Preţ carburanţi 23 aprilie 2024. Veste bună pentru şoferi, s-a ieftinit motorina

Scăderea cotațiilor la motorină pare a fi un fenomen global observat în ultima vreme și, potrivit unei analize a Oil Price, care citează mai mulți analiști și traderi, acesdt lucru pare să reflecte o încetinire a creșterii economice globale, susţine Economica.net.
Filip Stan
23 apr. 2024, 09:06
Preţ carburanţi 23 aprilie 2024. Veste bună pentru şoferi, s-a ieftinit motorina

Preţ carburanţi 23 aprilie 2024. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net în acest an, afișează pe data de 23 aprilie 2024 un preț al benzinei standard de 7,39 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,44 lei/litrul.

Așadar, marţi, compania petrolieră a redus prețul motorinei patru bani pe litru și a coborât prețul benzinei cu doi bani pe litru, la trei zile de la precedenta modificare de preț, atunci când s-a ieftinit doar motorina, dar cu șase bani pe litru, menținând prețul benzinei.

Preţ carburanţi 23 aprilie aici

Ca de obicei, este de așteptat ca și celelalte companii să urmeze exemplul liderului pieței. Observăm că, după uiltimele modificări de prețuri, dferența de preț dintre benzină și motorină s-a redus la doar cinci bani pe litru. România, țară în care funcționează trei rafinării care produc carburanți, este importator net de motorină, dar este exportator net de bezină, în condițiile în care dieselul este carburantul majoritar folosit. Din această cauză, dar și din altele, în geneal motorina este mai scumpă la noi decât benzină, o situație diferită față de multe piețe europene.

Preţ carburanţi 23 aprilie 2024. Scăderea cotațiilor la motorină pare a fi un fenomen global observat în ultima vreme și, potrivit unei analize a Oil Price, care citează mai mulți analiști și traderi, acesdt lucru pare să reflecte o încetinire a creșterii economice globale.

Astfel, editorialistul John Kemp de la Reuters a scris recent că speculatorii instituționali și-au lichidat pozițiile pe motorină pe măsură ce prețurile au început să scadă. Acest declin, la rândul său, a fost rezultatul ajustărilor fluxurilor comerciale globale după șirul de atacuri ale navelor efectuate de Houthis din Yemen în Marea Roșie. A durat ceva timp pentru ca această ajustare să se finalizeze, dar acum pare a fi un fapt, iar acest fapt presează prețurile la motorină. De asemenea, se pare că producția de motorină s-a accelerat, eliminând în mare măsură îngrijorările legate de o penurie, așa cum se estima toamna trecută.  Cu toate acestea, nu se poate spune același lucru despre activitatea economică.

Indicele PMI din SUA, un indicator urmărit îndeaproape al creșterii sau declinului în sectorul de producție, a dezamăgit în martie. Acesta s-a situat la 51,9, în timp ce previziunile îl vedeau la 52,5. A fost, de asemenea, o scădere față de februarie, când a fost de 52,2. Orice cifră peste 50 este un semn de creștere, dar se pare că această creștere slăbește și acest lucru se reflectă în prețurile la motorină.

Situația a fost asemănătoare în Europa, ceea ce nu a fost deloc o surpriză, având în vedere dificultățile prin care trece sectorul de producție din UE din cauza costurilor energetice mai mari și a ajutorului insuficient din partea guvernelor. Și acesta ar putea fi motivul pentru care piața motorinei suferă: pentru că economiile funcționează predominant cu motorină.

„Există o slăbiciune reală în piața cu livrare fizică, reflectată în creșterea contango în contractele futures pe motorină (contango este situația în care prețul futures la  oanumită scadență este mai mare decât prețul spot n.red.) „, a declarat săptămâna trecută pentru Bloomberg analistul PVM Tamas Varga.

Ghidul de finanțare pentru investiții în capacități de producție a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd a fost pus în consultare publică. Cum poți accesa programul
Un alt analist, James Noel-Beswick de la Sparta Commodities, a declarat că există motive fundamentale pentru situația de acum a comerțului cu motorină: cererea mai slabă pe piețele cheie, combinată cu o creștere a capacității de producție.

Ar putea să fie totuși un lucru temporar. Kemp de la Reuters a scris din nou, la începutul acestei luni, că o lectură alternativă a PMI realizată de Institute for Supply Management a sugerat o îmbunătățire a activității în martie, în special în sectorul manufacturier. Serviciile, pe de altă parte, au înregistrat o activitate mai slabă. Iar industria serviciilor include sectoare precum agricultura, transporturile și construcțiile – toate acestea fiind mari consumatoare de motorină. Bloomberg a sugerat, de asemenea, că slăbiciunea cererii de motorină – și a prețurilor – ar putea fi un eveniment temporar, foarte asemănător cu situația tensionată de pe această piață de anul trecut, care i-a determinat pe analiști să avertizeze cu privire la posibile penurii încă de acum șase luni.

Faptul că temerile din toamna trecută nu nu s-a materializat este, pe de o parte, o veste bună. Prețurile mai mari la carburanți se transferă asupra consumatorilor, afectând puterea de cumpărare și contribuind la inflație. Dar scăderea prețurilor la motorinei este, de asemenea, un semn al unor economii care se clatină, ceea ce nu este o veste atât de bună, așa cum s-a văzut în Europa, unde scăderea cererii de motorină a însoțit o creștere foarte slabă a PIB-ului care, în economii cheie precum Germania, s-a transformat chiar într-o recesiune.

