Procesul lui Năstase în dosarul „Zambaccian”, amânat cu trei luni VIDEO

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus amânarea cu trei luni a dosarului Zambaccian în care este judecat Adrian Năstase şi soţia sa, un nou termen al procesului fiind fixat pentru 9 septembrie.
Filip Stan
03 iun. 2013, 12:44
Procesul lui Năstase în dosarul

„Aştept cu încredere o soluţie de achitare. Astăzi a fost doar o fază de dezbateri. Probabil studenţii de la drept ar fi fost fericiţi să participe la ele”, a declarat Adrian Năstase.

Acesta a afirmat că acest dosar a prilejuit mai multe premiere în jurisprudenţa românească. „Astăzi, pentru prima oară, am participat la Înalta Curtea la dezbaterea unei cereri de recuzare a unui judecător. Din punctul meu de vedere, rezultatul strâns al cererii de recuzare, de 3 la 2 împotrivă, arată că argumentele noastre erau serioase, solide”, a apreciat Năstase.

„În ceea ce mă priveşte, nicio faptă de-a mea nu se prescrie, potrivit regulilor DNA. Ţin să vă amintesc că a fost modificată şi regula prescripţiei speciale din Codul penal, care a căpătat altă interpretare din partea ICCJ, eliminându-se perioada în care o cerere de neconstituţionalitate s-a aflat la CCR, pentru evitarea invocării prescripţiei speciale în cele două dosare penale (Zambaccian şi Trofeul Calităţii – n.r.)”, a mai spus Adrian Năstase.

Întrebat de ce a venit la acest termen de judecată însoţit de către fiii săi, Năstase a răspuns: „Ei au vrut să fie alături de noi. Cred că ar fi fost un gest neînţelept din partea noastră să nu-i lăsăm să participe”.

Completul de cinci judecători de la instanţa supremă format din preşedintele Aida Popa şi judecătorii Angela Dragnea, Rodica Cosma, Cristina Rotaru şi Ioana Bogdan a reluat luni judecarea recursurilor formulate de Adrian Năstase, Daniela Năstase şi Irina Paula Jianu în dosarul „Zambaccian”.

La începutul discuţiilor, avocaţii au anunţat că au depus 14 cereri de probatorii şi că au invocat numeroase excepţii de neconstituţionalitate sau neconvenţionalitate.

Totodată avocaţii au arătat că au depus două cereri de recuzare a judecătoarei Ioana Bogdan. Unul dintre avocaţii lui Adrian Năstase, Liviu Popescu, a explicat instanţei că una dintre cele două solicitări reprezintă efectiv cererea de recuzare, iar a doua este o cerere de constatare a nelegalităţii tuturor actelor normative care au stat la baza transferului Ioanei Bogdan din funcţia de procuror DNA în cea de judecător la instanţa supremă, potrivit Mediafax.

Avocatul a arătat că judecătoarea Ioana Bogdan nu mai poate face parte din acest completul, întrucât s-a pronunţat anterior în dosarul „Trofeul calităţii”, în judecarea fondului cauzei.

Un alt avocat al lui Năstase, Ion Cazacu, le-a citit judecătorilor pasajul din motivarea completului de judecată de la fond din dosarul „Trofeul calităţii”, în care se arăta că Adrian Năstase reprezintă exponentul cel mai înalt al corupţiei din România. Avocatul a susţinut că, în opinia lui şi a clientului său, magistratul Ioana Bogdan nu poate da dovadă de imparţialitate după ce a luat o astfel de hotărâre alături de alţi doi judecători şi după ce a fost procuror în Direcţia Naţională Anticorupţie şi consilier al lui Daniel Morar, fostul şef al DNA.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a suspendat judecarea recursurilor făcute în dosarul „Zambaccian”, iar un alt complet al instanţei urmează să soluţioneze aceste două cereri.

Instanţa a respins cererea avocaţilor lui Adrian Năstase de recuzare din completul de judecată a Ioanei Bogdan.

În martie 2012, un complet de trei judecători de la Curtea supremă l-a condamnat pe Adrian Năstase la trei ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj şi l-a achitat pentru infracţiunea de luare de mită, informează Agerpres.

Magistraţii au mai decis atunci achitarea soţiei lui Adrian Năstase, Dana Năstase, pentru infracţiunile de complicitate la luare de mită şi pentru spălare de bani şi condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare pentru participaţie improprie la folosirea la autoritatea vamală de documente false.

ÎCCJ a hotărât în cazul fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu achitarea pentru luare de mită, pentru spălare de bani, pentru participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi a stabilit încetarea procesului penal pentru participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată, însă a decis condamnarea la trei ani de închisoare pentru participaţie improprie la folosirea de documente false la autoritatea vamală.

Completul de trei judecători a ridicat sechestrul instituit pe imobilul din str. Zambaccian aparţinând soţilor Năstase şi a obligat-o pe Irina Jianu la plata unor sume de bani reprezentând prejudiciul constatat în dosar. În plus, instanţa i-a obligat pe Adrian Năstase, Dana Năstase şi Irina Paula Jianu la plata sumei de 60.000 de lei către stat, reprezentând cheltuieli de judecată.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată pe 5 mai 2010 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în dosarul în care este acuzat de luare de mită privind bunurile din China, aşa-numitul dosar ‘Zambaccian I’. Irina Jianu este învinuită de complicitate la dare de mită.

Spynews
Povestea Mariei, o mamă a opt copii care a luat examenul de Bacalaureat! Femeia visează să ajungă studentă la Universitate | FOTO
Bzi.ro
Ei sunt noii jurați X Factor 2024! „Mă simt onorat de invitație!”
Fanatik.ro
De ce ți se pare că arăți mai bine când te uiți în oglindă decât într-o fotografie făcută telefonul mobil. Motivul te va surprinde cu adevărat
Capital.ro
Mașinile care au interzis. Ordinul intră în vigoare de astăzi, 19 iulie, ora 11
Playtech.ro
Ce este INTERZIS să faci de Sfântul Ilie. E mare păcat, tradiția pe care nu trebuie să o încalce credincioșii
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
3 zile cu descărcări electrice anunțate de Accuweather. Urmează temperaturi de 17-18 grade în timpul nopții
Spynews
3 zodii pentru care fericirea bate la ușă mai târziu. O să ajungă cu persoana iubită la altar după 35 de ani
Evz.ro
OpenAI zguduie piața. Ce știe să facă noul chatbot
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Am făcut calculul! Câți bani a primit Ianis Hagi, în total, din darurile de nuntă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
În România, la fel de cald ca în Filipine? Reacția unei filipineze la valul de caniculă din țara noastră: „Sufăr aici în România…”
Capital.ro
A murit marele actor. Doliu în televiziune. Va rămâne o legendă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Marile companii aeriene americane au oprit zborurile din cauza problemelor de comunicații
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'