibil ca tot ce scrie acolo sa fie adevarat, dar intr-o viata de om, n-a facut nimic bun? Cred ca e bine sa cumpanim si ce a facut bine si ce a facut rau. De doua saptamani a fost scos la suprafata doar ce a facut rau.”
Domnul Ciolacu a spus că nu are o problemă în a-l susţine pe Piedone, dacă domnul Cîrstoiu se retrage. Electoratul PNL este în regulă cu această soluţie?
„Electoratul nostru nu este. Avem planul B, planul C. Daca va fi nevoie, PNL, intr-o situatie de extrema urgenta, va avea propriul candidat. Avem resursa umana sa identificam acest candidat. Repet, extrema urgenta. Daca identificam un candidat comun din afara celor doua partide, e posibil sa continuam pe aceasta varianta. Dupa ce vorbesc cu conducerea partidului, luam o decizie si desemnam un candidat.”
Cat de importante sunt alegerile la Primăria Capitalei pentru viitorul coaliţiei la următoarele alegeri?
„Foarte importante. Am reusit sa ajungem la numitori comuni in resedintele de judet si ar fi pacat, dupa ce am avut consens si pe listele pentru europarlamentare. Indeosebi in conditiile in care la sectoarele unde nu avem primari, am ajuns la concluzia sa sustinem un singur candidat. Daca nu reusim la Primaria Capitalei, luam o decizie in coalitie.”
Cat va conta rezultatul pentru a decide dacă mergeţi împreună mai departe?
„Are o pondere, dar nu cat sa rupa acest proiect, care este la nivel de tara. E nevoie ca Bucurestiul sa fie considerat piesa centrala in alegerile locale. Europarlamentarele conteaza pentru ca ne-am dorit sa mergem cu un pachet de forte consolidat, care sa vorbeasca dupa aceeasi partitura, astfel incat sa reprezentam interesele Romaniei. Obiectivul asumat, a spus-o si domnul Ciolacu, a fost sa atingem 51. Acum, sondajele dau cifrele dupa comanda. La noi arata foarte aproape de dezideratul propus. Si mai reiese ceva. Ca mai mult de 50%, chiar 60% dintre romani, accepta aceasta varianta de coalitie, pentru stabilitate si o viata normala.
Trebuie sa recunosc ca eu trebuie sa vorbesc cu electoratul liberal care nu intelege aceasta miscare. Dupa ce le explicam si raspundem la intrebari, oamenii inteleg. Si voi face asta oriunde va fi nevoiue. Sigur, nu o sa reusim sa convingem pe toata lumea.”
Dacă planul de rezervă al PSD este susţinerea lui Piedone, de ce planul PNL nu este Nicuşor Dan?
„Pentru ca PNL, atata timp cat a fost intr-o coalitie, ar fi absolut de neintales sa avem aceasta alunecare catre relevanta candidaturii sale, atata timp cat nu vrea sa fie membru PNL”
A fost preşedintele Iohannis informat despre alegerea lui Cătălin Cîrstoiu pentru a candida la Primăria Capitalei?
„Dupa ce am ales aceasta varianta, pentru ca nu putem sa nu avem dialog cu presedintele Romaniei, i-am spus despre cine este vorba. Nu a avut nicio reactie. Pana in momentul de fata nu am avut o situatie de impas, sa fie nevoie de interventia sa. Niciodata nu a comentat sa ne spuna ca am facut bine sau rau.”
Aţi vorbit ieri cu domnul Cîrstoiu. A sunat dânsul sau l-aţi sunat dumneavoastră?
„Am avut un mesaj. Decat sa pierd timpul sa scriu, am sunat. I-am spus sa procedeze in conformitate, sa aiba clarificarile de presa si ne vedem cand se intoarce si premierul in tara. Pana atunci, dvs sunteti candidatul coalitiei. I-a cerut si premierul. Amandoi ii cerem acelasi lucru.”