Întrebat dacă a discutat cu PNL despre soluţia implementării votului uninominal şi dacă aceasta e agreată în USL, Ponta a spus: „Nu. Sunt mai multe posibilităţi”.
„Importat este că ceea ce am agreat este faptul că vrem să avem anul acesta adoptată Legea electorală, sistemul electoral, ca să nu mai treacă timpul. Pe măsură ce trece timpul e din ce în ce mai dificil să o modificăm. De fapt, e legea pe care am depus-o anul trecut, domnul Antonescu şi cu mine. Dacă nu există o majoritate pentru această lege, mergem la pasul următor, însă prima opţiune a PSD este legea pe care de altfel am şi pomovat-o anul trecut şi am adoptat-o”, a spus Ponta.
Premierul a arătat că legea respectivă fost respinsă de Curtea Constituţională pentru că era adoptată cu mai puţin de un an înainte de alegeri, precizând că în cazul de faţă e vorba de trei ani şi că nu ar mai trebui să mai fie probleme din acest punct de vedere.
„Sunt mai multe variante. Nu m-am răzgândit, însă acesta e proiectul pe care l-am depus anul trecut şi l-am şi votat. Problema nu este însă de a vrea doar PSD. Problema este de a ne spune care e prima noastră opţiune după care, dacă nu există o majoritate, trecem la a doua opţiune – vot proporţional doar la una din Camere. Sperăm să treacă, dacă nici acela, trecem la a treia”, a menţionat Ponta.
BPN al PSD a decis, luni, cu unanimitate de voturi, să susţină reintroducerea Legii Ponta-Antonescu privind uninominalul pur în discuţiile cu partenerii din USL pe tema Legii electorale, a anunţat, luni, purtătorul de cuvânt al partidului, Cătălin Ivan.
„S-a decis în BPN că vom merge în continuare cu Legea Ponta-Antonescu la ambele Camere, cu 290 de deputaţi şi 100 de senatori, cu uninominal pe ambele Camere. E legea depusă, o susţinem în continuare. E decizia BPN, cu acest mandat vor merge Valeriu Zgonea şi Ilie Sârbu la discuţiile cu colegii din USL”, a spus Ivan.
Legea a fost depusă la Parlament anul trecut şi declarată neconstituţională de CC.
Ivan a spus că Legea Ponta-Antonescu a fost declarată neconstituţională anul trecut de către Curtea Constituţională întrucât era depăşit termenul de şase luni până la alegeri în care se mai puteau aduce modificări legislaţiei electorale, lucru care nu mai este valabil în prezent.
În 27 iunie 2012, Curtea Constituţională a decis că Legea uninominalului pur este neconstituţională. CC a discutat atunci sesizarea PDL în cazul legii privind sistemul uninominal de vot propusă de USL, care prevedea că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat şi prin care pragul electoral a fost eliminat.