Importurile de petrol ale Chinei din Rusia au rămas în martie aproape de un nivel record

Rusia a rămas principalul furnizor de petrol al Chinei în martie, în timp ce rafinăriile sale au preluat livrări de petrol Sokol, afectate de sancţiunile occidentale, transmite Reuters.

Importurile de petrol ale Chinei din Rusia, inclusiv livrările prin conducte şi transporturile maritime, au crescut cu 12,5% pe an, până la 10,81 milioane de tone, sau 2,55 milioane de barili pe zi (bpd), luna trecută, potrivit datelor Administraţiei Generale a Vămilor.

Cantitatea este destul de aproape de recordul lunar anterior, de 2,56 milioane bpd, atins în iunie 2023.

Şapte petroliere ruse sancţionate au descărcat petrol Sokol în porturile chineze, în martie, în timp ce Rusia s-a străduit pentru a elimina excesul livrări eşuate, ca urmare a înăspririi sancţiunilor americane.

Peste 10 milioane de barili de petrol furnizaţi de Sahalin-1, o unitate a Rosneft, au stat în depozite în ultimele trei luni, pe fondul dificultăţilor de plată şi a sancţiunilor impuse firmelor de transport maritim şi navelor care transportă ţiţei.

 

Stocurile de ţiţei ruseşti pentru păstrare în rezerve strategice de către CNOOC, companie chineză deţinută de stat, a stimulat şi importurile din Rusia.

Datele companiei de consultanţă Kpler estimează că transporturile maritime din Rusia vor atinge un record de 1,82 milioane bpd, inclusiv 440.000 bpd de petrol Sokol şi 967.000 de bpd de ESPO.

Rusia a fost principalul furnizor al Chinei pe tot parcursul anului 2023, livrând 2,14 milioane bpd, în ciuda sancţiunilor occidentale şi a introducerii unui plafon de preţ după invadarea Ucrainei de către Kremlin, în 2022.

În coordonare cu alţi membri ai OPEC+, Rusia a optat pentru o reducere voluntară a producţiei de ţiţei de 300.000 bpd în primul trimestru al anului, pentru a susţine preţurile energiei.

Importurile chineze din Arabia Saudită, anterior cel mai mare furnizor al Chinei, au totalizat 6,3 milioane de tone în martie, sau 1,48 milioane bpd, în scădere cu 29,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Riadul a declarat că îşi va extinde reducerea voluntară a livrărilor de 1 milion bpd până la sfârşitul lunii iunie, lăsând producţia la aproximativ 9 milioane bpd.

Umbrărescu a preluat contractul reziliat cu o firmă italiană. Peste 500 de muncitori lucrează non-stop pe şantier, salarii colosale oferite de „regele asfaltului”
Cel mai mare exportator din lume a menţinut preţul oficial de vânzare din martie al tipului său emblematic de petrol Arab Light către Asia la 1,50 USD peste media Oman/Dubai, în timp ce Regatul căuta să-şi asigure cota de piaţă.

Importurile efectuate în perioada ianuarie-martie din Malaezia, un punct de transbordare pentru mărfurile sancţionate din Iran şi Venezuela, au crescut cu 39,2%, până la 13,7 milioane de tone, sau 3,23 milioane bpd.

Datele au arătat 375.296 de tone de petrol importate din Venezuela, în urma unui transport rar de 352.455 de tone de ţiţei venezuelean în februarie, pe fondul unei relaxări temporare a sancţiunilor SUA asupra Caracasului. Sancţiunile au fost reimpuse de joi, după ce SUA au declarat că preşedintele Nicolas Maduro nu şi-a îndeplinit angajamentele electorale.

DailyBusiness
Dan Andronic, despre Călin Georgescu: Poate ajunge la fiecare utilizator TikTok din România!
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor fi pe val în 2025. Protecție divină pentru ele un an întreg
Capital.ro
Ordin UE. Se aplică la mașinile pe benzină și motorină. Intră în vigoare în 2025
Playtech.ro
Gabriel Cotabiță a fost înmormântat în stilul lui Silviu Prigoană. Unde se odihnește trupul regretatului artist
DailyBusiness
Șeful TikTok, chemat să răspundă pentru campania lui Călin Georgescu. „Suntem martorii unui atac împotriva democraţiei”
Adevarul
Cine sunt candidații partidului POT, care îl susține pe Călin Georgescu, și ce șanse au să ajungă în Parlament
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Un avion plin cu scriitori s-a făcut scrum. Impactul a fost colosal. Lacrimi și durere în România
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții: „Nu votați un dictator”
Cancan.ro
Imagini 'bizare' cu soția lui Călin Georgescu. Filmarea cu dansurile Cristelei s-au viralizat rapid! ⤵️
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Fumatul devine interzis. Legea care se pregătește. NU mai pot cumpăra țigări
StirileBZI
Șoferii vor fi nevoiți să susțină din nou examenul auto. Se schimbă permisul de conducere!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
substantial.ro
NASA descoperă un oraș sub gheață: o bază militară secretă americană din Groenlanda
MediaFlux
BISERICA spune ADEVĂRUL despre CĂLIN GEORGESCU. Reacția NEAȘTEPTATĂ a PREOȚILOR
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
Delia a răbufnit la adresa lui Călin Georgescu. Artista este scandalizată de ieșirile politicianului