Administrația Națională de Meteorologie anunță că în perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va fi deasupra României marți (23 aprilie) și în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua.
În după-amiaza zilei de miercuri masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară.
Citește și: Prognoza meteo. Lapoviţă şi ninsoare, vremea rea se prelungeşte, ciclonul se mută în sudul României
Profesorul Universității din Viena, Adrian Constantin, a explicat cum se produce ploaia cu praf saharian.
„Primul este că, din cauză că acest nisip e transportat peste Atlantic, inhibă formarea cicloanelor, furtunilor deasupra Atlanticului. Condițiile sunt nefavorabile pentru furtuni mari. Al doilea efect este că acest nisip roșiatic are relativ mai mult fier, care este foarte bun pentru așa-numita iarbă de mare, despre care s-a descoperit recent că este foarte benefică în producerea oxigenului”, a declarat Adrian Constantin, pentru Libertatea.
„Există studii făcute în Alpi care spun că în Italia, Austria și Elveția a fost foarte des întâlnit acest nisip de Sahara. Acest fenomen, al ploilor cu praf saharian, este unul vechi, exista și în urmă cu o mie de ani, posibil și în România”, mai spune profesorul Constantin.
El susține că, având în vedere că praful saharian adus în România este resimțit atunci când vine ploaia, nu sunt probleme majore de poluare. „Problematic ar fi dacă ar ține câteva săptămâni la rând. Nu e un fenomen care persistă. Efect major asupra sănătății nu cred că are”, a mai explicat specialistul.